Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

ΘΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΣΟΚΟΦΥΛΑΚΩΝ

Η θερινή σύναξις των πασοκοφυλάκων
ΘΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΣΟΚΟΦΥΛΑΚΩΝ


της Ντίνας Χαριτάτου


Περισσότερο «ριγιούνιον» παλιών συμμαθητών παρά ίδρυση νέου πολιτικού φορέα θύμιζε η έναρξη των εργασιών του ιδρυτικού συνεδρίου της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» την περασμένη Παρασκευή. Και αυτό γιατί ουσιαστικά πρόκειται για επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ με νέο όνομα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι –όποιες– θέσεις διαμορφώθηκαν από το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και από ένα κλάσμα της ΔΗΜΑΡ του 0,49%. Με τον ίδιο τρόπο διορίστηκαν και οι σύνεδροι. Μετά τις αντιδράσεις για τις στημένες διαδικασίες, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά προχώρησε σε μερική αναδίπλωση. Τώρα προτείνει την εκλογή νέου αρχηγού για το κεντροαριστερο κόμμα μέσα στο 2017 με καταληκτική ημερομηνία το Δεκέμβριο.

Το συνέδριο της ΔΗΣΥ έχει χαρακτήρα φιέστας με κύριο στόχο να «μετρήσει παρουσίες» και διαθεσιμότητες αλλά και να κόψει το βήχα σε άλλες ανταγωνιστικές κεντροαριστερές πρωτοβουλίες. Σε αυτό το επίπεδο το συνέδριο κρίνεται επιτυχημένο με την έννοια ότι το παρών έδωσε σύσσωμο σχεδόν το στελεχικό δυναμικό του παλιού ΠΑΣΟΚ που δεν βρήκε καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και ο Β. Βενιζέλος, που κρατάει αποστάσεις από το εγχείρημα, προχώρησε σε παρέμβαση στην οποία τάχθηκε υπέρ της πορείας σύγκλισης με τη ΝΔ και κατά της πολιτικής των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Βενιζέλος μιλάει στο όνομα του «προοδευτικού κέντρου» (το οποίο περικλείει και τμήμα της ΝΔ του Κυριάκου) και όχι της κεντροαριστεράς. 

Με το καλημέρα η ΔΗΣΥ πάντως κατάφερε να διεμβολίσει τη θνησιγενή πρωτοβουλία «Ωρα Αποφάσεων». Ο Γιάννης Ραγκούσης επέλεξε να παραστεί και να μιλήσει στο συνέδριο, με αποτέλεσμα οι δύο άλλοι συνιδρυτές της κίνησης Διαμαντοπούλου και Φλωρίδης να προχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες στη …διαγραφή του. 

Η εξέλιξη αυτή φανερώνει πόσο ρευστές και εύθραυστες είναι οι συμμαχίες σε ένα χώρο όπου κύριο διακύβευμα είναι η συμμετοχή στην πίτα της εξουσίας. Το συνέδριο της ΔΗΣΥ ουσιαστικά δεν αποφασίζει για τίποτα. 

Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στο νέο φορέα να τοποθετηθούν ως προς τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων αμέσως μετά το συνέδριο. Μετά το συνέδριο θα δημιουργηθεί και το μητρώο μελών της νέας κίνησης, με βάση όσους προσέλθουν στη διαδικασία εκλογής αρχηγού. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο, κανείς δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την ηγεμονία της σημερινής αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου έχει συμφωνήσει να τη στηρίξει, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει κάνει σαφές ότι δεν σκοπεύει να γίνει ουρά της Φώφης.

Η καθολική συμμετοχή των στελεχών του παλιού ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στο τέλος του πολιτικού τους κύκλου δεν σημαίνει ότι οι διεργασίες αυτές έχουν οποιαδήποτε απήχηση στην κοινωνία. Δεν μπορεί, παρόλα αυτά, να υποτιμηθεί η αντοχή και οι τάσεις ενίσχυσης στα κλαδικά σωματεία που παρουσιάζει ένας εκφυλισμένος μεν πολιτικός χώρος, που όμως κυβέρνησε το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολίτευσης.

Η πολιτική πρόταση της ΔΗ.ΣΥ παραμένει σκεπασμένη με ένα θολό περίγραμμα. Δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο το μνημονιακό μονόδρομο και την ανάγκη σαρωτικών μεταρρυθμίσεων, απλά κρατάει αποστάσεις από το σκληρό νεοφιλελεύθερο μοντέλο του Κυριάκου, βάζοντας μια πρόσθετη στρώση νοσταλγίας για τις «παλιές καλές εποχές». Είναι χαρακτηριστικό ότι η Φώφη απέσπασε το μεγαλύτερο χειροκρότημα όταν προειδοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην παίζει με τη λέξη «αλλαγή». 


Με κυρίαρχη την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς την έξοδο, η Φώφη Γεννηματά απέρριψε την πρόταση για διάλογο για τη δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Μόλις το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας διακήρυττε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να επαναφέρει από το παράθυρο αυτούς που ο λαός έδιωξε από την πόρτα. Δύο χρόνια μετά, το κόμμα που είναι υπεύθυνο για την πιο απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο και να απαιτεί την επιστροφή του στην εξουσία από την πόρτα. Έστω και ως δεύτερο βιολί σε μνημονιακή συγχορδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: