Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙ

Φωτογραφία ντοκουμέντο από το 1965: Ο Σωτήρης Πέτρουλας, δολοφονικά, άγρια χτυπημένος, λίγο πριν πεθάνει  - Media
 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙ


Ήταν η εποχή των Ιουλιανών, του ποιητή Νόβα των γαργάλατα γαργάλατα, και του Μητσοτάκη που ο Τσιτσάνης μαζί με τον λαό στη πλατεία Κοραή του έψαλλαν άσπρα μουρα μαύρα μούρα είσαι μια παλιοχαμούρα..


Ήταν η εποχή του παρακράτους και των Ιουλιανών. Η εποχή των μεγάλων αγώνων του Ελληνικού λαού για δημοκρατία, η εποχή κατά την οποία το παλάτι, έβλεπε ότι έχανε τη γη κάτω από τα πόδια και αποφάσιζε να δείξει το χειρότερο, το πιο απεχθές το πιο εμετικό του πρόσωπο. Ήταν η εποχή που οι παλατιανοί έστρωναν το χαλί στους Συνταγματάρχες…

Είναι η φωτογραφία που τραβήχτηκε λίγα λεπτά μετά το χτύπημα του Σωτήρη Πέτρουλα στη διάρκεια των «Ιουλιανών». Ο δημοσιογράφος, τότε, της «Αθηναϊκής» Γιώργος Κουτλίδης (υπέγραφε σαν Γιώργος Σειρηνός), που κάλυπτε την πορεία, μεταφέρει στα χέρια του τον τραυματισμένο από δακρυγόνο Σωτήρη Πέτρουλα.

Το πρωτότυπο της φωτογραφίας -ντοκουμέντο για τα Ιουλιανά και το Σωτήρη Πέτρουλα παραδόθηκε στο Αρχείο του ΚΚΕ
.


Το χρονικό μιας "περίεργης" δολοφονίας

Την 21η Ιουλίου 1965 συμμετείχε σε μεγάλη διαδήλωση φοιτητών στην Αθήνα την οποία κατά τις πρώτες βραδυνές ώρες προσπάθησε η Αστυνομία να διαλύσει κάνοντας χρήση γκλομπς και δακρυγόνων. Στη σύγκρουση αυτή φέρεται να τραυματίστηκαν και να συνελήφθησαν περίπου 250 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ο Σωτήρης Πέτρουλας, στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Λαδά, γύρω στις 22.00. Η πρώτη καταγραφή του χτυπημένου Πέτρουλα αναφέρεται στις 03:00 το πρωί της 22ας Ιουλίου στο Σταθμό Α΄ Βοηθειών του Ε.Σ. στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Το ψευδές επίσημο πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης που έκαναν αστυνομικοί με στολές γιατρών έκανε λόγο για θάνατο που προκλήθηκε από ασφυξία λόγω δακρυγόνου, εκδοχή η οποία αφήνει ανεξήγητα τα ολικά σχισίματα στο λαιμό του που διαπίστωσαν οι δικοί του όταν πήραν τον νεκρό. Παρότι η επίσημη αφήγηση των γεγονότων δεν άλλαξε ποτέ, μεταγενέστερη ιατροδικαστική εξέταση από γιατρούς της οικογένειας έδειξε πως ο Πέτρουλας στραγγαλίστηκε. Η αστυνομία επεδίωξε την ταφή του κρυφά από τους γονείς του και πριν ανατείλει ο ήλιος. Ο ιερέας αρνήθηκε να κάνει την ταφή. Η κηδεία του στη συνέχεια πήρε τη μορφή διαδήλωσης..
Τότε ο Γεώργιος Παπανδρέου, καταγγέλλοντας δημόσια την κυβέρνηση Νόβα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση Νόβα δεν ηρκέσθη να είναι κυβέρνησις προδοσίας. Έγινε και κυβέρνησις αίματος. Πρέπει να εξαφανισθή από προσώπου της γης και να λογοδοτήσει δια τα εγκλήματά της.»
Σημειώνεται ότι την εποχή εκείνη στην κυβέρνηση του Γ. Αθανασιάδη - Νόβα, υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Ασφάλειας είχε αναλάβει ο ναύαρχος Ιωάννης Τούμπας, Διευθυντής Αστυνομίας Αθηνών ήταν ο Ε. Καραμπέτσος και ιατροδικαστής ο Δ. Καψάσκης.

Πηγή Φωτό: stokokkino.gr, rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: