Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

 
 Ποιος θα πατήσει τη σκανδάλη;


ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--
 Ισχυρά μονοπωλιακά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα παίρνουν «θέσεις μάχης» στη Νοτιοανατολική (Ν/Α) Μεσόγειο, με πάρα πολλούς τρόπους, καθώς οι αναμενόμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τη σημασία που έχει όλη η περιφέρεια για κρίσιμους ενεργειακούς και άλλους σχεδιασμούς, στο πλαίσιο ευρύτερων αντιπαραθέσεων με αντίπαλα κέντρα.


Επίσημες ανακοινώσεις για τις γεωτρήσεις του πλοίου - γεωτρύπανου «West Capella» στο οικόπεδο «11» (όπου βρίσκεται από την περασμένη Τετάρτη) αναμένονταν να γίνουν μέχρι αργά χτες το βράδυ. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για γεώτρηση που θα ξεκινήσει για λογαριασμό της κοινοπραξίας «ΕΝΙ» - «Total» (ιταλικός και γαλλικός κολοσσός αντίστοιχα).

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι «η υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών, και πολύ συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11, προχωρεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα». Ακόμα, αναφερόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση που είχε το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο (έχει συμβουλευτικό ρόλο και συγκαλεί ο Πρόεδρος της Κύπρου με τη συμμετοχή των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των πρώην προέδρων της Δημοκρατίας), μετέφερε την ικανοποίηση του Κύπριου Προέδρου «για το γεγονός ότι ξεκίνησε σήμερα μια παραγωγική συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου».
Να σημειωθεί ότι στη χτεσινή συνεδρίαση συμμετείχε για πρώτη φορά και το ακροδεξιό ΕΛΑΜ.
Σήμερα, θα γίνει νέα, ειδική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή και του Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, που χτες το απόγευμα αναμενόταν να φτάσει στη Λευκωσία, για περαιτέρω «συντονισμό» των δύο πλευρών σχετικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Να σημειωθεί ότι ήταν ενδεικτική η χτεσινή ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Αμυνας της Κύπρου, σύμφωνα με την οποία, μαζί με το ελληνικό υπουργείο Αμυνας συνδιοργάνωσε στην Κύπρο ειδική συνάντηση για την «προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών», με τη συμμετοχή και του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «σκοπός του εργαστηρίου αποτελεί η χαρτογράφηση των βασικών απειλών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, η αναγνώριση των ελλείψεων και ο προσδιορισμός των βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των υποδομών και η ενεργειακή τους αυτονομία», ενώ τα αποτελέσματα της Συνόδου θα αξιοποιηθούν για «τη διαμόρφωση πολιτικής της ΕΕ για την ενίσχυση της προστασίας των κρισίμων ενεργειακών υποδομών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας».

Παζάρι και με τα ευρω-τουρκικά
 
Οι επαφές και διεργασίες γύρω από τη συνέχιση των συνομιλιών συνεχίζονται με ορμή, ως αντανάκλαση ευρύτερων μεθοδεύσεων και ανταγωνισμών ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Είναι ενδεικτικές οι επισημάνσεις του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, που, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή», συνέδεσε την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, δηλαδή το παζάρι που δυναμώνει ανάμεσα σε Αγκυρα - Βρυξέλλες σε πολλά μέτωπα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κύπριος ηγέτης συμφώνησε με το ερώτημα ότι «εάν πάει καλά η Τελωνειακή Ενωση με την Τουρκία» αυτό «θα μπορούσε να λειτουργήσει "ως καρότο"», υποστηρίζοντας ότι αυτό «θα μπορούσε να είναι το κίνητρο ο διάλογος Τουρκίας - Ευρώπης, είτε για την Τελωνειακή Ενωση είτε για την ειδική σχέση που θέλει η Τουρκία, για ένα νέο ξεκίνημα στο Κυπριακό». Ακόμα, ο Κύπριος ηγέτης ανέφερε ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, «υπήρξε ο θετικότερος των συμμετεχόντων στη διάσκεψη», ενώ αναφορικά με τον προωθούμενο αγωγό που εξετάζουν να φτιάξουν Ισραήλ - Τουρκία, είπε ότι «ναι μεν δεν έχουμε δικαίωμα βέτο, αλλά έχουμε σωρεία άλλων δικαιωμάτων, είτε αυτά αφορούν το περιβάλλον είτε μελλοντικούς σχεδιασμούς, οπότε απαιτείται η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «αν η Τουρκία, ακόμα και με άλυτο το Κυπριακό, προχωρήσει σε βήματα που δεν θα τη βλάψουν, θα διευκολύνει σημαντικά στο να καταλήξει η συμφωνία. Και αυτή είναι σημαντική και για το Ισραήλ και για την Τουρκία και για εμάς». Συνεχίζοντας - και αναδεικνύοντας διάφορες «εναλλακτικές» που ήδη εξετάζουν τα επιτελεία των μονοπωλίων - αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και είπε ότι «καλώς ή κακώς, χρειάζεται και μια τριμερής συμφωνία μεταξύ των κρατών που συμβάλλονται για την πώληση ή την προμήθεια αερίου». Εξήγησε, μάλιστα, ότι όλα αυτά έχουν αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεών του και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.
 
Σταθερή η τουρκική προκλητικότητα

Το ότι η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο διαφόρων αντιλαϊκών σχεδιασμών μαρτυρούν βέβαια και άλλα πράγματα.

Καταρχάς, η τουρκική πλουτοκρατία εξακολουθεί ακάθεκτη τις προκλήσεις της, στο πλαίσιο ευρύτερων στόχων που ιεραρχεί και για τη θέση της στις ενεργειακές μπίζνες όλης της περιοχής.
Ετσι, το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» εμφανιζόταν χτες να έχει φτάσει στα ανοιχτά της Πάφου, πλέοντας όλο το Σαββατοκύριακο, στο φόντο δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Ενέργειας περί «επόμενων στόχων» στα τουρκικά σχέδια γεωτρήσεων.

Σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, στα ανοικτά της Πάφου βρισκόταν μέχρι και χτες και η τουρκική φρεγάτα «Γκιοκτσέαντα». Επίσης, η «Καθημερινή της Κύπρου» μετέδιδε ότι η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση παράνομης NAVTEX διάρκειας μάλιστα μέχρι τέλος του χρόνου (!), δεσμεύοντας τέσσερα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ στα νοτιοδυτικά της Μεγαλονήσου. Τα τεμάχια αυτά φέρονταν να είναι τα 4, 5, 6 και 7, ανάμεσά τους και ένα τμήμα από εκείνο που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία «Total» - «ENI».

Τέλος, το Κυπριακό απασχόλησε και τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, στην Αγκυρα, όπου - σύμφωνα με τη «Χαραυγή» - εκδόθηκε ανακοίνωση και «τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας (σ.σ. των Τούρκων) στο θέμα της διατήρησης των συμφερόντων και δικαιωμάτων της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας επί των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην Κύπρο και η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, στο πρώτο της ταξίδι εκτός Γαλλίας από την ανάληψή των καθηκόντων της. Η κυπριακή κυβέρνηση εμφάνιζε την επίσκεψη Παρλί να μη συνδέεται ευθέως με τις γεωτρήσεις, ωστόσο είναι σαφές ότι αυτή επιβεβαιώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον και του γαλλικού κεφαλαίου για όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οπως δήλωσε άλλωστε η Γαλλίδα αξιωματούχος, η Κύπρος βρίσκεται «σε μια καίρια γεωστρατηγική θέση, όπου μέσα σε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας, μας παρέχει κάθε βοήθεια και διευκολύνσεις, διαδραματίζοντας με αυτό τον τρόπο ένα μέγιστο ρόλο στον αγώνα που διεξάγουμε εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους"». Στη συνάντησή της με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η προώθηση της ευρωπαϊκής άμυνας, ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» στην περιοχή της Συρίας και του Ιράκ, η κατάσταση γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από τη μεριά του, ο ίδιος ο Φωκαΐδης ευχαρίστησε τη Γαλλίδα υπουργό για τη σημασία που το Παρίσι αποδίδει στην Κύπρο, ενώ επανέλαβε και «τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε μαζί με τη Γαλλία, που αποτελούσε πάντοτε έναν από τους σημαντικότερούς μας εταίρους, για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και την προαγωγή συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Χρ. Φωκαΐδης σημείωσε περαιτέρω ότι «η νέα Αμυντική Συμφωνία που υπογράψαμε πριν τέσσερις μόλις μήνες, θέτει το πλαίσιο αυτό της αναβαθμισμένης συνεργασίας, όπου δίνεται πλέον ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας».
Να σημειωθεί ότι πριν τη συνάντηση με τον Φωκαΐδη, η Παρλί επισκέφτηκε τη γαλλική φρεγάτα «Λανγκντόκ», που πλέει στα ανοικτά της Κύπρου. Μετά τη σύντομη επίσκεψή της στην Κύπρο, η Παρλί θα επισκεφτεί και το Ομάν.

Τέλος, πρέπει να καταγραφεί ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δημοσιογραφικές πληροφορίες εμφάνιζαν τις προηγούμενες μέρες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Μπους» να έχει μπλοκάρει τις συχνότητες που χρησιμοποιούν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία, σε μια περίοδο που και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός αναζητά μεθόδους και ισορροπίες ευνοϊκές για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εκπροσωπεί.
 
Συνέχεια και στα διχοτομικά σχέδια

Στο μεταξύ, παράλληλα με τις ενεργειακές μπίζνες προχωρούν και τα σχέδια για τον τρόπο διχοτόμησης της Κύπρου.

Μάλιστα, σήμερα φτάνει στα Κατεχόμενα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να αξιολογηθούν τα επόμενα βήματα μετά τη μη ολοκλήρωση της Διάσκεψης στην Ελβετία.

Δημοσίευμα της τουρκικής «Μιλιέτ» αναφέρει ότι η κατοχική κυβέρνηση προκρίνει συζητήσεις με στόχο «δύο κράτη» και άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. Ακόμα να δοθεί βάρος στις «σχέσεις καλής γειτονίας» και στη συνέχεια σε ένα «συνεταιρισμό», εννοώντας προφανώς με την «ελληνοκυπριακή πλευρά». Μεταξύ άλλων γίνεται επίκληση άλλων διεθνών παραδειγμάτων, όπως ότι «στο νησί μπορεί να υπάρξουν δυο διαφορετικά κράτη όπως γίνεται με την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία».

Ακόμα, δημοσιεύματα φέρουν το Λονδίνο να παρεμβαίνει στοχευμένα ώστε σε έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων να συμφωνηθεί μείωση (δηλαδή όχι οριστική κατάργηση) των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και νομιμοποίησή τους μέσα από μια συμφωνία, αλλά και «παραπομπή» του ζητήματος στον γγ του ΟΗΕ, ώστε απόφαση για τις εγγυήσεις να ληφθεί σε δεκαπέντε χρόνια. Επιχειρήματα που λανσάρονται είναι αυτά του τύπου «σκεφτείτε τι έχετε τώρα και τι αφού θα μειωθούν τα (τουρκικά) στρατεύματα», δηλαδή λογικές του «μικρότερου κακού», μαζί με απόψεις ότι μόνο από τέτοιες διόδους θα υπάρξει διέξοδος, καθώς διαφορετικά «η Τουρκία δεν θα συνεργαστεί».

Τέλος, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, δήλωσε ότι η νέα του επίσκεψη στην Κύπρο συνδέεται με «τον τρόπο που θα πρέπει να μεθοδεύσουμε ώστε να ετοιμαστεί με πιο σωστό και πιο αποτελεσματικό τρόπο μια μελλοντική διαπραγμάτευση, να κουβεντιάσουμε για τις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου στις διμερείς (σχέσεις), αλλά και για ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, όπως επίσης να κουβεντιάσουμε θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδιαίτερα την πορεία της Τουρκίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και δη την τελωνειακή ένωση». Επίσης, σε συνέντευξή του στο δίκτυο «Euroactiv», ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι «η ΕΕ πρέπει να καταστήσει περισσότερο σαφή τη θέση, την οποία δεν την λέει με καθαρότητα όταν μιλά με την Τουρκία», ενώ σε ερώτημα για τους «λόγους της αποτυχίας της Διάσκεψης για το Κυπριακό», είπε: «Εγώ δεν θα έλεγα τη φράση απέτυχε, αλλά ότι δεν είχε τα αποτελέσματα που όλοι περιμέναμε. Από τη δική μας οπτική έγιναν κάποια σημαντικά βήματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι τέθηκε επιτέλους στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης το θέμα της ασφάλειας και της εγγύησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: