Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

Η ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


xirosima11Η ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Ευγένιος Ανρικόπουλος

Με σχόλια διθυραμβικά προϋπαντήθηκε η καταστροφικότερη βόμβα από καταβολής της ιστορίας της ανθρωπότητας. Αναφέρομαι στην ρίψη εκείνης επί της Χιροσίμα με την οποία εξαφανίστηκε από προσώπου γης μια πόλη τριακοσίων χιλιάδων κατοίκων και στα ανατριχιαστικά σχόλια που ακολούθησαν από τον καθεστωτικό τύπο.Χαράς ευαγγέλια από το Εμπρος του Παπαγεωργίου για το υπόδειγμα της κολάσεως που μετέφεραν επί της γης οι παγκόσμιοι γκάνγκστερς. Πρόκειται για το ίδιο σαπρόφυτο -το οποίο απευθυνόμενο προς τους δημοσιογράφους του απύθμενου θράσους που απαιτούσαν μισθό-, είχε τηλεγραφικά δηλώσει τα εξής: «Γραφείο σας παρέχω, στυλό και χαρτί επίσης βγείτε στους δρόμους να φέρετε λεφτά!!»

 Και γιατί πανηγύριζε; Επειδή τα Σοβιέτ ευτυχώς δεν την είχαν ανακαλύψει ακόμη!! Ο (πλην του Ριζοσπάτη) υπόλοιπος τύπος του πολιτικού καθωσπρεπισμού, συγκάλυπτε τη χαρά του πίσω από την τεράστια επιστημονική εφεύρεση που αφορούσε την διάσπαση του ατόμου! Και πότε; Την ίδια στιγμή που η Χιροσίμα είχε καταστεί ερειπιώνας και οι εναπομείνασες σκιές αφορούσαν ανθρώπους φαντάσματα του εαυτού τους! Σαν τον ισοπεδωτικό βομβαρδισμό της Γκουέρνικα από τον Χίτλερ, με τα ραδιόφωνα της Μαδρίτης να τον αγνοούν και να αναγγέλουν σεισμούς ανεπαίσθητους, μεγέθους λιγότερου των δύο ρίχτερ.. Ο δυσώδης καπιταλισμός σε όλο του το αιμοβόρο μεγαλείο..

Αντιγράφω από το Ατέχνως:

Η ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα, απασχόλησε τον Ελληνικό Τύπο, την επόμενη μέρα 7 Αυγούστου 1945.
tupos2

Να τονίσουμε ότι στην πολιτική – κοινωνική επικαιρότητα της χώρας ξεχώριζαν τα γεγονότα που αφορούσαν την «εφαρμογή της Συμφωνίας της Βάρκιζας»  και της προσπάθειας του αστικού συστήματος «να σταθεί στα πόδια τουκαι της τρομοκρατίας που είχε ξεκινήσει σε βάρος των αγωνιστών της αντίστασης .


tupos3

Η ενημέρωση προερχόταν από Αμερικάνικες και Εγγλέζικες πηγές, ενώ εμφανής είναι η προβολή των δυνατοτήτων του νέου όπλου. Έτσι έχουμε προβολή των δηλώσεων του Χ. Τρούμαν, την εκτίμηση σε ορισμένες απ’ αυτές ότι «έτσι θα τελειώσει γρηγορότερα ο πόλεμος», ενώ δεν υπάρχει αναφορά (αυτό έγινε στις επόμενες μέρες, κυρίως μετά τις 9/8 και εξαιτίας της ύπαρξης σχετικής ενημέρωσης)  για τις ανθρώπινες και υλικές καταστροφές που επέφερε. Επίσης τις επόμενες μέρες μέσω συνεντεύξεων με ειδικούς επιστήμονες γίνεται προσπάθεια να ερμηνευτεί επιστημονικά η όλη υπόθεση .
tupos1

 

Και το ταξικό κριτήριο…

Πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» (9/8) που μοναδικό ταξικό κριτήριο, αναδεικνύει τη χρήση της ατομικής για σκοπούς διαφορετικούς, δηλαδή την υπεροχή που δίνει στην «δύση» έναντι της ΕΣΣΔ.
Με τον χαρακτηριστικό τίτλο  «Η ΒΟΜΒΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΒΙΕΤ» τονίζει  , αναφερόμενη στη στάση των εφημερίδων :
tupos4 


«Η ανακάλυψις της βόμβας του ατόμου-  καρπού του «πατρός πάντων»-εκτός του φυσικού συγκλονιστικού αντικτύπου εις όλον τον κόσμο εσημείωσεν ιδιαιτέρως εις την Ελλάδα μερικάς παραδόξους αντιδράσεις. Αι αναρχικαί εφημερίδες «παρεξηγήθηκαν» δια την καταπληκτικήν εφεύρεσιν. Και ή εσίγησαν φανταζόμενοι ότι ημπορούν να σκεπάσουν τον κρότον τοιαύτης εκρήξεως απέδωσαν τον επιστημονικόν άθλον εις τους Ρώσους ερευνητάς. Αλλα πάλιν εφημερίδες εξαίρουσαι, ευλόγως, την σπουδαιότηταν της κατακτήσεως και την αχανήν προοπτικήν που ανοίγει εις την ανθρώπινην δράσιν, εξέφρασαν και ένα είδος αγαλλιάσεως διότι οπλίζουσα τους Αγγλοσάξωνας με μιαν συντριπτικήν πολεμικήν υπεροχήν, εξουδετερώνει την Ρωσική δύναμιν και τους εκ ταύτης κινδύνους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: