Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΚΟΜΠΙΝΑ


 ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΚΟΜΠΙΝΑ




Ο μεγαλοσχολάρχης, η «κομπίνα» με τα οφειλόμενα και τα εξοντωτικά πρόστιμα με τη βούλα της δικαιοσύνης…


Ήταν και συνεχίζει να είναι μεγαλοσχολάρχης, αν και υπέργηρος σήμερα, στο παρελθόν μάλιστα είχε ανακατευθεί για ένα χρονικό διάστημα με τα κοινά του Δήμου του. Σήμερα, αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, πρόβλημα που συνίσταται στις καθυστερούμενες οφειλές του προς το πάλαι ποτέ ΙΚΑ και σήμερα ΕΦΚΑ, οι οποίες σύμφωνα με πηγές φθάνουν σε ποσά που ξεπερνούν τα 2.5 εκατ. ευρώ.
Όπως συνήθως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οι οφειλές αυτές προέκυψαν μετά από σχετικό έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών του τοπικού υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) για καθυστερούμενη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στο/α εκπαιδευτήριο/α του «μεγαλοσχολάρχη», αυξήθηκαν δε με την επιβολή των σχετικών προστίμων.

Ο σχολάρχης, προσέφυγε στη δικαιοσύνη και ζήτησε την κήρυξη σε πτώχευση και εκκαθάριση της εκπαιδευτικής επιχείρησής του, με βάση το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, και ταυτόχρονη «προστασία» του από τους πιστωτές της.
Στην δίκη που ακολούθησε, έγινε παρέμβαση από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, με αίτημα την κατάσχεση και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της συγκεκριμένης επιχείρησης, μέχρι του ποσού εξόφλησης των βεβαιωμένων οφειλών.

Κατά την διεξαγωγή της δίκης, αποκαλύφθηκε ότι ο μεγαλοφειλέτης του ΕΦΚΑ και «μεγαλοσχολάρχης» είχε, -εκκρεμούσης της δίκης-, μεταβιβάσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εκπαιδευτικού χαρακτήρα επιχείρησής του, όχι στα παιδιά του, αλλά στην σύζυγο του ενός από αυτά και μάλιστα με το πατρικό της όνομα.
Η πρακτική αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη, αλλά αντίθετα πολύ συνήθης σε αυτές τις περιπτώσεις προκειμένου οι οφειλές να τεθούν στον αέρα και να μην εισπραχθούν ποτέ, λόγο της έλλειψης περιουσιακών στοιχείων του υπαιτίου και υπόχρεου για την καταβολή τους.

Η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων και όλης της επιχείρησης από τον μεγαλοσχολάρχη στη νύφη του, θεωρήθηκε από το δικαστήριο ως δόλια και δεν λήφθηκε υπόψη, με την απόφασή του δε αυτό, δεν έκανε δεκτό το αίτημα του σχολάρχη για υπαγωγή της επιχείρησής του στις προστατευτικές διατάξεις του άρθρου 99, επικύρωσε τις υπολογισθείσες ασφαλιστικές οφειλές του και δέχθηκε το αίτημα του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) για κατάσχεση και πλειστηριασμό των καταγεγραμμένων από τις υπηρεσίες του ασφαλιστικού οργανισμού, περιουσιακών στοιχείων του, εφόσον αυτός δεν προβεί στην εξόφλησή τους μέσα στα προβλεπόμενα όρια του νόμου.

Ο ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), διαβίβασε, κατά τα προβλεπόμενα, τις βεβαιωμένες οφειλές του σχολάρχη, μαζί με την δικαστική απόφαση κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων του στο ΚΕΟ (Κέντρο Είσπραξης Οφειλών), το οποίο με την σειρά του κίνησε τις διαδικασίες για την είσπραξή τους και σε αντίθετη περίπτωση την διεξαγωγή πλειστηριαμού/ών. 

Αποδεχόμενος ο μεγαλοσχολάρχης τη «μοίρα» του, -αν μπορούσε ας έκανε κι αλλιώς-, αναζήτησε τρόπους για την μείωση των επιπτώσεων από την δικαστική και τελεσίδικη πλέον απόφαση.
Απευθύνθηκε σε μεγάλη, πολύ μεγάλη εταιρία Συμβούλων λογιστικής διαχείρισης και όχι μόνο, η οποία σημειωτέον είναι από τις κυρίαρχες του κλάδου, που διαθέτει τη φήμη ότι έχει ιδιαίτερη ικανότητα να χειρίζεται τέτοιες υποθέσεις προς όφελος πάντα των πελατών της, προκειμένου η «υπόθεσή» του να εξελιχθεί ομαλά γι’ αυτόν.

Το πώς θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη υπόθεση θα γίνει γνωστό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η στήλη θα είναι εδώ για να ενημερώσει… Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να «σωθεί» μία μεγάλη επιχείρηση της δυτικής Αθήνας και όπως λέει ο λαϊκός τραγουδιστής «η σωτηρία των «ψυχών»… είναι πολύ μεγάλο (και ακριβό) πράγμα…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: