Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ

“Σταματείστε να μεταχειρίζεστε 
       τους δημοσιογράφους
           ως τρομοκράτες!” 
 
 Δικάζονται από σήμερα 17 δημοσιογράφοι της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, στο 27ο Ποινικό Δικαστήριο βαρέων αδικημάτων στην Κωνσταντινούπολη και όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «hurriyetdailynews.com» αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες.
 
 
 Από τα μεγαλύτερα ονόματα της τουρκικής δημοσιογραφίας που βρίσκονται κατηγορούμενοι ως «τρομοκράτες» μεταξύ άλλων είναι οι Can Dündar, Ahmet Şık, Kadri Gürsel και Musa Kart, έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον επειδή αποτελεί μεταξύ άλλων κόλαφο για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον αντιπολιτευόμενο Τύπο το καθεστώς Ερντογάν.
 
 
  Στις κατηγορίες περιλαμβάνονται της «συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και της «βοήθειας σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση χωρίς να είναι μέλος της». Συνολικά οι 17 κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι, διευθυντικά στελέχη και συνεργάτες νυν ή πρώην της Cumhuriyet - εφημερίδας που ιδρύθηκε το 1924 - κατηγορούνται μεταξύ άλλων ότι υποστήριξαν διάφορες «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις». Αν κριθούν ένοχοι, κινδυνεύουν ακόμη έως και με 43 χρόνια κάθειρξη.
 
 
 Ο πρώην διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας, Can Dündar, (θα δικαστεί ερήμην του αφού έχει διαφύγει στη Γερμανία), κατονομάζεται ως ο κύριος ύποπτος στο κατηγορητήριο που ετοίμασε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης. Επίσης κατηγορούμενοι είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής σύνταξης Μουράτ Σαμπουντσού. Το κατηγορητήριο ζητεί να καταδικασθεί σε κάθειρξη ανάμεσα σε 7,5 και 15 χρόνια οι Dündar, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Aydın Engin (μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου-IPI) , Bülent Yener και Günseli Özaltay.
  Με τις ίδιες κατηγορίες για τον γελοιογράφο Musa Kart, τους Bülent Utku, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör και Hikmet Aslan Çetinkaya το κατηγορητήριο ζητεί κάθειρξη μεταξύ 9,5 και 29 χρόνων. Ενώ για τους Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç και Önder Çelik μεταξύ 11,5 και 43 χρόνων.
 
  Για τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτή η υπόθεση αποτελεί σύμβολο του πλήγματος της ελευθερίας που παρατηρείται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου. Το οποίο ακολούθησαν μαζικές διώξεις Κούρδων βουλευτών, δημοσιογράφων που επέκριναν την πολιτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων.
 
  Η δίκη διεξάγεται σε τεταμένη ατμόσφαιρα μετά την όξυνση την προηγούμενη εβδομάδα των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως της Γερμανίας, μετά τη σύλληψη πολλών υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και της διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία και ενός Γερμανού ακτιβιστή.
  Η Cumhuriyet (Δημοκρατία), από τις πιο παλιές τουρκικές εφημερίδες, η οποία έχει αποκτήσει τη φήμη ότι κάνει πολλές αποκαλύψεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση τις κυβερνήσεις, καταγγέλλει ότι πρόκειται για πολιτική δίκη με στόχο να παταχθεί ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα Μέσα της χώρας.
  «Η δίκη της Cumhuriyet είναι η δίκη της δημοσιογραφίας στην Τουρκία» δήλωσε ο Κριστόφ Ντελουάρ γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF). «Δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες επειδή έκαναν τη δουλειά τους» κατήγγειλε.
  Από τους κατηγορούμενους οι έντεκα βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση, οι περισσότεροι εκ των οποίων για διάστημα μεγαλύτερο των εννέα μηνών.
  Μετά τη σύλληψη των δημοσιογράφων της, η εφημερίδα αφήνει κενό το κομμάτι της σελίδας όπου θα έπρεπε να φιλοξενούνται τα άρθρα τους.
 Το 2014 είχε o Nτουντάρ προκαλέσει την οργή του Ερντογάν όταν σε άρθρο του είχε καταγγείλει ότι η Άγκυρα δίνει όπλα στους ισλαμιστές στη Συρία.
 
  Οι συνεργάτες της Cumhuriyet κατηγορούνται ότι βοήθησαν μία ή πολλές «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις» σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρεται στους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του PKK, μια ακροαριστερή ομάδα, την DHKP-C, και το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλά Γκιουλέν.
  Σύμφωνα με τον ιστότοπο P24, που ειδικεύεται στην ελευθερία του Τύπου, 167 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Τουρκία, οι περισσότεροι από τους οποίους στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
 
  Η Τουρκία βρίσκεται για το 2017 στην 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τους Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα-RSF.
  Σε μια πρόσφατη ανακοίνωσή του η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις ζήτησε από την Άγκυρα να απελευθερώσει «αμέσως» τους συνεργάτες της Cumhuriyet.
 RSF: "Καφκική" η δίκη των δημοσιογράφων  της Cumhuriyet 
 
 «Αυτή η δίκη αποτελεί τεστ για την Τουρκία», εκτίμησε ο Αϊντίν Ενγκίν, ένας από τους αρθογράφους της εφημερίδας που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και είναι μεταξύ αυτών που δεν έχουν προφυλακιστεί.
 «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνγογάν λέει ότι η δικαιοσύνη είναι αμερόληπτη στην Τουρκία, θα το δούμε», πρόσθεσε.
«Η δίκη της Cumhuriyet είναι η δίκη της δημοσιογραφίας στην Τουρκία», δήλωσε ο Κριστόφ Ντελουάρ γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF). «Δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες επειδή έκαναν τη δουλειά τους», κατήγγειλε.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Cumhuriyet διεξάγει «μια επιχείρηση παραπλάνησης» με στόχο να καταστήσει την Τουρκία και τον Ερντογάν «στόχους», ενώ κάνει λόγο και για «ασύμμετρο πόλεμο».
«Είναι μια καφκική δίκη», επισημαίνει ο εκπρόσωπος των RSF στην Τουρκία Ερόλ Οντέρογλου. «Η Cumhuriyet είναι ένα σύμβολο, κληρονόμος μιας κριτικής, ερευνητικής δημοσιογραφίας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να την καταστρέψει με κάθε τρόπο». 
  Βραβευμένη από τους Ρεπόρτερς Χωρίς σύνορα RSF με το Press Freedom Prize στα 2015, η γιαγια των εφημερίδων της Τουρκίας «Cumhuriyet» προσπαθεί να παραμείνει ανεξάρτητη σε ένα δημοσιογραφικό τοπίο καταπίεσης και κρατικής ποδηγέτησης, εν μέσω λυσσαλέων διώξεων δημοσιογράφων που κρίνονται ως αντίπαλοι της πολιτικής του σουλτάνου Ερντογάν.
 Ο  αρχισυντάκτης Murat Sabuncu, ο αρθρογράφος Kadri Gürsel, κι ο γελοιογράφος Musa Kart μαζί με τον οικονομικό διευθυντή Bülent Utku, συνελήφθησαν στις 31 Οκτωβρίου 2016. Τα Ηνωβμένα Έθνη έχψουν ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή τους χαρακτηρίζοντας την σύλληψή τους «καταχρηστική».  Ο ερευνητής ρεπόρτερ Ahmet Şık οδηγήθηκε κι αυτός στις φυλακές στα τέλη Δεκεμβρίου. 
  Οι RSF οργάνωσαν μεγάλη διαδήλωση έξω από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο στις 29 Μαΐου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους φυλακισμένους Τούρκους δημοσιογράφους.
 
Ακολουθεί η δίκη της ΖΑΜΑΝ
 
  Η δίκη για τους προφυλακισμένους 20 δημοσιογράφους της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας Zaman που η αυταρχική τουρκική διακυβέρνηση έχει διατάξει το κλείσιμό της, από τον Ιούλιο του 2016 –ως «φωνή των Γκιουλενιστών- αναμένεται να αρχίσει στις 18 Σεπτεμβρίου.
Απ΄αυτούς, οι Şahin Alpay, Mümtazer Türköne και Mustafa Ünal, σύμφωνα με το κατηγορητήριο αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να καταδικασθούν σε τρις ισόβια.
Η απελευθέρωση άλλων 21 προφυλακισμένων δημοσιογράφων ματαιώθηκε με την απόλυση των δικαστών που είχαν πάρει την απόφαση. Ανάμεσά τους οι δημοσιογράφοι Murat Aksoy και Atilla Taş που κατηγορούνται ως «εμπνευστές του πραξικοπήματος». Βρίσκονται αντιμέτωποι με τις πρόσθετες κατηγορίες που επιφέρουν δις ισόβια, σε δίκη που θα γίνει στις 16 Αυγούστου.
Οι επίσης γνωστοί δημοσιογράφοι Ahmet Altan, Mehmet Altan and Nazlı Ilıcak θα βρίσκονται ήδη ένα χρόνο φυλακισμένοι όταν η δίκη τους επαναληφθείο στις 19 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Μαζί με άλλους 14 δημοσιογράφους συγκατηγορούμενους αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο καταδίκης σε τρις ισόβια και επιπλέον 15 χρόνια κάθειρξη «για μηνύματα υπέρ του πραξικοπήματος σε εκπομπή».
Χωρίς να αναφέρουμε τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις τουρκικές φυλακές.
  Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο που έπαιζε ρόλο-κλειδί στην διαφύλαξη της ελευθερίας της έκφρασης έχει παραλύσει από το διάταγμα "έκτακτης ανάγκης".
Με το επίπεδο των σχέσεων Ερντογάν με την ΕΕ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν αναμένεται να παίξει κάποιο ουσιαστικό ρόλο στις καταδίκες των Τούρκων δημοσιογράφων.
Δύο ακτιβίστριες συνελήφθησαν αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους
 
 Δύο δραστήριες ακτιβίστριες προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Nalan Erkem και η İlknur Üstün που κρατούντο αλλά είχαν αφεθεί ελεύθερες υπό περιοριστικούς όρους συνελήφθησαν και πάλι, όπως γράφει η ιστοσελίδα hurriyetdailynews.
  Η Erkem της «Συνέλευσης Πολιτών» και η Üstün από τον «Συνασπισμό Γυναικών» βρίσκονταν ανάμεσα στους 10 ακτιβιστές που είχαν συλληφθεί στις αρχές του μήνα σε αστυνομική επιδρομή κατά την διάρκεια σύσκεψης για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε νησί νότια της Κωνσταντινούπολης.
 
Τουρκικό Δικαστήριο στις 18 Ιουλίου είχε διατάξει την προφυλάκιση έξι από τους συλληφθέντες - συμπεριλαμβανομένου και του διευθυντή του παραρτήματος Τουρκίας της Διεθνούς Αμνηστίας İdil Eser, κατηγορούμενων ως «βοηθών τρομοκρατών».
  Άλλοι τέσσερις είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ωστόσο, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης στις 21 Ιουλίου εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης για τους τέσσερις Erkem, Şeyhmus Özbekli, Nejat Taştan και Üstün, κάνοντας δεκτή εισαγγελική προσφυγή.
  Ο John Dalhuisen, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, χαρακτήρισε τη νέα απόφαση «βάναυση και αναδρομική που αναγορεύει την ανοησία σε νέα ύψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: