ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Νομικά ακάλυπτο το πολυπόθητο κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του Έλληνα...
Πίσω από την «κουρτίνα», η συζήτηση της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» εστιάζει και γύρω από το λεγόμενο «νόμο Κατσέλη», που βέβαια ευθύς εξαρχής στεκόταν μακριά αλλά και απέναντι από τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και ο οποίος τροποποιήθηκε στη συνέχεια από τη σημερινή κυβέρνηση, εννοείται προς το χειρότερο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εν λόγω νόμος οδεύει προς οριστική κατάργηση, ενόψει λήξης της τυπικής περιόδου εφαρμογής του, στο τέλος του 2018.
Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, επιδιώκουν να υπάρξει ένα πρώτο κύμα πλειστηριασμών, προσδοκώντας πως αυτό θα λειτουργήσει εκβιαστικά, ώστε πολλές φτωχές λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν καμία δυνατότητα να πληρώσουν τώρα, να επιχειρήσουν μια ρύθμιση με την καταβολή κάποιου ποσού.
Την ίδια ώρα, ο υπάρχων νόμος προβλέπει την όποια προστασία - αποκλειστικά για πρώτη κατοικία - κάτω από πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις στα 180.000 ευρώ (για τον άγαμο) και αυτά σε συνδυασμό και με εισοδηματικά κριτήρια, στην πραγματικότητα δηλαδή πολύ παρακάτω.
Σύμφωνα με το νόμο της σημερινής κυβέρνησης, το όριο το οποίο υποτίθεται ότι προστατεύει το «κεραμίδι» της φτωχής λαϊκής οικογένειας τοποθετείται σε επίπεδο εισοδήματος που δεν ξεπερνά τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης, προσαυξημένες κατά 70%», όπως αυτές προσδιορίζονται κάθε φορά από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).
Τα ποσά αυτά, πριν από την τελευταία αναθεώρηση των στατιστικών δεδομένων, διαμορφώνονταν για τον άγαμο στα 13.906 ευρώ μεικτό εισόδημα το χρόνο και για το ζευγάρι στα 23.659 ευρώ, με προσαύξηση 5.713 ευρώ για κάθε παιδί. Πρόκειται για τη μία και μοναδική παρεχόμενη δικαστική προστασία. Σε κάθε περίπτωση, τα λαϊκά νοικοκυριά καλούνται να εξυπηρετούν τις δόσεις με την καταβολή ποσών - κατ' ελάχιστον - από 5% μέχρι 10% του εισοδήματος.
Βέβαια, και με το σημερινό καθεστώς της υποτιθέμενης προστασίας, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακόμη και λαϊκά νοικοκυριά που με τη «βούλα» των δικαστηρίων έχουν ενταχτεί στον εν λόγω νόμο.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις ήδη υπάρχουσες διατάξεις που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:
-- Δυνατότητα πώλησης των δανείων από τις τράπεζες σε διάφορα «funds» και για πρώτη κατοικία πάνω από 140.000 ευρώ, ενώ από την 1/1/2018 το σύνολο των δανείων πρώτης κατοικίας «απελευθερώνεται» πλήρως και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πώλησης, όπως ήδη ισχύει για όλες τις άλλες κατηγορίες των τραπεζικών δανείων.
-- Η δικαστική προστασία στην πρώτη κατοικία συνδέεται με την απαλλοτρίωση οποιασδήποτε άλλης «ρευστοποιήσιμης περιουσίας» του οφειλέτη, όπως, για παράδειγμα, μιας δεύτερης κατοικίας ή ενός μικρού κομματιού γης.
-- Αποβολή από τη ρύθμιση «προστασίας» προβλέπεται στις περιπτώσεις οφειλετών με καθυστέρηση που «υπερβαίνει αθροιστικώς την αξία τριών μηνιαίων δόσεων ετησίως». Σε αυτήν την περίπτωση, το δικαστήριο «διατάσσει την ανάκληση κάθε προληπτικού ή ανασταλτικού μέτρου». Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιείται, εκ νέου, η διαδικασία των πλειστηριασμών.
-- Το σχέδιο ρύθμισης «δε θα πρέπει να παραβλάπτει τη συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών». Διευκρινίζεται παραπέρα ότι οι τράπεζες «παραβλάπτονται» στην περίπτωση που «βρεθούν σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης».
-- Η ένταξη στη ρύθμιση της υποτιθέμενης προστασίας έχει ως όρο και προϋπόθεση «ο οφειλέτης να υπήρξε συνεργάσιμος, κατά την έννοια του Κώδικα Δεοντολογίας», και μάλιστα όχι μόνο από 'δω και στο εξής, αλλά και «κατά το χρόνο της αρχικής καθυστέρησης του δανείου».
-- Με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, πρώτη τιμή προσφοράς για τους πλειστηριασμούς ακινήτων ορίζεται η εμπορική αξία όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης, αντί της κατά πολύ υψηλότερης αντικειμενικής τιμής, όπως ίσχυε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου