Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΑΤΡΙΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


 Κάλπικες αντιπαραθέσεις σε κάθε ευκαιρία


Καθημερινά νέες κάλπικες διαχωριστικές γραμμές χαράσσουν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και οι «συνέταιροι» των μνημονίων, σε μια προσπάθεια να μετατοπίσουν την αντιπαράθεση σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, συγκαλύπτοντας τη στρατηγική τους σύμπλευση στα μεγάλα και κρίσιμα για το λαό, αποπροσανατολίζοντάς τον μπροστά και στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης που έρχεται από Σεπτέμβρη και επιχειρώντας να τον κρατήσουν εγκλωβισμένο στο δίπολο που στήνεται στο αστικό πολιτικό σκηνικό.


Η αντιπαράθεση είναι ενδεικτική τόσο της προσπάθειας που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει νέα ψευτοδιλήμματα περί «προοδευτικής» ή «συντηρητικής» διαχείρισης της καπιταλιστικής ανάκαμψης, προσπαθώντας να στρατεύσει το λαό στους στόχους του κεφαλαίου με ψεύτικες προσδοκίες και διεκδικώντας για τον εαυτό του πιστοποιητικά «αριστεροσύνης», την ώρα που υλοποιεί με συνέπεια και «μομέντουμ» την ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, όσο και των αδιεξόδων της ΝΔ που βλέπει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να της παίρνει «τη μπουκιά απ' το στόμα» στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, παίρνοντας σε αυτήν τη φάση και τα εύσημα του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το «γαϊτανάκι» ανακοινώσεων δεν είχε τέλος και χτες, αξιοποιώντας για τα νέα επεισόδια της σκιαμαχίας τους ζητήματα όπως αυτά της θρησκείας, της «αξιολόγησης» στο Δημόσιο, του διορισμού του Στ. Παππά, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και πατέρα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά, στη θέση του προέδρου του Οργανισμού Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, κ.ο.κ.

Τον «κλότσο» στο σχετικό «κουβάρι» έδωσε χτες η συνέντευξη του Π. Καμμένου (στον ΣΚΑΪ) που επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στις δηλώσεις του Ν. Βούτση περί θρησκείας, μιλώντας για «κόκκινες γραμμές» στο θέμα της θρησκείας, προσθέτοντας ωστόσο πως «η συνεργασία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός στις θέσεις του καθενός. Είναι μία συμφωνία ξεκάθαρη ανοιχτή και δημόσια, με πολιτική διαφορά. Φροντίζουμε με τον κ. Τσίπρα να μην μαζεύονται θέματα, με πολύ ειλικρινή διάλογο».

Η ΝΔ έπιασε την «πάσα» και σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Ο κ. Καμμένος δεν έχει ούτε αξίες, ούτε πεποιθήσεις, μόνο ακόρεστη δίψα για εξουσία. Οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι, μαζί με τον κ. Βούτση, παίζουν θέατρο και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να συνεχίσουν να κάθονται στις καρέκλες τους. Του συνιστούμε να ασχοληθεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες - ενόψει της συζήτησης στη Βουλή - με την απολογία που πρέπει να ετοιμάσει για τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες του με τον ισοβίτη κρατούμενο για εμπόριο ναρκωτικών».

Ο Π. Καμμένος απάντησε ότι «ο κ. Μητσοτάκης κατάντησε τη Νέα Δημοκρατία πλέον αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών», προκαλώντας νέο σχόλιο της ΝΔ ότι «ο κ. Καμμένος κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια» και πάει λέγοντας.
Κατά τ' άλλα, η χτεσινή «Αυγή» μιλούσε για «απόπειρα παλινόρθωσης του "Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια"» και προσπάθεια της ΝΔ για επιστροφή στο «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο κύριο άρθρο της σχετικά με τις δηλώσεις του Π. Καμμένου σημείωνε πως «επιβεβαιώνει το εκκρεμές πολιτικό αίτημα της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης, όταν η χώρα τελειώσει με το καλό με την περιπέτεια του μνημονίου», αποκαλύπτοντας το ότι οι κάλπικες αντιπαραθέσεις αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως για την αναδιάταξη του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Για τον ΟΑΣΘ
Η αντιπαράθεση υποδαυλίστηκε και με αφορμή την τοποθέτηση Στ. Παππά στον ΟΑΣΘ, δίχως φυσικά να ακουμπήσει το περιεχόμενο των αλλαγών που κάνει η κυβέρνηση στον Οργανισμό και αποτελούν την άλλη όψη του νομίσματος αυτών που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αποσκοπώντας στην εκκαθάρισή του από «βαρίδια» και στην παράδοσή του, «καθαρού», σε νέους ιδιώτες επενδυτές.

Η ΝΔ σχολίασε ότι «ο πατέρας του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Παππά, διορίστηκε πρόεδρος στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Προφανώς αυτό έγινε κατόπιν κλήρωσης που πραγματοποίησε ο κ. Σπίρτζης. Κι εις ανώτερα!». Σε αντίστοιχο πνεύμα ήταν και τα σχόλια ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού.

Κατόπιν αυτών των αντιδράσεων, απ' το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τη ΝΔ για «αήθη επίθεση» στον Στ. Παππά, ενώ σηκώνοντας τη «ρομφαία» της «κάθαρσης» συμπλήρωσε πως «τίθεται επικεφαλής μιας προσπάθειας να καθαρίσει η "κόπρος του Αυγεία" που δημιούργησαν στον Οργανισμό αυτοί που για χρόνια απολάμβαναν τη στήριξη και την κάλυψη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσοντας τον ισχυρισμό ότι «η υπαγωγή υπό δημόσιο έλεγχο του ΟΑΣΘ είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου φορέα δημόσιων συγκοινωνιών για τη Θεσσαλονίκη, προς όφελος των ανέργων, των ΑμεΑ, όλων των πολιτών», την ώρα που οι αλλαγές θα σημαίνουν νέο πλήγμα στα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και πλήγμα στην ανάγκη του λαού της πόλης για φτηνή και ασφαλή μετακίνηση.
Για την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο
Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζεται ο «καβγάς» για την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο, που ενώ και οι δύο την υπερασπίζονται, διαβεβαιώνοντας το κεφάλαιο ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την προσαρμογή του αστικού κράτους στους στόχους της ανάκαμψης του κεφαλαίου, ταυτόχρονα τσακώνονται για το ποιος είναι πιο αποτελεσματικός.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία να υπερασπιστεί την πατρότητα του συστήματος «αξιολόγησης» και να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λοιδόρησε και πολέμησε την προσπάθειά του για εφαρμογή ενός «νέου συστήματος», που ήταν «η καρδιά μιας φιλόδοξης και ολοκληρωμένης πολιτικής για το ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο», κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «η σημερινή μαζική άρνηση εφαρμογής της αξιολόγησης είναι προϊόν του απόλυτου λαϊκισμού με τον οποίο πολιτεύθηκε, χωρίς ευθύνη και χωρίς ντροπή», προτού αναλάβει την αστική διαχείριση.
Την απάντηση ανέλαβε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπερασπιζόμενο τη δική του «σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών τους τελευταίους μήνες, τις οποίες η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε», που ανάμεσα σε άλλα προβλέπουν τη σύνδεση της «αξιολόγησης» με τις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «επιχείρησε σήμερα να περιγράψει τις ημέρες του στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατά το δοκούν, αφήνοντας εντέχνως στη λήθη τις τυφλές απολύσεις, την καρατόμηση στελεχών της δημόσιας διοίκησης με υψηλά τυπικά προσόντα, τη διαθεσιμότητα και άλλους ευφάνταστους τρόπους δημιουργίας δεξαμενών ακαριαίων απολύσεων, με τελικό αποτέλεσμα τη διάλυση του κοινωνικού κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: