Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

ΣΥΓΧΑΡΙΚΙΑ ΘΕΑΤΡΙΝΙΣΜΟΥ

 
«Συγχαρίκια » και αντιλαϊκή επίθεση χωρίς έλεος και τέλος με κατασχέσεις και ειπρακτικές...


Την ανάγκη έντασης των «μεταρρυθμιστικών προσπαθειών» για την έγκαιρη ολοκλήρωση της 3ης «αξιολόγησης» το φθινόπωρο υπογράμμισε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του «χαιρέτισε» εκ μέρους του Βερολίνου «την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», κάτι που, όπως είπε, αποτελεί «στόχο του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής».

Αντίστοιχα, την επιμονή στις «μεταρρυθμίσεις» επισήμανε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέφτηκε χτες την Αθήνα.

Περί «επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα» έκανε λόγο, χτες, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, χαιρετίζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και σημειώνοντας πως πρόκειται για «μια πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη, η οποία συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην εξομάλυνση των εμπορικών συναλλαγών εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων». Ο Σύνδεσμος σημείωσε επίσης ότι αναμένει «τις επόμενες κινήσεις της πολιτείας για την τόνωση της εξωστρέφειας, με κυριότερη την οριστική άρση των capital controls».
 
Αναδιαρθρώσεων συνέχεια με μοχλούς «κόκκινα» δάνεια και «διαφθορά»

Στο μεταξύ, χτες, παρουσιάστηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης η ηλεκτρονική πλατφόρμα του «Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 3 Αυγούστου. Ο υπουργός Δ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι «ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων» και ότι «η ηλεκτρονική πλατφόρμα αποτελεί σημαντικό και ουσιαστικό κομμάτι του Μηχανισμού, καθώς μέσω αυτής διενεργούνται όλες οι διαδικασίες του νόμου». Οπως αναφέρθηκε χτες, στις 3 Αυγούστου, θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να υποβάλει αίτηση για τον Μηχανισμό, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν αναβαθμίσεις που θα επιτρέψουν την αυτόματη καταχώρηση βασικών στοιχείων του κάθε χρήστη, όπως καταθέσεις, φορολογικές δηλώσεις, εγγυήσεις προς τράπεζες, εμβάσματα προς τραπεζικούς λογαριασμούς, καταστάσεις πελατών - προμηθευτών κ.λπ.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί βασικό εργαλείο στη συνολικότερη προσπάθεια διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων, σημαντικό στοιχείο των αναδιαρθρώσεων της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, καθώς η διαχείριση των επιχειρηματικών χρεών προς τράπεζες και κράτος είναι κρίσιμο ζήτημα για την απελευθέρωση «χώρου» στις «βιώσιμες» επιχειρήσεις, με σταθερή την κατεύθυνση συγκέντρωσης της επιχειρηματικής «πίτας» και των κερδών.

Την «απλοποίηση» του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και μια σειρά από προσαρμογές του αστικού κράτους στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων ζητάει, για μια ακόμα φορά, ο ΣΕΒ, με χτεσινή του έκθεση σχετικά με τη «διαφθορά». Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των θεσμών (...) η βελτίωση της σαφήνειας της νομοθεσίας, η απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο περιορισμός της επαφής με τον ανθρώπινο παράγοντα μέσω της ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης των συναλλαγών, αλλά και η εντατικοποίηση των ελέγχων, μπορούν να επιφέρουν ορατά και άμεσα αποτελέσματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: