Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

ΔΕΗ : ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ 2018


 Οριστικό λουκέτο στο κράτος.. Κλείνουμε λόγω διάλυσης και όλα μισοτιμής..


Με ευλαβική προσήλωση στα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους που θέτει για τα Ενεργειακά το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αποστείλει στις Βρυξέλλες τη λίστα με τις μονάδες της ΔΕΗ στις οποίες θα μπει πωλητήριο το 2018. Η πρόταση έχει λάβει υπόψη και τη σχετική έκθεση που συνέταξε η διοίκηση της Επιχείρησης και, σύμφωνα με όσα διαρρέονται στη λίστα, περιλαμβάνονται όχι μόνο μονάδες «προς απόσυρση», όπως υποστήριζε αρχικά η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά και νεότερες μονάδες.

Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει τη «μεταβίβαση» λιγνιτικών μονάδων, σε ποσοστό περίπου 40%, σε σχέση με το σημερινό λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ, στην κατεύθυνση κατάργησης της σημερινής «μονοπωλιακής πρόσβασής» της στο φτηνό λιγνιτικό καύσιμο. Το ερχόμενο φθινόπωρο θα πρέπει επίσης να έχει ολοκληρωθεί η «έρευνα αγοράς» για την αναζήτηση επενδυτικού ενδιαφέροντος και η ολοκλήρωση του σχεδιασμού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η πώληση των μονάδων αφορά μόνο το πρώτο σκέλος στην πορεία πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, καθώς ήδη «τρέχει» και η πώληση του 17% των μετοχών της που βρίσκονται σήμερα στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Την ίδια στιγμή πάντως, παραμένει δεδομένη η επιθυμία των μεγάλων «παικτών» του χώρου - και αυτών που ήδη δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και εκείνων που ετοιμάζονται να εισέλθουν το επόμενο διάστημα - να αποκτήσουν πρόσβαση στο «φιλέτο» των υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος μπορεί να ισχυρίζεται ότι «απέφυγε» στην πρόσφατη συμφωνία να συμπεριληφθούν και υδροηλεκτρικές μονάδες προς πώληση, ωστόσο όλος ο σχεδιασμός για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, καθιστά θέμα χρόνου την παραχώρηση και τέτοιων μονάδων σε ιδιώτες.

Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε ότι η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει και ειδικό σχεδιασμό για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, ένα θέμα στο οποίο η διοίκηση της Επιχείρησης έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος, καταρτίζοντας ειδικό «Πλάνο Δράσης» για την αντιμετώπισή τους, που σημαίνει ένταση των πιέσεων προς τους καταναλωτές και ειδικά τα λαϊκά νοικοκυριά που διατηρούν χρέη προς την Επιχείρηση. Πολύ πρόσφατα, υπενθυμίζουμε, ο πρόεδρος της ΔΕΗ αποκάλυψε την έναρξη συνεργασίας της επιχείρησης με διεθνή οργανισμό ο οποίος διαθέτει «ειδική τεχνογνωσία» στη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ηλεκτρικού ρεύματος στο 16% για φέτος, στο 19% για το 2018 και στο 22% για το 2019, και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης των μονάδων θα υπάρξει επανεξέταση του ζητήματος, στο κατά πόσο δηλαδή πλέον έχει «ανοίξει» η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού. Σκοπός πάντα είναι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού κάτω του 50%. Πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι η διαδικασία προχωρά με «ικανοποιητικούς» ρυθμούς, καθώς και τον Ιούνη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), το μερίδιο της ΔΕΗ παρέμεινε αρκετά υψηλά, στο 85,5%, με το στόχο για φέτος να έχει τεθεί στο 75,24%. Τα υψηλότερα ποσοστά από τους λεγόμενους «εναλλακτικούς» προμηθευτές κατέγραψε η «Protergia» («Ομιλος Μυτιληναίος») με 3,5%, ο «ΗΡΩΝ» (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, γαλλική «ENGIE» και «Qatar Petroleum») με 3,49% και η «Elpedison» (ΕΛΠΕ και ιταλική «ΕΝΙ») με 3,38%.

Γίνεται φανερό ότι στο έδαφος υλοποίησης της πολιτικής της «απελευθέρωσης», θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους για το ποιος θα καρπωθεί μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς αλλά και περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα εργατικά - λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να καταβάλλουν βαρύτατο τίμημα στο όνομα της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: