Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

ΔΗΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ

Σχόλια στο ημίφως 23.07Με δανεικά από το σπίτι

Την «οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς» δηλώνουν ως τη βασική πηγή του εισοδήματός τους ένας στους δύο νέους ή το 48% των νέων Ελλήνων ηλικίας 18-35 ετών, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις. Μόνο το 15% των ανέργων νέων Ελλήνων θεωρεί πιθανό να βρει δουλειά τους επόμενους 6 μήνες, ενώ περίπου ένας στους τρεις νέους πιστεύει ότι το βιοτικό του επίπεδο στο μέλλον θα είναι χειρότερο από το βιοτικό επίπεδο των γονιών τους. Είναι συγκλονιστικό δε ότι 4 στους 10 νέους δηλώνουν διατεθειμένοι να μετακομίσουν σε άλλη χώρα για να βρουν δουλειά. Μια νέα γενιά χωρίς ελπίδα και αισιοδοξία θέλει το κεφάλαιο για μπορέσει να την καθυποτάξει.


Η ΕΥΔΑΠ «κόβει» το νερό

Η ΕΥΔΑΠ θα ακολουθήσει «σκληρή» γραμμή απέναντι στα χιλιάδες νοικοκυριά που γονατισμένα από την ανέχεια αδυνατούν ακόμα και τους λογαριασμούς νερού να πληρώσουν. Οι οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ έχουν εκτοξευτεί στα 2,23 δισ. ευρώ και η εταιρεία εξήγγειλε «νέα πολιτική». Δηλαδή σαρωτικές διακοπές νερού που υπολογίζονται έως και 3.000 την εβδομάδα, πλήττοντας κυρίως τους μισθωτές ακινήτων. Μάλιστα έχει βγει και πλάνο για 47.000 διακοπές νερού για το επόμενο διάστημα, δίνοντας προτεραιότητα σε 10.000 μισθωμένα νοικοκυριά, ενώ πλέον υπάρχουν καταγγελίες ότι κόβουν το νερό ακόμα και για 500 ευρώ οφειλή, χωρίς να υπολογίζουν εάν πρόκειται για άνεργους ή χαμηλόμισθους.

Πρόσφυγες θύματα πολέμου

Ένα από τα «επιχειρήματα» της ΕΕ αλλά και των κυβερνήσεων για να καταστέλλουν το δικαίωμα των προσφύγων στο άσυλο είναι ότι δεν πρόκειται για θύματα πολέμου αλλά για «οικονομικούς μετανάστες». Ωστόσο μία πρόσφατα δημοσιευθείσα μελέτη του Πανεπιστημίου Μίντλσεξ στο Λονδίνο σε συνεργασία με το ΑΠΘ απομυθοποιεί και αυτό το επιχείρημα καθώς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι λιγότεροι εξ αυτών άφησαν την πατρίδα τους για οικονομικούς λόγους. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 750 μετανάστες σε Ελλάδα, Σικελία και Μάλτα, το 80% εκ των οποίων δήλωσαν ότι μετανάστευσαν εξαιτίας του πολέμου και της βίας, ενώ μόλις το 18% δήλωσαν οικονομικά κίνητρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: