Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

ΤΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΠΑΝ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΛΙΠΟΥΤΕΙΑΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ


venezouela5
ΤΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΠΑΝ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΛΙΠΟΥΤΕΙΑΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ


 Στη Αμερικανική και Ευρωενωσιακή πρέσα ακόμη και η εταιρία πληροφορικής που διεξήγαγε τις εκλογές..




Η εναρκτήρια συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα θα πραγματοποιηθεί τελικά αύριο. Η εναρκτήρια συνεδρίαση «θα οργανωθεί με ειρήνη και ηρεμία και ακολουθώντας όλο το αναγκαίο πρωτόκολλο την Παρασκευή στις 11.00 το πρωί (τοπική ώρα), δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια σύσκεψης με μέλη της 545μελούς Συνέλευσης. Τα 545 μέλη της νεοεκλεγμένης Συνέλευσης θα αναλάβουν τις έδρες τους στην κύρια αίθουσα της Εθνικής Συνέλευσης που τώρα ελέγχεται από την αντιπολίτευση.
Η αντιπολίτευση επιμένει ότι θα διατηρήσει τις έδρες της στο Κοινοβούλιο. Προετοιμαζόταν επίσης να διαδηλώσει σήμερα κατά της Συντακτικής Συνέλευσης την οποία θεωρεί παράνομη.

Παράλληλα σε αυτούς που αμφισβητούν το εκλογικό αποτέλεσμα προστέθηκε και η εταιρεία πληροφορικής, που ανέλαβε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Χτες, στέλεχος της  υποστήριξε ότι τα στοιχεία συμμετοχής στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση «χειραγωγήθηκαν, ισχυρισμό που απέρριψε η πρόεδρος του εκλογικού συμβουλίου της Βενεζουέλας, η οποία δήλωσε ότι οι κατηγορίες περί “χειραγώγησης” των στοιχείων, τις οποίες διατύπωσε το στέλεχος της εταιρείας πληροφορικής, είναι «ανεύθυνες» και «αβάσιμες».  Ενώ ο Νικολάς Μαδούρο θεωρεί η καταγγελία αποτελεί «αντίδραση του διεθνούς εχθρού», ενώ η ψηφοφορία υπήρξε «διαφανής». Όπως χαρακτηριστικά είπε «ο πρόεδρος της Smartactic, πιεσμένος έντονα από τους ”gringos” και τους Βρετανούς είπε ότι υπάρχουν 7,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι».

Η Τιμπισάι Λουσένα είπε επιπλέον ότι ενδεχομένως θα ληφθούν νομικά μέτρα σε βάρος της εταιρείας Smartmatic, η οποία εργάζεται από το 2004 για τις εκλογές που διεξάγονται στη Βενεζουέλα.
«Πρόκειται για μια ανεύθυνη δήλωση που βασίζεται σε αβάσιμες εκτιμήσεις σχετικά με δεδομένα (που δόθηκαν και) τα οποία έχει αποκλειστικά στην κατοχή του» το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), τόνισε η πρόεδρος.

Νωρίτερα σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας υποστήριξε ότι τα στοιχεία για τη συμμετοχή στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Βενεζουέλα, είχαν «χειραγωγηθεί», αυξάνοντάς τον αριθμό όσων προσήλθαν στις κάλπες κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ψήφους.

«Γνωρίζουμε χωρίς καμιά αμφιβολία πως η συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές για μια Εθνική Συντακτική Συνέλευση χειραγωγήθηκε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Smartmatic Αντόνιο Μουγκίκα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λονδίνο.
Ο Μουγκίκα διευκρίνισε πως η Smartmatic, η οποία παρέχει τεχνολογία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για εκλογές σ’ όλον τον κόσμο, μπόρεσε να εντοπίσει ότι η συμμετοχή που ανακοινώθηκε επισήμως ήταν υπερβολική λόγω του αυτοματοποιημένου εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλας.
«Υπολογίζουμε πως η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική συμμετοχή και σ’ αυτή που ανακοινώθηκε από τις αρχές είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψήφοι», πρόσθεσε.
Ο Μουγκίκα αρνήθηκε να απαντήσει άμεσα για το αν οι χειραγωγημένοι αριθμοί της συμμετοχής αλλάζουν το αποτέλεσμα των εκλογών, στις οποίες οι αρχές ανακοίνωσαν πως ψήφισαν 8,1 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ο Μουγκίκα πρόσθεσε πως οι αρχές στη Βενεζουέλα πιθανόν να μην δουν με συμπάθεια τα σχόλιά του και πως δεν έχει ακόμη δώσει τα στοιχεία αυτά στο εκλογικό συμβούλιο της Βενεζουέλας.

Οι διεθνείς παρατηρητές καλούν την παγκόσμια κοινότητα να σεβαστεί το αποτέλεσμα

Οι 43 διεθνείς παρατηρητές που υπήρξαν μάρτυρες των εκλογών για την Εθνική Συντακτική Συνέλευση στις 30 Ιουλίου εξέδωσαν ανακοινωθέν καλώντας τον κόσμο να σεβαστεί τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από αυτές τις εκλογές.
Σε αυτό το ανακοινωθέν, το οποίο θα παραδοθεί στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο μαζί με την τεχνική αναφορά, η ομάδα των παρατηρητών, αποτελούμενη από πολιτικούς εμπειρογνώμονες, κοινοβουλευτικά μέλη, ιθαγενείς, αγρότες, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι αποστολών και εκλογικών οργανισμών της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής, σημειώνει επίσης τη σημασία του σεβασμού του δικαιώματος στην εθνική κυριαρχία και την αυτοδιάθεση των λαών.
«Οι διεθνείς παρατηρητές καλούμε τους λαούς και τις κυβερνήσεις του κόσμου να σεβαστούν τα αποτελέσματα αυτής της εκλογής για την Εθνική Συντακτική Συνέλευση ως μια εκδήλωση της αυτοδιάθεσης του βενεζουελάνικου λαού».

«Πλήρες φάσμα δράσεων» κατά της Βενεζουέλας από την ΕΕ

Στο μεταξύ με αφορμή την ανάκληση της αποφυλάκισης υπό όρους των στελεχών της αντιπολίτευσης «Λεοπόλντο Λόπες και Αντόνιο Λεδέσμα, αφού διαπιστώθηκε η παράβαση των επιβεβλημένων όρων για τον κατ΄οίκον περιορισμό», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εξετάζει ένα «πλήρες φάσμα δράσεων» ως απάντηση στην αύξηση των εντάσεων στη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη δύο κορυφαίων επικριτών του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος.
«Οι διαβουλεύσεις με κράτη μέλη συνεχίζονται ώστε να εξασφαλισθεί μια κατάλληλη και συντονισμένη απάντηση από την ΕΕ. Προφανώς συζητείται ένα πλήρες φάσμα δράσεων», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Τη Δευτέρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Μαδούρο παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία του που βρίσκονται υπό αμερικανική δικαιοδοσία και απαγορεύοντας στους Αμερικανούς να έχουν δοσοληψίες μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: