Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΑΡΜΕΝΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ "ΝΗΣΙΑ" (ΤΡΑΠΕΖΕΣ)


 ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΑΡΜΕΝΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ "ΝΗΣΙΑ" (ΤΡΑΠΕΖΕΣ)!


Μέσα σε αυτό το αντιλαϊκό κλίμα οι εγχώριοι όμιλοι βλέπουν πραγματικά ευνοϊκή συγκυρία για επέκταση των δραστηριοτήτων τους και ενίσχυση των κερδών τους. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων την προηγούμενη βδομάδα, όπου καταγράφονται οι «θετικές επιδόσεις» των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και την ίδια στιγμή εκφράζονται απαιτήσεις για την περαιτέρω ενίσχυσή τους. 


Ετσι ζητείται η οριστική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και «αποκατάσταση της ρευστότητας» των επιχειρήσεων, που «θα συμβάλει στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης και επέκτασης στις διεθνείς αγορές», ταχύτερη επιστροφή του ΦΠΑ, «απάλειψη γραφειοκρατίας» για να επιταχυνθούν οι χρόνοι εξαγωγής και υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων». Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «πληθαίνουν οι ξένες εταιρείες που θέλουν να συνεργαστούν με ελληνικές επιχειρήσεις» και προαναγγέλλεται επίσκεψη αντιπροσωπείας 16 Επιμελητηρίων του Πεκίνου, «που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με Ελληνες παραγωγούς».

Η κυβέρνηση, είναι αλήθεια, καταβάλλει «φιλότιμες» προσπάθειες για να κινητοποιήσει το σύνολο των κεφαλαίων που έχει στη διάθεσή της για την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχεδιασμών στους τομείς προτεραιότητας. Πέραν των εξαγωγικών ομίλων για τους οποίους επιδιώκεται η πολύπλευρη υποστήριξη, την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε η εξασφάλιση κονδυλίων ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση απορριμμάτων. 

Το επόμενο διάστημα αναμένονται ανάλογες ανακοινώσεις και για άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως υποδομές μεταφορών, ναυπηγική βιομηχανία, επενδύσεις σε ενεργειακά σχέδια κ.ά., καθώς πραγματικά αποδεικνύεται ότι όλη η «αγωνία» της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του χρέους και την «έξοδο στις αγορές» αφορά την παροχή φτηνής χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και άρσης των περιορισμών που αντιμετωπίζει σήμερα η επιχειρηματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο των συμφωνιών δημοσιονομικής προσαρμογής.

Την ίδια στιγμή βέβαια η κυβέρνηση δεν παύει να ψάχνει και άλλες πηγές χρηματοδότησης για το κεφάλαιο, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς. Ετσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιδιώχθηκε η συμμετοχή της χώρας στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), ενώ το ΚΥΣΟΙΠ εξουσιοδότησε το υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει επίσημες συζητήσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank), που έχουν ιδρύσει οι «BRICS».

Δεν υπάρχουν σχόλια: