ΚΥΠΡΟΣ: ΣΤΟΝ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΠΑΝΙΣΧΥΡΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
Τουρκία και Δύση δεν ορρωδούν προ ουδενός.. Στόχος το πλιάτσικο του Κυπριακού ορυκτού πλούτου ακόμη και αν χρειαστεί να διχοτομήσουν τη μεγαλόνησο..
Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης πραγματοποιήθηκε χτες το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο ενόψει και της έλευσης σήμερα, για τελευταία φορά με αυτή την ιδιότητα, του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαθ Αϊντε, τον οποίο όπως όλα δείχνουν θα αντικαταστήσει η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, Καναδή διπλωμάτης, η οποία είναι επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Στη χτεσινή συνεδρίαση (συμμετέχουν οι αρχηγοί των κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας) συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, όπου δεν υπήρξε μεν κατάληξη, ωστόσο έγινε φανερό ότι συνεχίζεται το μακρύ παζάρι για την προώθηση της νέας διχοτομικής «λύσης», που εντάσσεται στην ευρύτερη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην περιοχή, στοιχείο της οποίας είναι και ο ανταγωνισμός για την Ενέργεια. Αυτό φαίνεται από τη συγκέντρωση ισχυρών ενεργειακών κολοσσών στην ΑΟΖ της Κύπρου και των στόλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που τους φυλάνε.
Ιδιαίτερα απασχόλησαν οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας, σε σχέση με την επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους με τουρκοκυπριακή διοίκηση, όπως και τα σχέδια για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, στις οποίες εξετάζονται μέτρα αντίδρασης.
Μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και σχεδιασμών, ενώ σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, ζήτησε από τα κόμματα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και εισηγήσεις αναφορικά με τα επόμενα βήματα της κυπριακής κυβέρνησης στο Κυπριακό.
Ο πρόεδρος του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για επανέναρξη των συνομιλιών με ασπίδα το πλαίσιο του γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, και ισχυρίστηκε ότι «όταν διεξάγεται διάλογος η Τουρκία δεν μπορεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, μίλησε για «τις αρνητικές συνέπειες των εξελίξεων μετά το Κρανς Μοντάνα» και εκφράζοντας την ανησυχία του για τους τουρκικούς σχεδιασμούς, ανέφερε πως «η εμπειρία λέει ότι παρουσιάζονται προβλήματα όποτε δεν υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό», προσθέτοντας: «Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δίχως προτάξεις και δίχως προϋποθέσεις. Το πλαίσιο του γγ του ΟΗΕ είναι τέτοιο που μας επιτρέπει να το δεχτούμε, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Κατέληξε λέγοντας: «Η δική μας αντίδραση πρέπει να είναι προληπτική έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα».
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σημείωσε ότι η αντιμετώπιση των νέων τουρκικών προκλήσεων πρέπει να ενισχύει τη στρατηγική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αποτρέπει ενέργειες ή πράξεις από πλευράς της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος που θα οδηγούν στην αναβάθμισή του και να προωθεί την προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αποσύρει γραπτώς, με επιστολή του προς τον γγ του ΟΗΕ, τις προτάσεις που κατέθεσε στο Κρανς Μοντάνα, ανέφερε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, και τόνισε: «Επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και χωρίς να έχουμε απτές ενδείξεις ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τις θέσεις της στα ζητήματα της ασφάλειας, θα μας φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, δήλωσε πως παρότι ζήτησε εκ νέου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, να δημοσιοποιήσει το έγγραφο που κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντάνα με τις θέσεις της δικής μας πλευράς, εντούτοις αυτός αρνήθηκε να το πράξει.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο δραστήρια σε σχέση με την αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα, δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου. Σημείωσε επίσης ότι «δεν πρέπει να βιαστεί να υιοθετήσει το πλαίσιο του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθότι περιέχει και αρνητικά».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πάντως, δήλωσε ότι θα υπάρξει επεξεργασία των προτάσεων που θα δώσουν τα κόμματα και στη συνέχεια ανακοίνωση των μέτρων. Επίσης, ερωτηθείς αν υπήρξε απάντηση από το αμερικανικό Πεντάγωνο για το θέμα της τουρκικής NAVTEX για το αμερικανικό πλοίο μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι «μέχρι στιγμής η ενημέρωση που είχαμε και από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και από το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας είναι ότι δεν έχει ζητηθεί η έκδοση της όποιας οδηγίας προς ναυτιλλομένους, όπως η Τουρκία έχει πράξει. Την ίδια στιγμή, πολλά αμερικανικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή λόγω των εξελίξεων, ειδικότερα στη Συρία. Αναμένουμε εντός της ημέρας να υπάρξει και πιο συγκεκριμένη και πληρέστερη ενημέρωση από αμερικανικής πλευράς».
Τα συμφέροντα της ΕΝΙ στο επίκεντρο της επίσκεψης της Ιταλίδας υπουργού Αμυνας
Τη Δευτέρα το βράδυ ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Κύπρο η υπουργός Αμυνας της Ιταλίας, Ρομπέρτα Πινότι,
η οποία συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό της, Χρήστο Φωκαΐδη, και τον
Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη. Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν και η υπογραφή
Συμφωνίας Ανταλλαγής και Αμοιβαίας Προστασίας Διαβαθμισμένων
Πληροφοριών, με επίκεντρο τη λεγόμενη «ασφάλεια της θάλασσας, με κοινές
ασκήσεις» και την «αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου όπλων και της
μετανάστευσης». Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της Ιταλίδας υπουργού στη
δραστηριότητα της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ,
επισημαίνοντας ότι «οι προοπτικές από τη δραστηριοποίηση αυτή είναι πολύ
σημαντικές για όλη την Ευρώπη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου