Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

ΝΗΣΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!

 
 ΝΗΣΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!


Μια Τουρκία που εξακολουθεί να αμφισβητεί τα σύνορα στο Αιγαίο, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εισβολή και κατοχή στη Κύπρο να ενθαρρύνει σχισματικές ομάδες στη Θράκη και να θέτει θέματα επιστροφής των Γκιουλενιστών στρατιωτικών.. Αφερίμ Κοτζιά..
 
Ολοκληρώθηκε την Τρίτη η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην Αγκυρα, όπου βρέθηκε για διμερείς επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, ενώ συναντήθηκε και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.
 
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε το αφήγημα της «νησίδας σταθερότητας» στην περιοχή, λέγοντας: «Οι χώρες μας βρίσκονται σε μία περιοχή γεμάτη από κρίσεις: Από τα βόρειά μας στην Ουκρανία, από τα νοτιοδυτικά μας στη Λιβύη, νοτιοανατολικά μας στη Συρία και στο Ιράκ (...) Είναι σπουδαίο να είμαστε μία άγκυρα σταθερότητας σε έναν κόσμο που αλλάζει και έχει αστάθειες, αλλά να υπάρχει αυτή η σταθερή σχέση φιλίας με ειλικρίνεια. Εχουμε και διαφορές, έχουμε και διαφωνίες, αλλά έχουμε και μία θετική ατζέντα μπροστά μας για να προχωρήσουμε».

Αναφερόμενος στη συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας στο οικονομικό πεδίο, είπε: «Με τον Μεβλούτ αναπτύσσουμε μία θετική ατζέντα και συμβάλλουμε στη συνεργασία στον Τουρισμό (...) Είμαστε μπροστά στην οικονομική συνεργασία και στα κοινά πρότζεκτ των μεταφορών και τη συνεργασία στο πεδίο της Παιδείας, της Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα της Ανώτατης».

Ο Ν. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν και ότι υποστηρίζει την ευρωενωσιακή προοπτική της Τουρκίας. Ζήτησε επίσης να συνεχιστεί μεταξύ αρμόδιων παραγόντων των δύο ΥΠΕΞ η «διμερής συνεργασία» στα ζητήματα της μετανάστευσης. Οι δύο πλευρές συζήτησαν, τέλος, για ζητήματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και την «ελληνική παρουσία», όπως την χαρακτήρισε ο Ν. Κοτζιάς, «από την Ιμβρο μέχρι την Κωνσταντινούπολη».

Η τουρκική πλευρά, πάντως, έθεσε ξανά το ζήτημα της επιστροφής στην Τουρκία των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και η Αγκυρα τους κατηγορεί ως πραξικοπηματίες - γκιουλενιστές.

Χτες, με δηλώσεις του στην Αθήνα, ο Ν. Κοτζιάς προανήγγειλε επίσκεψη Ερντογάν τέλη Νοέμβρη ή αρχές Δεκέμβρη. Πρόσθεσε ότι στο ταξίδι του στην Αγκυρα συζητήθηκαν και οι προοπτικές αναθέρμανσης της συζήτησης για το Κυπριακό. Οτι η τουρκική πλευρά ζητά, εάν συνεχιστούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, να «κουβεντιάσουν» πρωτύτερα Αθήνα και Αγκυρα τα «δύσκολα ζητήματα», δηλαδή εγγυήσεις και ασφάλεια. Κάτι που, όπως είπε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, το ζητούσε η ελληνική πλευρά πριν τους αποτυχημένους δύο γύρους διαπραγματεύσεων στην Ελβετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: