Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝΟΥΣ ΧΩΜΑΤΩΝ


 Μια κοινότητα, οκτακόσιους εργαζόμενους, εκατομμύρια τόνους λιγνίτη και την αξιοπρέπεια ενός κράτους έθαψε στο Αμύνταιο η κατολίσθηση..


Η μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ ΑΕ, στη Φλώρινα, το πρωί του Σαββάτου 10 Ιούνη, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι όταν η παραγωγή γίνεται με βάση το κέρδος, βάζει σε κίνδυνο τις ζωές εργαζομένων και κατοίκων και τον εξοπλισμό που με ιδρώτα και αίμα πλήρωσαν ο ελληνικός λαός.

Από την αποκόλληση τεράστιων εδαφικών μαζών (περίπου 80 εκατ. κυβικά) προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες στον οικισμό των Αγίων Αναργύρων, αλλά και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και ύδρευσης της περιοχής, ενώ καταπλακώθηκαν και καταστράφηκαν 4 μεγάλοι εκσκαφείς που λειτουργούσαν στο ορυχείο αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η κατολίσθηση χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης λιγνίτη περίπου τριών χιλιομέτρων και φαίνεται να έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη. Το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και μέρες στη διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) και είχαν σταματήσει οι εργασίες.
Ο οικισμός των Αγίων Αναργύρων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκκενώθηκε προληπτικά. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής, με ευθύνη του δήμου και της ΔΕΗ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών, ώστε να προχωρήσουν άμεσα η αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αγίων Αναργύρων και στη συνέχεια η μετεγκατάσταση του οικισμού, το κόστος της οποίας θα καλυφθεί κατά 50% από τη ΔΕΗ.

Βέβαια, από το 2011 έχει αποφασιστεί η μετεγκατάσταση του οικισμού, όμως εδώ και περίπου 6 χρόνια δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία, στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής κυβέρνησης και ΔΕΗ, μέσω των πολύχρονων καθυστερήσεων στις μετεγκαταστάσεις, να εξαναγκάζουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα χωράφια τους. Οι κάτοικοι ακούν με επιφύλαξη τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και απαιτούν εδώ και τώρα να τρέξουν οι διαδικασίες.

Ανησυχία υπάρχει και για το μέλλον των περίπου 800 εργαζομένων που εργάζονταν στο Ορυχείο, καθώς η επαναλειτουργία του θεωρείται αβέβαιη. Η ΔΕΗ μιλάει για απορρόφηση των εργαζομένων σε άλλες εργασίες της επιχείρησης, όμως οι εργαζόμενοι κρατούν μικρό καλάθι.
Στο μεταξύ, χτες συγκροτήθηκε Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτίων της κατολίσθησης και το πόρισμά της αναμένεται να υποβληθεί μέχρι το τέλος Ιούνη.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι παράγοντες που οδήγησαν στην κατολίσθηση είναι γεωλογικοί, τεκτονικοί, σεισμολογικοί, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ανθρώπινη παρέμβαση. Στην περιοχή υπάρχει ένα ενεργό ρήγμα, και τώρα μιλούν και για δεύτερο, το οποίο ήταν άγνωστο. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις που φαίνεται να επιβάρυναν την κατάσταση, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε η εντατική εκμετάλλευση του Ορυχείου για την παραγωγή λιγνίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: