Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

ΝΕΟ ΑΛΛΑ PSI ΣΧΕΔΙΟ ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ


ΝΕΟ ΑΛΛΑ PSI ΣΧΕΔΙΟ ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ


 Με την υπογραφή Σύριζα θα τζογάρονται στη δευτερογενή αγορά..




Σπρώχνει η συγκυβέρνηση τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να συμμετάσχουν στη δημοπρασία του υπό έκδοση κρατικού ομόλογου. Σε αυτό το πλαίσιο, μεθοδεύεται η «συμμετοχή» τους μέσω του «Κοινού Κεφαλαίου» Ασφαλιστικών Οργανισμών και ΝΠΔΔ, που βρίσκεται στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδας. 

Επιπλέον, το σχέδιο αρπαγής των αποθεματικών συνδυάζεται με τα παιχνίδια και το διαρκές τζογάρισμα στη δευτερογενή αγορά των κρατικών ομολόγων με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων και βέβαια για μια υπόθεση ολότελα ξένη και ταυτόχρονα εχθρική με τα λαϊκά συμφέροντα. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ακολουθεί τα χνάρια και προηγούμενων, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι το «success story» στηρίζεται στη λεηλασία των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τα εξεταζόμενα σενάρια, η δημοπρασία του κρατικού ομολόγου ενδέχεται να πραγματοποιηθεί πριν από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ (20/7), όπου εκτός από την επικύρωση του νέου μνημονίου θα συζητηθεί και η «ανάλυση βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους, που χαρακτηρίζεται «μη βιώσιμο» από την πλευρά του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τα σενάρια, που επεξεργάζονται το οικονομικό επιτελείο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και βέβαια η Rothschild (σε ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης) το κρατικό δάνειο ύψους μέχρι 4 δισ. ευρώ θα έχει πενταετή διάρκεια. Συμμετοχή στην έκδοση αναμένεται να έχουν και οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι, σε «ρολάρισμα» τίτλων, δηλαδή σε ανταλλαγή 5ετών ομολόγων έκδοσης 2014 (στο πλαίσιο της τότε εξόδου στις αγορές» από την κυβέρνηση Σαμαρά) με τα νέα ομόλογα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι «ενδιαφέρον» εκδηλώνεται και από hedge funds, από τις χρηματαγορές του Λονδίνου, της ΕΕ καθώς και από τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: