Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΝ ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ


 Όλα για το κεφάλαιο !! Υποδομές και κυρίως λαός  στις υπηρεσίες της γαλέρας του..


Τις στρατηγικές συμπλεύσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, στη γραμμή των αναδιαρθρώσεων, της απαρέγκλιτης, όσο και «αναγκαίας» εφαρμογής του αντιλαϊκού προγράμματος ως βασικής προϋπόθεσης για τη δημιουργία πρόσφορου και «φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος», με στόχο την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, ανέδειξε το συνέδριο που διοργάνωσε ο «Economist» την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα.

Ολοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στο κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», αναγνωρίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να νομοθετήσει αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, που η εφαρμογή τους ξεπερνάει τον ορίζοντα του 3ου μνημονίου, στρώνοντας το έδαφος για επιπλέον μέτρα, στο όνομα της διευθέτησης του χρέους, τονίζοντας παράλληλα πως η απαρέγκλιτη εφαρμογή της συμφωνίας είναι «ένα το κρατούμενο».
 
Οπως προκύπτει και από τις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών στο συνέδριο, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται μπαράζ από αντιλαϊκά νομοσχέδια, που θα ενσωματώνουν τα δεκάδες «προαπαιτούμενα», με άξονα την ανταγωνιστικότητα, τη διαμόρφωση «κατάλληλου» επιχειρηματικού κλίματος, την προσέλκυση επενδύσεων, την κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Μάλιστα, όπως είπε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, η κυβέρνηση διεκδικεί «την ιδιοκτησία όσων έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα», κάνοντας «σινιάλο» στους εταίρους και στο κεφάλαιο για την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει με τους ίδιους και ταχύτερους ρυθμούς την εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων. Το κάλεσμα στους «επενδυτές», «να μη χάσουν την ευκαιρία» που διαμορφώνει η πολιτική της κυβέρνησής του, επανέλαβε στην ομιλία του και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.

Χαρακτηριστικά, επίσης, είναι τα όσα σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, επικεντρώνοντας «στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων»: «Η δημιουργία ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα από ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, με σαφείς και σταθερούς κανόνες, ο νέος φορολογικός νόμος για ένα απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, ο νόμος "fast track", που παρέχει ένα περιβάλλον διαφάνειας και ασφάλειας για τις στρατηγικές επενδύσεις, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία εφαρμογής, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η ενισχυμένη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του δικαστικού συστήματος και η καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, αποτελούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την προώθηση και υλοποίηση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης».

Το βαρέλι δίχως πάτο, που σηματοδοτεί για το λαό η προσπάθεια θωράκισης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αναδείχτηκε πάντως και από τις «παραινέσεις» της εκπροσώπου του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντ. Βελκουλέσκου, που στο μήνυμά της σημείωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν πρέπει να πάρει πίσω» μετά το 2018 τις «μεταρρυθμίσεις» που έγιναν στην αγορά εργασίας τα προηγούμενα χρόνια, κάνοντας φανερό ότι από τώρα στρώνεται το έδαφος για αλλαγή προς το χειρότερο της εργατικής νομοθεσίας, με παγίωση και επέκταση του σημερινού άθλιου καθεστώτος.

Το ίδιο στίγμα έδωσε και ο εκπρόσωπος του ESM, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο, σημείωσε με έμφαση ότι «είμαστε στα μισά του δρόμου και μένουν ακόμη πολλά να γίνουν». Δηλαδή, ακόμα και αν η οικονομία περάσει σε φάση ανάκαμψης, έστω και αναιμικής, όπως προβλέπουν ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί, οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και οι θυσίες για το λαό έχουν ακόμα ...μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: