Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

ΚΑΙ Ο ΣΕΒ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ


 Πλεονασματική δημοσιονομική διαχείριση ζητάει προκλητικά για να έχει χρήμα ζεστό το ταμείο που βάζει στα τυφλά το χέρι του..


 
«Η πλεονασματική δημοσιονομική διαχείριση αναδεικνύεται ως μια από τις οικονομικές πολιτικές που θα προδιαγράψουν εν πολλοίς τις εξελίξεις τις επόμενες δεκαετίες». Αυτό επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο  

«Πλεονασματική δημοσιονομική διαχείριση: Η νέα κανονικότητα».

Σε αυτό το φόντο και χωρίς περιστροφές, οι εγχώριοι βιομήχανοι ουσιαστικά θέτουν το πλαίσιο των μνημονίων διαρκείας και τονίζουν: «Αυτό σημαίνει προσήλωση στη δημοσιονομική προσαρμογή και αποφυγή άσκησης πολιτικής άσκοπων παροχών, παρά μόνο εξαιρετικά στοχευμένων και επαρκώς τεκμηριωμένων μέτρων στήριξης συγκεκριμένων ομάδων».

Μάλιστα, «προειδοποιούν» πως σε περίπτωση «ενεργοποίησης του εκλογικού κύκλου νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας, θα πρέπει να αποφευχθεί κλίμα δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης, που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία»... Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν «με δεδομένη την άσκηση περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής οιονεί σε μόνιμη βάση», δηλαδή με αφετηρία, τα αντιλαϊκά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, «η ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας, μέσω προσέλκυσης επενδύσεων σε ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνδέουν την ανάγκη τους για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής με παρεμβάσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών Ομίλων με δυο «συμπληρωματικές μεταξύ τους δράσεις» και συγκεκριμένα:

-- Εκπόνηση ενός προγράμματος μεγάλων έργων υποδομών προς αναζήτηση επενδυτών και ιδιωτικής χρηματοδότησης.
-- «Καλύτερη συστοίχιση της δημόσιας διοίκησης με την ιδιωτική οικονομία», με άξονες όπως τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» (ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας), το ενεργειακό και το χρηματοδοτικό κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς και με παρεμβάσεις που διευκολύνουν αδειοδοτικά και χωροταξικά τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με το ΣΕΒ, τα προνομοθετημένα αντιλαϊκά μέτρα, της περιόδου 2019-2020, συμβάλλουν και στην άρση της επιχειρηματικής αβεβαιότητας, διασφαλίζοντας «πέραν πάσης αμφιβολίας την εδραίωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας» και όπως τονίζουν «τα μέτρα αυτά προστατεύουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τις αβεβαιότητες που προκύπτουν από ένα χαμηλότερο του αναμενόμενου ρυθμό ανάπτυξης και μια μεγαλύτερη της αναμενόμενης αναποτελεσματικότητας των εφαρμοζόμενων μεταρρυθμίσεων».

Καταλήγοντας, οι εγχώριοι βιομήχανοι συμπληρώνουν: «Ακόμη και αν τα μέτρα αυτά αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι αποτελούν υπερβολή, η ανάγκη τα επόμενα χρόνια σε πόρους είναι τόσο μεγάλη που είναι καλύτερα να έχουμε περισσότερα παρά λιγότερα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: