Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

ΨΗΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ


Ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη τα ελληνικά πανεπιστήμια - Ποια ξεχωρίζουν - Media
ΨΗΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΝΤΑ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ



 Και είναι ψηλά παρά τις επί εικοσαετία σχεδόν επιθέσεις που δέχθηκαν τόσο από τη νεοφιλελέδικη δεξιά όσο και από τη Πασοκική καρικατούρα του Σημίτη. Τα επισημαίνω για μερικούς διαδικτυακούς καλικάτζαρους που εξακολουθούν τη βρώμικη και χρυσαυγίτικη προπαγάνδα κατά των πανεπιστημίων ορμώμενοι από το άσυλο.. Άσυλο θέλουν αυτοί και μάλιστα ιδρυματικό..



Σε υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη της Webometrics Ranking of World Universities βρέθηκαν τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με αυτή τη λίστα αξιολόγησης των ανώτατων ιδρυμάτων που συντάσσεται δυο φορές τον χρόνο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατετάγη στην 279η θέση μεταξύ 27.000 πανεπιστημίων, ενώ ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 291 και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 388. Την πρώτη πεντάδα, επί συνόλου 76 ελληνικών ιδρυμάτων, κλείνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 541 και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 600.

Η συγκεκριμένη κατάταξη καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council - CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας.

Δίνει πληροφορίες για περισσότερα από 27.000 πανεπιστήμια σύμφωνα με την παρουσία τους στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου στον παγκόσμιο ιστό, όπως αυτή αποτυπώνεται στον συνολικό αριθμό ετεροαναφορών των άρθρων και των δημοσιεύσεων των καθηγητών και των ερευνητών τους, αλλά και στο ποσοστό των δημοσιεύσεων τους που βρίσκεται στο 10% των πλέον «διαβασμένων» και σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.

Η κατάταξη κάθε πανεπιστημίου βασίζεται στους εξής τέσσερις επιμέρους δείκτες: την παρουσία (5%, ο συνολικός όγκος περιεχομένου που δημοσιεύεται από το δικτυακό τομέα του ιδρύματος), την απήχηση - ορατότητα (50%, η ποιότητα του περιεχομένου αξιολογείται από τη δημοτικότητά του, δηλαδή από τον αριθμό των εξωτερικών δικτυακών συνδέσμων σε περιεχόμενο του ιδρύματος, το Ανοιχτό Επιστημονικό Περιεχόμενο (10%, αξιολογείται η συμμετοχή του ιδρύματος στα ανοιχτά επιστημονικά πρότυπα του παγκόσμιου ιστού) και την αριστεία (35%, ποσοστό των δημοσιεύσεων του ιδρύματος που ανήκει στο 10% των περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τρίτο κριτήριο, αυτό του ανοιχτού επιστημονικού περιεχομένου, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 44η θέση παγκοσμίως μεταξύ όλων των πανεπιστημίων, με 539.999 ετεροαναφορές. Η θέση αυτή είναι η καλύτερη θέση που έλαβε ποτέ ελληνικό πανεπιστήμιο σε ιδρυματικό επίπεδο σε οποιοδήποτε παγκόσμια κατάταξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: