Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

 Με πρόφαση ότι είναι εχθροί 
     του Άσαντ και των Χεσμπολά
 
 STYX .GR
 
 
 Με δεδομένη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή, οι συμμετέχοντες «παίκτες» προετοιμάζονται για την «επόμενη ημέρα», όταν το Ισλαμικό Χαλιφάτο, δεν θα έχει πια σημαντική παρουσία στην περιοχή.
 
  Οι εξελίξεις που αναμένουν πολλοί σχολιαστές θα είναι ραγδαίες και θα σημειωθούν μέσα στον επόμενο λίγο χρόνο.
  Η ανακατάληψη της Μοσούλης, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το αυτοονομαζόμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο (ISIS) και απαρχή της κατάρρευσής του κατά γενική ομολογία.
  Την ίδια ώρα όμως, πηγές της ισραηλινής αντικατασκοπίας υποστήριζαν πως η κατάληψη της Ράκα, «θα πάρει χρόνο, αλλά θα συμβεί κι αυτό στο τέλος».
 
  Απομένει αναπάντητο ερώτημα ακόμη, πού θα βρουν καταφύγιο οι διωκόμενοι τζιχαντιστές, για να συνεχίσουν την τρομοκρατική δράση τους κυρίως εναντίον δυτικών στόχων.
 
  Πάντως, οι ισραηλινές ανησυχίες αυξάνονται, επειδή πιστεύουν πως διακυβεύεται η ισχύς του κράτους τους, μια και η τελική ήττα των τζιχανστιστών σημαίνει ταυτόχρονα και ενίσχυση των Χεσμπολά, οι οποίοι πλέον διαθέτουν και την ενίσχυση του λιβανικού στρατού, στην περιοχή των αμφισβητούμενων υψιπέδων του Γκολάν. Όπου εμφανίσθηκε και ιρανική παρουσία. 
 
  «Η νέα Μέση Ανατολή, είναι ένα παράξενο μέρος», δήλωσε στο 'Al-Monitor’ Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος –διατηρώντας την ανωνυμία του.
 «Οι ημέρες που βλέπαμε τα πράγματα ‘άσπρο-μαύρο’ με μαύρο χρωματισμένους τους εχθρούς σε αντίθεση με εκείνους που θεωρούσαμε συμμάχους, έχουν περάσει. Τώρα πλέον τα χρώματα έχουν μπερδευτεί. Όλα εξαρτώνται από τις προοπτικές και τα συμφέροντα της στιγμής».
  Ο Ισραηλινός αξιωματούχος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ισραηλινές ανησυχίες για την στάση των ΗΠΑ απέναντι στο λιβανέζικο στρατό, τον οποίο εξακολουθεί να εξοπλίζει. «Οι ΗΠΑ βλέπουν τον λιβανέζικο στρατό ως σύμμαχο στον πόλεμο εναντίον του ISIS στα βόρεια της χώρας. Αλλά πρόκειται για ψευδαίσθηση. Επειδή ο λιβανέζικος στρατός συνεργάζεται με τους Χεσμπολά στο Βορρά , και τα αμερικάνικα όπλα μπορούν να βρεθούν αργότερα στα χέρια τους και να χρησιμοποιηθούν στο Νότο εναντίον μας».
 
  Oι Ισραηλινοί έχουν θορυβηθεί από πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Λιβάνου Michel Aoun, σε αιγυπτιακό Μέσο: «Όσο οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να κατέχουν εδάφη και ο λιβανέζικος στρατός δεν είναι αρκούντως ισχυρός αισθανόμαστε την ανάγκη να συνεργαζόμαστε και με ανταρτικές λιβανικές ομάδες (σ.σ βλέπε Χεσμπολά).
Ένα άλλο ζήτημα που ανησυχεί ιδιαίτερα το Ισραήλ, είναι ότι το Ιράν έχει ξεκινήσει την κατασκευή εργοστασίων στο Λίβανο όπου θα παράγουν ρουκέτες και πυραύλους.
  «Η ισραηλινή αεροπορία έχει καταστρέψει αυτοκινητοπομπές που φεύγουν από τη Δαμασκό με κατεύθυνση τη Βηρυτό «μεταφέροντας ανάλογο υλικό, το οποίο θα μπορούσε να διαταράξει την ισραηλινή αεροπορική κυριαρχία στην περιοχή. Γι’ αυτό το λόγο η Τεχεράνη αποφάσισε να κατασκευάσει τα εργοστάσια κατασκευής πυραύλων στο Λίβανο. Πύραυλοι που θα μπορούν να πέσουν στα χέρια των Χεσμπολά», υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί. «Κάτι που αποτελεί casus belli».
  Ταυτόχρονα το Ισραήλ προσπαθεί να κρατήσει τις ΗΠΑ στο πλευρό του και βλέπει με ανησυχία την ενδεχόμενη αμερικανική προσέγγιση στις ρωσικές απόψεις για τη συριακή κρίση.
  Κάτι που προοπτικά βλέπουν ως ενίσχυση του «Σιιτικού τόξου» από την Τεχεράνη στη Βηρυτό με στόχο την διεκδίκηση και πάλι των κατεχόμενων υψιπέδων του Γκολάν.
 Υπάρχουν όμως κι εκείνοι στο Ισραήλ που πιστεύουν πως ήταν στρατηγικό λάθος η περιθωριοποίηση των Σιιτών, αντί να συμμαχήσουν μαζί τους όπως έκαναν με τους  Δρούζους και τους Γιαζίντι.
Για τους Ισραηλινούς, «ποιος θα κυβερνά στην Ράκα» έχει μεγάλο σημασία. Επειδή βλέπουν πως παίζεται ένα παιχνίδι ισχύος από το καθεστώς Άσαντ, του Κούρδους και άλλες ομάδες εντοπίων.
  Τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ είχε βρεθεί να συνορεύει με δύο «παρακλάδια του ΙSIS». Βόρεια στην αποκαλούμενη περιοχή “Yarmouk”, στο σύμπλεγμα των συνόρων με Ιορδανία και Συρία –όπου και τα υψίπεδα Γκολάν-  και στο νότο στην περιοχή του Σινά, τον αιγυπτιακό ΙSIS.
 
  Ο Ισραηλινός «υποστράτηγος  N.» έχει εξηγήσει στο «al-monitor.com» πως οι δυνάμεις αυτές λειτουργούν ως ανταρτικές ομάδες με την ονομασία Shuhada al-Yarmouk [Ταξιαρχία Μαρτύρων Γιαρμούκ] ενταγμένες στον (υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ) Free Syrian Army (Ελεύθερο Συριακό Στρατό των αντικαθεστωτικών ανταρτών).
 
  Δεν είναι λίγοι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν παραδεχθεί πως η ισραηλινή αντικατασκοπία «έχει επενδύσει τόσο σε ενέργεια, όσο και συνεισφορά» προς τον ΙSIS της περιοχής Yarmouk, επειδή:
# Δεν αποτελούσε άμεση απειλή για το Ισραήλ
# Πολεμούσε για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Όπως λέει ο Ισραλινός υποστράτηγος, οι περισσότεροι από αυτούς είναι νεαροί –σχεδόν έφηβοι- που νοιώθουν ικανοποιημένοι αν τους δώσεις ένα μικρό μισθό κι ένα Kalashnikov».
 
  Ο «υποστράτηγος N.» προειδοποίησε ότι «δεν έχει τελειώσει το ΙSIS μετά την πτώση της Μοσούλης και της Ράκα». Και αυτό  «επειδή η έννοια του Ισλαμικού Χαλιφάτου με το ‘συμβούλιο των Σούρα’ προετοιμάζουν τη νέα γενιά των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου σε κάποια άλλη περιοχή για να συνεχίσουν»..
Πληροφορίες από al-monitor.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: