Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Στην Κύπρο αγκαλιές–φιλιά
            Τσίπρα αλ-Σίσι
   
 
Τ ο είδαμε κι αυτό. Ο πρωθυπουργός να εναγκαλίζεται και να φιλά τον πραξικοπηματία πρόεδρο της Αιγύπτου.
 
 
 Αλλά ακόμη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τον Abdel-Fattah el-Sissi, ο Αλέξης Τσίπρας, κάτι είπε για «το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου». Κι αναφέρθηκε στην "κρίσιμη περιοχή "περιγράφοντας το Παλαιστινιακό και κάπου στο τέλος  είπε τη λέξη «Υεμένη».
 
  Ξεχνώντας προφανώς, πως η Αίγυπτος συμμετέχει στην συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας, που βομβαρδίζει ανηλεώς την φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και ανάμεσά τους περί που 50.000 παιδιά…
Κι όλη η αγωνία μας είναι μπας και δεν πουλήσουμε κι εμείς οβίδες στη Σαουδική Αραβία… 
 Όπως ΗΠΑ και Βρετανία που έχουν καταδικασθεί γι' αυτό από την διεθνή κοινή γνώμη.
 
Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η τριμερής Σύνοδος Κορυφής αποτελεί πλέον θεσμό και αναδεικνύει το ρόλο των χωρών στη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Ο Aλ. Τσίπρας είπε πως διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για την περιοχή μας και ότι οι τρεις χώρες είναι στο σταυροδρόμι της έντασης, προσθέτοντας πως μέσα από τις εντάσεις αναπτύσσονται και ευκαιρίες.
 
 
 
  Την ίδια ώρα στο ανελεύθερο καθεστώς που έχουν εγκαταστήσει -ελέω ΗΠΑ- οι στρατιωτικοί στην Αίγυπτο, έχουν ξεκινήσει νέοι διωγμοί με στόχο τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. 
 
  Δύσκολοι καιροί για τους διανοούμενους και τους πολιτικούς σχολιαστές της Αιγύπτου, καθώς ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα τιμωρεί «όσους δυσφημούν τα ιστορικά και θρησκευτικά σύμβολα» της χώρας.
 
  Με την αόριστη αυτή φαινομενικά έκφραση, στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο συζητείται νέος νόμος, ο οποίος δίνει στις Αρχές τη δυνατότητα να συλλαμβάνουν και να παραπέμπουν σε δίκη με πρόφαση την «προσβολή ιστορικών και θρησκευτικών συμβόλων», με κύριο στόχο τους σχολιαστές και διανοούμενους που «τα προσβάλλουν».
 
 
  Όπως μετέδωσαν τα αιγυπτιακά Μέσα, την πρόταση του νομοσχεδίου έκανε στο Κοινοβούλιο ο κυβερνητικός βουλευτής Dr. Omar Hamroush, ο οποίος είναι και γραμματέας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Θρησκευτικές Υποθέσεις. 
 Αναφερόμενος στους λόγους της προώθησης του νομοσχέδιου Φατουά (Fatwa), υποστήριξε πως «με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας αιματοχυσίας εν ονόματι της θρησκείας».
 
 Φατουά αποκαλούνται οι θρησκευτικοί νόμοι που συνήθως προτείνουν μουφτήδες για να διευκρινισθούν ορισμένα θρησκευτικά ζητήματα
  Πριν ακόμη ισχύσει ο νόμος, υπήρξε η πρώτη καταδίκη σε επτά χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 500.000 αιγυπτιακές λίρες (24.100 ευρώ), για συμμετοχή σε τηλεοπτική εκπομπή που κρίθηκε ότι «είχε ξεπεράσει τα όρια».
 
  «Δεν θα πρέπει να αφήσουμε κάποιους με πρόφαση την ελευθερία της έκφρασης να προσβάλλουν τα ιστορικά και θρησκευτικά σύμβολα της σύγχρονης αιγυπτιακής ιστορίας, επειδή αυτό θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς» είπε ο Χαμρούς στην κυβερνητική «al-Ahram». 
 
  Ωστόσο, υπάρχουν κοινοβουλευτικοί που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, όπως ο Samir Ghattas, ο οποίος ξεκαθάρισε στους δημοσιογράφους πως είναι εναντίον. «Μου θυμίζει τα δικαστήρια της Ιεράς Εξέτασης στη μεσαιωνική Ευρώπη» δήλωσε ο Ghattas.
  Όπως επισημαίνει δημοσίευμα της Deutsche Welle, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Abdel-Fattah el-Sissi η Αίγυπτος γνωρίζει συνεχείς παραβιάσεις στην ελευθερία έκφρασης.
 
  Από τα πρώτα θύματα διώξεων μετά την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων, το 2013, ήταν οι δημοσιογράφοι στην Αίγυπτο. Ακολούθησαν λογοτέχνες, μουσικοί (πολλοί ράπερ) και πανεπιστημιακοί. 
To πόσο δύσκολο είναι να είσαι συγγραφέας στην χώρα του αλ Σίσι, φαίνεται από την περίπτωση του Αιγύπτιου συγγραφέα  Ahmed Nazi, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, επειδή  πρόσβαλε τη «δημόσια αιδώ». Αφορμή ήταν η δημοσίευση νουβέλας που περιλάμβανε περιγραφή σεξουαλικής σκηνής.
  Η διεθνής οργάνωση λογοτεχνών ΡΕΝ έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί απαιτώντας την απελευθέρωσή του.
 
Deutsche Welle | albawabaeg.com | Φιλελεύθερος (Κύπρου)

styx.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: