Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

ΟΙ ΓΛΩΣΣΟΚΟΠΑΝΕΣ


Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Βγήκαν πάλι από τα κατακόρυφα σπήλαια του ιδεολογικού σκότους μια σειρά επαΐοντες προκειμένου να πάρουν θέση σε ένα ζήτημα που προς στιγμήν θεωρήθηκε ότι βρήκε αναίμακτα την Ιθάκη του.. Το γλωσσικό.. 

 Για ν’ αρχίσει το γνωστό παραμύθι του αποπροσανατολισμού στη βάση του οποίου αποκρύπτεται δολίως πως της γλώσσας προϋποτίθεται ο βίος λιτός, ή αξιοπρεπής, για να ευδοκιμήσει αυτή.


Άρπαξε έτσι κάθε πικραμένος από την απουσία της αρχαιοελληνικής κατά την καθημερινή του επικοινωνία ( για τη χλαμύδα ακόμη δεν έχουν τίποτα αναφέρει) το πληκτρολόγιό του και με την περιφορά ως επιταφίου του κένσορα στη νεκρή φύση του κρανίου του προσπαθεί να συλλέξει επιχειρήματα για να διατηρήσει την αίγλη και το μύθο της Ελλάδας..   

Και ως εδώ πάει καλά ουδέν το μεπτον.. Ο καθείς οφείλει να αποδείξει την αξία χρήσης του στα μέσα τα οποία εργάζεται και στους αναγνώστες του διαφορετικά ο ανταγωνισμός θα τον στείλει ..αδιάβαστο στον καναπέ του. 
Μερικοί το κάνουν και από τον ναρκισσισμό μιας ασυγκράτητης "λεξιλαγνείας.. "
Αδιάφορο. 
 Έτσι κι αλλιώς ουδείς λαμβάνει σοβαρά τους Ξενοφώντες πλην του ιστορικού και Σωκρατικού φιλοσόφου. 

Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στο ότι ευκαιρίας δοθείσης καταθέτουν χολή κατά των Σοβιέτ αυτοπαγιδευμένοι στο πολιτικό μίσος τους ωσάν τα Σοβιέτ να είναι εκείνα που διαμόρφωσαν την νέα ελληνική γλώσσα και όχι αυτός ο ίδιος ο λαός που με ευθύνη του διατηρήθηκε χιλιάδες χρόνια ζωντανή.. Πρόκειται για τον λαό που συνεπαρμένος  από τους μαγευτικούς σολοικισμούς του στρατηγού Μακρυγιάννη πρόσφερε ένα Σύνταγμα που ακόμη ανθίσταται στους επικυρίαρχους του προτεκτοράτου. 

Και το έκαναν δίχως να γνωρίζουν ότι η γλωσσολογία, απορρίπτει τη διάκριση των γλωσσικών δομών και τύπων σε λιγότερο ή περισσότερο «ποιοτικούς». 
Μάλιστα, η γλώσσα εξελίσσεται μέσα από τη διάδοση και την επικράτηση δομών που αρχικά θεωρούνταν εσφαλμένες. Οι όποιες αποκλίσεις απλώς  χρησιμοποιούνται για την υποτίμηση και τον αποκλεισμό όσων τις χρησιμοποιούν. 

Αυτό ακριβώς τον τύπο της γλώσσας, τη δημοτική,  που τα σύγχρονα φίδια του κομψευόμενου φασισμού αποδοκιμάζουν ως μιαρό, πήραν στοχαστές του παρελθόντος -όπως ο Ψυχάρης- και μέσα από δραματικούς διχασμούς κατάφεραν τελικά να μπολιάσουν την ελληνική κοινωνία με αυτή, αποκρούοντας  μπάσταρδες θέσεις όπως εκείνη η συμβιβαστική του Παπαδιαμάντη, που την εστία δεν την ήθελε ούτε σπίτι ούτε οικεία αλλά οσπίτιο! 

Η γλώσσα αδέλφια ανήκει στον λαό που την χρησιμοποιεί και που την εξελίσσει κατά πως αυτός τη χρειάζεται και όχι κατά πως μια κάστα αποστειρωμένων διακόνων της αρχαιολατρείας που την επικοινωνούν στα ακαδημαϊκά μοναστήρια ή μυστήριά τους μόνο και μόνο για να τον κρατούν έξω από τη γνώση . Κι απ’ ότι φαίνεται ουδέν διδάχθηκαν από τον Όμηρο που απλώς μετέφρασε αριστουργηματικά τα αρχεία των ιερατείων στη γλώσσα του λαού για να μας αφήσει την ανεκτίμητη κληρονομιά του. 

Τιμωρήθηκε όμως με τύφλωση για την αποστασία του όπως και ο Τζορντάνο Μπρούνο που καταδικάστηκε σε θάνατο δια της πυράς από την ιερά εξέταση γιατί αρνήθηκε να αποκηρύξει τις δοξασίες του μεταξύ των οποίων ήταν το απέραντο του Σύμπαντος. Τα ίδια και με τον Ούλουγκ Μπεγκ της Σαμαρκάνδης που αποκεφαλίστηκε γιατί αμφισβήτησε τις Μουσουλμανικές δοξασίες επινοώντας την τριγωνομετρία και τη σφαιρική γεωμετρία. 

Επειδή αυτοί ήταν διαχρονικά οι κανόνες των ιερατείων. Ο αποκρυφισμός.. Αγωνιώδης  μάχη τους ήταν η γνώση να μην απλωθεί ποτέ ως τον λαό.. Και για να συμβεί αναίμακτα χρησιμοποιούσαν ως όχημα τη γλώσσα.. Κάτι σαν τους στρατιωτικούς κώδικες..

Σας βεβαιώ έτσι πώς αν ήταν στο χέρι τους θα επέβαλλαν τα αρχαία ελληνικά όχι ως έννοια και ως περιεχόμενο αλλά ως κωδικό μυστικής επικοινωνίας..  Για να αποκτήσει ένα νόημα η ζωή τους.. Και δεν μένει παρά να μάθουμε κατά ποιο τρόπο θα διαλέγονταν μεταξύ τους οι ρακένδυτοι αγωνιστές του 21 που μας πρόσφεραν ένα κομμάτι γης κι ένα κώδικα (σύνταγμα) για ν’ αναπτυχθούμε..

Δεν υπάρχουν σχόλια: