Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

ΤΟ ΧΟΝΤΡΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ

 
Πρόταση στο ΝΑΤΟ για αποστολή
      «πλέον φονικών όπλων» 
                στην Ουκρανία
 
 
 Kορυφώνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ καθώς πλησιάζουν τα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας στη Λευκορωσία και τον στρατηγικό διάδρομο του Καλίνινγκραντ. Στα στρατιωτικά γυμνάσια με την επωνυμία «Zapad 17» (Δύση 17) θα πάρουν μέρος 100.000 οπλίτες και αξιωματικοί του ρωσικού στρατού. 
 
Εκείνο που απασχολεί περισσότερο τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, είναι κατά πόσον οι Ρώσοι προγραμματίζουν μετά το πέρας των ασκήσεων να αποθηκεύσουν στο έδαφος της Λευκορωσίας υψηλής ή συμβατικής τεχνολογίας πολεμικό υλικό.
Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να έχουν σταματήσει τα ("καλά") ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια, τα οποία -φυσικά- ούτε απασχολούτν ούτε "ανησυχούν" τα δυτικα Μέσα. Τα οποάι δεν έχουν παύσει να μεταδίδουν "πληροφορίες" για αυξανόμενη ρωσική ανάμειξη στην κρίση της Ουκρανίας.
 
 
Η Λιθουανία, παραμένει η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που εφοδιάζει με όπλα και πυρομαχικά την Ουκρανία.
 Αλλά ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία του ΝΑΤΟ Αμερικάνος στρατηγός Alexander Vershbow  σε συνέντευξή του στην DW, υποστηρίζει πως η αποστολή «φονικότερων όπλων» στην Ουκρανία θα μπορούσε να συντελέσει στην επίτευξη Ειρήνης.
Για τον πρώτο Αμερικάνο που είχε γίνει βοηθός γγ του ΝΑΤΟ, επειδή οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία έχουν τελματώσει, θα πρέπει να εξετασθούν «και άλλες ενδεχόμενες προοπτικές». Και αυτό επειδή το ΝΑΤΟ είναι αφοσιωμένο στην ουκρανική κυριαρχία.
 
 
Πάντως, ο Vershbow επιμένει ότι «το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι η Ουκρανία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και στον αμυντικό τομέα, ώστε να πλησιάσει τα στάνταρντ του ΝΑΤΟ, ώστε να συμφωνήσουν και τα άλλα μέλη να την δεχτούν στην Ατλαντική Συμμαχία». 
  Ο απόστρατος στρατηγός είπε ακόμη πως «στην Ουάσιγκτον αυτή τη στιγμή εξετάζεται το ζήτημα της άρσης του εμπάργκο της προηγούμενης διακυβέρνησης για την αποστολή στην Ουκρανία ‘περισσότερο φονικών όπλων’, όπως άλλωστε δήλωσε και ο υπουργός Άμυνας James Mattis».
 
Η συνέντευξη του πρώην αξιωματούχου του ΝΑΤΟ δημοσιεύεται καθώς ο δυτικός Τύπος ασχολείται εκτενώς με τα μεγάλα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια «Zapad» επισημαίνοντας ότι έχει αυξηθεί η ψυχροπολεμική ένταση. 
 
 
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σε αναμένα κάρβουνα
 
 
 
 
  Την ίδια ώρα στη Λιθουανία επανήλθε ο νόμος περί επιστράτευσης εφέδρων και μοιράσθηκαν προκηρύξεις με οδηγίες στους κατοίκους «τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση εισβολής». 
  Άρθρο των New York Times στις 14 Αυγούστου υποστηρίζει πως η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ιδιαίτερα με τα “παράνομα δίκτυα’’ που εδρεύουν στην Ουκρανία και διοχετεύουν στη Βόρεια Κορέα με μηχανισμούς με τους οποίους εφοδιάζονται οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι.
 
 
ΓΓ του ΝΑΤΟ: Η Ρωσία υπονομεύει τη σταθερότητα στην Eυρώπη
 
 
   Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να «υπονομεύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη» με την «επιθετική συμπεριφορά της» κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης σήμερα στην Ιταλία.
 
 
Μετά τον ψυχρό πόλεμο, «εργαστήκαμε ενεργά για δημιουργήσουμε στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου στο Ρίμινι για ζητήματα «διεθνούς άμυνας και ειρήνης».
«Όμως η επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας υπονόμευσε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη», υποστήριξε ο ΓΓ του NATO.
  «Το NATO δεν επιδιώκει μια σύγκρουση με τη Ρωσία», υποστήριξε ακόμη ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας, υπενθυμίζοντας ότι το 2014 η Μόσχα «προσάρτησε παράνομα την Κριμαία». «Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που ευρωπαϊκή χώρα πήρε έδαφος άλλης χώρας διά της βίας», όπως είπε.
 
«Η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την ανατολική Ουκρανία, πρόκειται για σύρραξη στην οποία σχεδόν 10.000 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί και αυτό άλλαξε σε τεράστιο βαθμό το περιβάλλον ασφαλείας μας», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι το NATO έχει υιοθετήσει μια διπλή προσέγγιση έναντι της Ρωσίας: άμυνα και διάλογο. «Πιστεύω ακράδαντα στον διάλογο», κατέληξε.
 
  Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό πως το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του δραστηριοποιούνται με την αποστολή ενισχύσεων στα ήδη διεξαγόμενα μεγάλα αεροναυτικά γυμνάσια στο Βότρειο Ατλαντικό με τη ναυτική δύναμη που έχει επικεφαλής το αεροπλανοφόρο  George H.W. Bush.
 
  Ήδη η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση Ευρώπης, έχει στείλει 10 αεροσκάφη ανάσχεσης τύπου A-10 Thunderbolts και σμήνος της αεροπορικής διοίκησης MC-130J στην Εσθονία. Ταυτόχρονα το Πεντάγωνο επιδιώκει την έγκριση από το Λευκό Οίκο για την αποστολή «αμυντικού εξοπλισμού» στην Ουκρανία.
Τα ρωσικά «πολεμικά γυμνάσια» “Zapad”  θα πραγματοποιηθούν σε περιοχήτ ης Λευκορωσίας, που συνορεύει με την Πολωνία, Λετονία και Λιθουανία, (και οι τρείς χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ).
 
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη εκφράζουν «ανησυχίες»
 
 
  Τα ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια που συνεχώς πραγματοποιούνται στις χώρες της Βαλτικής και τη Μαύρη Θάλασσα, με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων της Ατλαντικής Συμμαχίας αντίθετα δεν θα πρέπει να ανησυχούν τη Ρωσία. Ούτε οι προτάσεις του αμερικάνικου υπουργείου Άμυνας προς το Λευκό Οίκο να αυξηθούν οι αμερικάνιθκες δυνάμεις πουσ ταθμεύουν στην Ευρώπη.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, έχει αποκαλέσει τα ρωσικά γυμνάσια «εξομοίωση» επίθεσης εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ.
O Αμερικάνος υποστράτηγος Ben Hodges, επικεφαλής των αμερικάνικων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη δήλωσε στο Reuters ότι «οι αξιωματούχοι των συμμάχων θα παρακολουθούν από κοντά την διαδικασία μεταφοράς στρατιωτικού υλικού στη Λευκορωσία για τα ρωσικά γυμνάσια "Zapad 2017’’ κι αν θα απομακρυνθούν κατόπιν. «Οι άνθρωποι ανησυχούν μήπως πρόκειται για Δούρειο Ίππο», πρόσθεσε.
 
Mε πληροφορίες από Deutsche Welle & ΝΥΤ
sTYX.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: