Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Αγωνιώδεις προσπάθειες
 τερματισμού της πολιτικής κρίσης
Oυδέποτε άλλοτε στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας το πολιτικό τοπίο στο Βερολίνο για το σχηματισμό κυβέρνησης ήταν τόσο θολό. Ουδείς μπορεί να προβλέψει στην παρούσα φάση με βεβαιότητα  πότε και πώς θα αποκτήσει η χώρα νέα κυβέρνηση.
Με τίτλο «Το τέλος του τέλους  της Ιστορίας» σε κύριο άρθρο του το ‘SPIEGEL ONLINE’ γράφει: «Η κατάρρευση των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στο Βερολίνο, ξεπερνούν τα όρια της εθνικής κρίσης. Αλλά αυτό είναι συμπτωματικό. Ήρθε η ώρα για τους Γερμανούς πολιτικούς  να αντιληφθούν  τι διακυβεύεται για τη χώρα τους αλλά και τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο».
Είναι κάποιοι απαισιόδοξοι που παρομοιάζουν την πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη σημερινή Γερμανία, με τις μαύρες εποχές του μεσοπολέμου. Λίγο πριν την άνοδο των Ναζί στην εξουσία. 
Και αναφέρονται φυσικά στον κίνδυνο από την ανοδική πορεία των Γερμανών ακροδεξιών που καιροφυλακτούν για νέα κέρδη σε περίπτωση προσφυγής σε πρόωρες κάλπες.
  Η Deutsche Welle, σε σχόλιό της για το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), υποστηρίζει πως όλα δείχνουν ότι οι σοσιαλδημοκράτες είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες για επανάληψη της συνεργασίας τους σε «μεγάλο συνασπισμό». Κάτι που ωστόσο τους κόστισε ακριβά, όπως απέδειξε το αποτέλεσμα από τις πρόσφατες εκλογές.
   Ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Μάρτιν Σουλτς, που επανειλημμένα έχει απορρίψει την ιδέα νέας συνεργασίας των Σοσιαλδημοκρατών με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, φαίνεται να ρίχνει νερό στο κρασί του.
  Όπως δήλωσε  την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag, ο γερμανός Πρόεδρος προειδοποίησε τον Σουλτς για τις συνέπειες νέων εκλογών. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο Σταϊνμάγερ είναι υπέρ σταθερών κυβερνήσεων και όχι υπέρ πειραμάτων, τύπου κυβερνήσεων μειοψηφίας.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Μάρτιν Σουλτς τελικώς θα υπαναχωρήσει ενδίδοντας στις εντεινόμενες τα τελευταία 24ωρα πιέσεις που δέχεται κυρίως από στελέχη του κόμματός του. «Ο Σουλτς θα ανοίξει την πόρτα του μεγάλου συνασπισμού», υποστηρίζουν κομματικοί κύκλοι.
  Ο ίδιος πάντως δήλωσε δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ότι «το SPD έχει πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα βρούμε μια καλή λύση για τη χώρα μας». Αρκετοί αναλυτές διαβάζουν στα λεγόμενα αυτά προαναγγελία υπαναχώρησης του Σουλτς.
  Οι σχολιαστές υποστηρίζουν ακόμη πως η ατμόσφαιρα είναι πλέον ευνοϊκή για το SPD. Επειδή βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση από την Άγκελα Μέρκελ στην οποία πολλοί χρεώνουν τη σημερινή πολιτική κρίση. Μια και βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, λόγω του αδιεξόδου σχηματισμού συνασπισμού «Τζαμάικα», οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις να ζητήσουν και να λάβουν πολλά ανταλλάγματα.
 Μεταξύ άλλων:
# περισσότερο φιλική και επιθετική ευρωπαϊκή πολιτική, 
# καθιέρωση κατώτατων συντάξεων
#  μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση. Πέραν του ότι το SPD θα μπορούσε να περάσει ένα μεγάλο μέρος αμιγώς σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας, θα διασφάλιζε πιθανότατα και δυο σημαντικά χαρτοφυλάκια: Των Εξωτερικών και Οικονομικών. 
  Οι αντίπαλοι του μεγάλου συνασπισμού εντός των σοσιαλδημοκρατών τειχών, υπενθυμίζουν ότι κατά την τελευταία τετραετία το SPD κατάφερε να περάσει μεν σειρά νομοσχεδίων που είχαν τη δική τους σφραγίδα, χωρίς όμως να καταφέρει να το εξηγήσει επαρκώς στους ψηφοφόρους και εντέλει να το κεφαλαιοποιήσει στις κάλπες.
  Το στρατόπεδο των χριστιανικών κομμάτων της Άγκελα Μέρκελ συνεχίζει να ελπίζει ότι μπορούν να αποφευχθούν νέες εκλογές.
   Ο γγ. των Χριστιανοκοινωνιστών Σόιερ υποστήριξε χθες το βράδυ ότι η «κατηγορηματική άρνηση» των Σοσιαλδημοκρατών δεν είναι καλή για τη χώρα και πως πριν προκηρυχθούν βεβιασμένα πρόωρες εκλογές θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι υπάρχουσες δυνατότητες.
 Η πρόεδρος της CDU Άγκελα Μέρκελ εκτίμησε την Δευτέρα ότι η συζήτηση για το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός μεγάλου συνασπισμού δεν έχει λήξει οριστικά. 
«Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης Σουλτς»
Το SPD θέλει να κερδίσει χρόνο. Επειδή ενδεχόμενη υπαναχώρηση προς την κατεύθυνση επανάληψης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, στήριξης κυβέρνησης μειοψηφίας ή κυβέρνησης «Κένυας» με τους Πράσινους, θα πρέπει να βρει σύμφωνη και την κομματική βάση, την οποία καλείται να προετοιμάσει ο Μάρτιν Σουλτς. 
  Στις 7 Δεκεμβρίου έχει οριστεί τριήμερο ομοσπονδιακό συνέδριο, στο οποίο θα εκλεγεί η ηγεσία του κόμματος. Το αργότερο μέχρι τότε τα στελέχη του θα πρέπει να καταθέσουν κάτι σαν οδικό χάρτη, για το πως αυτές οι συζητήσεις «με ανοιχτό το αποτέλεσμα» συμμετοχής σε κυβέρνηση θα είναι προς το συμφέρον της χώρας. 
  Πηγές του Σοσιαλδημοκρατικού  κόμματος υπογράμμιζαν στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των μελών του κόμματος σε αυτήν τη διαδικασία.
  Πόσο εξασφαλισμένη όμως είναι η μακροημέρευση του Μάρτιν Σουλτς στην ηγεσία του κόμματος;
 Στελέχη του και χθες διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι συνεχίζει να χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του προεδρείου και των μελών του SPD. 
  Σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μαας επιβεβαίωσε ότι δεν έχει τεθεί θέμα προέδρου. «Είναι ανοησίες» είπε χαρακτηριστικά. «Ούτε και ο ίδιος ο Σουλτς έθεσε από μόνος του ζήτημα παραίτησης». 
  Και στο άρθρο του το ‘SPIEGEL’  καταλήγει με τις γερμανικές ενοχές:
  «Η ιδέα πως η δημοκρατία είναι κατά κάποιο τρόπο ο ακρογωνιαίος λίθος των εξελίξεων ήταν μεγαλομανιακή. Από το Σεπτέμβριο του 2001 η Δύση πραγματοποίησε σειρά από ατοπήματα.
  Είχαμε σειρά από άσκοπες επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη. Την αυτοαναφλεγόμενη οικονομική κρίση του 2008 που ωστόσο δεν πήρε παγκόσμιες διαστάσεις παρά μόνο διατλαντική. 
  Και τα τελευταία 11 χρόνια η ελευθερία στον κόσμο να παίρνει τα κάτω της.
  Από τα 295 κράτη μόλις τα 87 εξακολουθούν να είναι ελεύθερα, 59 μερικώς ελεύθερα και τα 49 διόλου ελεύθερα». 
STYX.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: