Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

O ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


 O ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


"Ανδρέας Παπανδρέου. Ο άνθρωπος και ο ηγέτης."

 

 Ο ιστορικός της σύγχρονης ιστορίας μας αξιολογώντας τις ηγετικές πολιτικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα θα σταθεί πρωτίστως στο ρόλο που διαδραμάτισαν, εκτός από τη μεγάλη μορφή του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου και στους Γεώργιο Παπανδρέου, Κωνσταντίνο Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου.
Και για τους τρεις θα χρειαστεί να διαπεράσει "αγιογραφίες", ή "λιβέλους", που έχουν επιδαψιλεύσει φίλοι και εχθροί για να δώσει καθαρή την προσωπικότητα και τη θέση που η αντικειμενική και τεκμηριωμένη αποτίμηση καθενός θα καθορίσει για αυτούς.

Καθώς κλείνουν σήμερα 21 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου και ανατρέχοντας σε μια αδιάσπαστη πολιτική και προσωπική σχέση από το 1962 μέχρι και το 1996 που έφυγε, μπορώ να μαρτυρήσω απλά και καθαρά τα εξής: Ο Ανδρέας ήταν πολύ ανθρώπινος στις διαπροσωπικές του σχέσεις και το λαό. Ήταν και "ανοιχτό βιβλίο", αλλά μόνο για όσους άφηνε να τον "διαβάσουν" καλά.
 

Οι πάσης μορφής και ρόλου αντίπαλοι του Ανδρέα μπέρδευαν και συνεχίζουν τη σταθερή έγνοια του για τον κυνηγημένο και προδομένο πολλαπλώς κόσμο της Αριστεράς και του δημοκρατικού κέντρου, καθώς και όλους τους απλούς ανθρώπους του μόχθου, της υπαίθρου και των αστικών κέντρων που βρίσκονταν μονίμως στη "γωνία" από το κράτος της Δεξιάς. Έτσι βάφτισαν λαϊκισμό την ανυπόκριτη εγκαρδιότητα και την απλότητα που χαρακτηρίζει τους γνήσιους πολιτικούς ηγέτες ενός λαού, που αξιοποιούν μια αμφίδρομη σχέση με το λαό τους, τον εμπνέουν και τον οδηγούν στο πεπρωμένο του. Έτσι ο Ανδρέας θα έμπαινε μπροστά ως εμπνευστής της μεγάλης, ειρηνικής, αλλά βαθιάς κοινωνικής και δημοκρατικής επανάστασης, που άρχισε με την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη 1974.

Όπως σε όλα τα μεγάλα ιστορικά άλματα ενός λαού ανάμεσα ή πίσω από αυτούς που πρωτοπορούν είναι αναπότρεπτη η εμφάνιση δειλών και κάπηλων που αξιοποιούνται σε ρόλο Ιούδα οι ίδιοι και τα πεπραγμένα τους από τους καραδοκούντες Φαρισαίους αντιπάλους. Έτσι και το ΠΑΣΟΚ και η Αλλαγή που έφερε στη χώρα δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τον κανόνα. Από τα εκατομμύρια των μελών και οπαδών του και τις χιλιάδες των στελεχών του οι Φαρισαίοι της Δεξιάς και της "Αριστεράς" αξιοποιούν τους ελάχιστους ιδιοτελείς και λιποτάχτες που πρόδωσαν τις αξίες και τους αγώνες του λαϊκού μας κινήματος για να κατασυκοφαντούν στα μάτια ενός λαού που κατόρθωσαν, έστω και προσωρινά να αποπροσανατολίσουν

.
Όμως, ο Ανδρέας Παπανδρέου κατόρθωσε να περάσει το όραμα του στα εκατομμύρια  των Ελλήνων και Ελληνίδων, έτσι ώστε όσοι κι αν υποκρίθηκαν ή υποκριθούν ότι ενστερνίζονται και αγωνίζονται για το ίδιο όραμα και τις ίδιες αξίες, έστω κι αν επιτύχουν να αποπροσανατολίσουν το λαό μας γρήγορα αποδείχτηκαν στο παρελθόν και θ' αποδειχτούν κοινοί κάπηλοι και πολιτικοί απατεώνες και θα απογυμνωθούν από τα "αριστερά", "κεντροαριστερά", "κεντρώα", "προοδευτικά", ή άλλα ψιμύθια τους. Αργά ή γρήγορα, επίσης, θα επιβεβαιωθεί ο Ανδρέας και η παρακαταθήκη του "Το ΠΑΣΟΚ δεν ιδρύθηκε για να αποτελέσει διάττοντα αστέρα στα δημόσια πράγματα του τόπου. Δεν δωρίζεται, δεν κληρονομείται, δεν τεμαχίζεται σε τιμάρια".


Για τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τον ΗΓΕΤΗ Ανδρέα Παπανδρέου, θα κλείσω με τρία γεγονότα κι τις αντίστοιχες εικόνες του, πολύ χαρακτηριστικές  γι' αυτόν, που έχουν μείνει πολύ βαθιά στη μνήμη μου. Πρώτη όταν ο Κωσταντίνος Καραμανλής το 1975 έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο ορισμένης χρονικής ισχύος για το "αυτόματο διαζύγιο" των "αλύτρωτων" συζύγων.  Είχα οριστεί ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ να εισηγηθώ θετικά, αλλά είχα αντιρρήσεις για τις περιπτώσεις ανήλικων παιδιών. Όμως, οι κυρίες Μαργαρίτα Παπανδρέου, Ντ. Γιαννοπούλου και Ε. Παναγοπούλου (από το ΔΣ της Ε.Γ.Ε.) με επισκέφτηκαν για να ζητήσουν να εισηγηθώ όχι μόνο θετικά, αλλά και να ισχύσει για πάντα ο νόμος εκείνος. Ενημέρωσα για τις αντιρρήσεις μου τον Ανδρέα και ζήτησα να εισηγηθεί άλλος βουλευτής. Αφού με άκουσε, με κοίταξε κατάματα λέγοντας μου "Έχεις δίκιο, μην τις ακούς…", εμφανώς συγκινημένος. Ο Ανδρέας ήταν μικρό παιδί όταν χώρισαν οι γονείς του!..


Δεύτερη: Ήμουνα Πρόεδρος της Βουλής κι ο Ανδρέας με κάλεσε στου Μαξίμου για να ζητήσει τη γνώμη μου αν πρέπει να ανασταλεί η δίωξη κατά του μεγάλου αντιπάλου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που είχε παραπεμφθεί από τη Βουλή στο Ειδικό Δικαστήριο για τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών και της πώλησης των Τσιμέντων ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στον Ιταλό Παντσαβόλτα.


Με ρώτησε πως θα το πάρουν οι βουλευτές μας, προσθέτοντας, όμως, "Αποστόλη, θα το κάνω ούτως ή άλλως. Δε μου πάει εμένα να ανταποδώσω το κακό στον Μητσοτάκη. Ούτε να ποντάρω πολιτικά σε ένα νέο διχασμό. Χαλάλι του!". Έτσι κι έγινε σε λίγες μέρες. Η Βουλή αποφάσισε την αναστολή.
Τρίτη: Μάρτης 1987. Ελλάδα - Τουρκία. 


Ο Ανδρέας συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ, στο οποίο συμμετείχα,
ως Υπουργός Προεδρίας. Έδειχνε ήρεμος, αλλά όχι όπως άλλες όχι,
όμως, τόσο σοβαρές στιγμές. Έκανε κλιμακωτά την εισήγηση,
δείχνοντας ότι ήταν και η απόφασή του. Η πρόκληση της Τουρκίας
 στο Β. Αιγαίο, αν μένει αναπάντητη θα έχει συνέχεια,
πρέπει να απαντηθεί τώρα κι αν χρειαστεί να αποκρουστεί δυναμικά!
Δε γίνεται αλλιώς. Συμφωνείτε; ρώτησε προεξοφλώντας σχεδόν τη
θετική απάντηση όλων.  Ουδείς αντέλεξε. Κι ο Ανδρέας σπεύδοντας, με
 εμάς να ακολουθούμε, ανέβηκε στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου,
που είχε, επίσης συγκαλέσει για τα περαιτέρω.
 

Στη δήλωσή του
on camera ήταν ξεκάθαρος.
Οι Τούρκοι δια στόματος του Πρωθυπουργού Οζάλ από το Λονδίνο
 έκαναν πίσω!
Αραγε, θα έκαναν αυτά που κάνουν σήμερα στο Αιγαίο οι Τούρκοι αν
 στη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδος
 ήταν Εκείνος και όχι ο κ. Τσίπρας;



Απόστολος Χρ. Κακλαμάνης
πρ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΚΛΥΔΩΝΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΤΟΝ ΤΡΩΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΡΜΑΓΚΑ.. ΤΟΣΟ ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΨΕ Ο ΛΑΟΣ..

Κλύδωνας είπε...

Σύμφωνοι, αλλά : Ουδείς αθάνατος.. Στη λογική έτσι της δημοκρατικης του σκέψης πως οι διάδοχοι δεν χρήζονται αλλά φωτογραφίζονται από τους κοινωνικούς τους αγώνες δεν δέσμευσε τη πολιτική κληροδοσία του για να βρεθεί το κόμμα που αυτός έχτισε στα χέρια μιας άθλιας πολιτικής μαϊμούς με τα εκσυγχρονιστικά μαϊμουδάκια της που το σύστημα της διαπλοκής τάϊζε κλοπιμαίες μπανάνες από τα δέντρα του λαού..Κι αυτή η μαϊμού ακόμη κυκλοφορεί ελεύθερη..