ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ Η ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Εξαθλιώνουν τον Ελληνικό λαό για να λεηλατεί το ΝΑΤΟ τον φυσικό πλούτο των λαών του κόσμου
«Με μια πολύ γεμάτη ατζέντα», όπως σημείωσε ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την έναρξη των εργασιών, συνεδρίασαν χτες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας των κρατών - μελών του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, ανοίγοντας πάνω στο τραπέζι όλο το χάρτη όπου αναπτύσσονται δυνάμεις τους, και προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματά τους για αύξηση στρατιωτικών δυνάμεων σε επιλεγμένα μέτωπα, αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων και μέσων, επίτευξη καλύτερων χρόνων στη μεταφορά δυνάμεων στην πρώτη γραμμή ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και περαιτέρω ανάπτυξη όπλων στρατηγικού χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα, στη χτεσινή Σύνοδο, υπό την προεδρία του Στόλτενμπεργκ, οι μετέχοντες ασχολήθηκαν με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, από τη «δικαιότερη κατανομή των βαρών» όπως ζητούν οι ΗΠΑ (που δεν περιορίζονται μόνο στα ποσά που δαπανά κάθε κράτος - μέλος, αλλά και στο τι μέσα και προσωπικό διαθέτουν για τις αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ), έως την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και τις συγκρούσεις στον κυβερνοχώρο (δίκτυα τηλεπικοινωνιών, υποκλοπές κ.λπ.).
Ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα των δαπανών, η Σύνοδος χαιρέτισε το γεγονός ότι τα τελευταία 3 χρόνια, και μετά από μια σχετική ύφεση το 2014, σημειώνουν συνεχή αύξηση των κονδυλίων που πηγαίνουν για τις λεγόμενες «αμυντικές» δαπάνες, καθώς και το γεγονός ότι τα τελευταία 3 χρόνια, ειδικά οι «Ευρωπαίοι Σύμμαχοι» και ο Καναδάς αυξάνουν συνεχώς τις στρατιωτικές δαπάνες τους.
Σύμφωνα άλλωστε με στοιχεία του ΝΑΤΟ που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, το 2016 το ΝΑΤΟ δαπάνησε συνολικά 895 δισ. δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, εκ των οποίων τα 608 οι ΗΠΑ και τα υπόλοιπα 286 οι χώρες της Ευρώπης και ο Καναδάς.
Για φέτος προϋπολογίζουν ότι θα ξοδέψουν ακόμα περισσότερα: 915 δισ. δολάρια συνολικά, εκ των οποίων τα 616 οι ΗΠΑ και τα 299 τα ευρωπαϊκά κράτη και ο Καναδάς. Οτι συνολικά θα δαπανήσουν 43 δισ. δολάρια περισσότερα από το 2015, σημείο κι αυτό που αποτυπώνει την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
«Πρωταγωνίστρια» η Ελλάδα στις ΝΑΤΟικές δαπάνες και σχέδια
Επίσης η Ελλάδα το 2017 θα είναι 1 από τα μόλις 6 κράτη σε σύνολο 29 της λυκοσυμμαχίας που ξεπερνούν ή έστω πιάνουν τη νόρμα του 2% (κατά σειρά ΗΠΑ, Ελλάδα, Εσθονία, Βρετανία, Ρουμανία, Πολωνία, ενώ το 2018 αναμένουν να πιάνουν το στόχο και οι Λετονία, Λιθουανία). Αλλωστε, κατά μέσο όρο τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και ο Καναδάς υπολογίζεται ότι φέτος θα δαπανήσουν το 1,46% του ΑΕΠ τους για τέτοιες δαπάνες, με την Ελλάδα να είναι μια από τις λίγες χώρες που ανεβάζουν τη συνολική επίδοση.
Στη Σύνοδο άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση έβαλε τη δική της ιδιαίτερη «πινελιά», καθώς ο υπουργός Π. Καμμένος επισήμανε την «ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη νότια πτέρυγά του και να ελεγχθούν οι θαλάσσιοι διάδρομοι στη νότιο Μεσόγειο, για να αποτραπεί η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσω παράνομης διακίνησης πετρελαίου, ναρκωτικών και όπλων, σε συνδυασμό με το ξέπλυμα χρήματος». Μια τοποθέτηση που αναπαρήγαγε όλα τα προσχήματα της λυκοσυμμαχίας. Επίσης, σε άλλη μια απόδειξη της πρεμούρας της κυβέρνησης να βάλει πλάτη στην υλοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, μαζί με ομολόγους του υπέγραψε πρόγραμμα πολυεθνικής συνεργασίας για πυρομαχικά εδάφους, καθώς και πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.
«Εθνικά σχέδια συνεισφορών και δυνατοτήτων»
Οπως ειπώθηκε στη Σύνοδο, «η πρώτη δέσμη εκθέσεων για τα εθνικά σχέδια θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο και θα αναθεωρηθεί από τους υπουργούς Αμυνας τον Φεβρουάριο. Οι εκθέσεις θα καλύπτουν μετρητά, συνεισφορές σε αποστολές και επιχειρήσεις. Και τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε».
Εγινε, εξάλλου, εκτενής συζήτηση για τις νέες «ικανότητες» στις οποίες σκοπεύουν να επενδύσουν, κατονομάζοντας μεταξύ άλλων: Την ανάπτυξη ενός ιπτάμενου τάνκερ πολλαπλών ρόλων, «στρατηγικών πυρομαχικών» για τις χερσαίες δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας, ενός αεροσκάφους θαλάσσιας επιτήρησης πολλαπλών αποστολών, περισσότερα τεθωρακισμένα, αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, αλλά και παραπέρα βελτίωση στους χρόνους μετακίνησης και διεκπεραίωσης δυνάμεων.
«Ανασκόπηση» και επικίνδυνα σχέδια σε όλα τα μέτωπα
Στη Σύνοδο, οι υπουργοί Αμυνας εστίασαν επίσης στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, παρούσης της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως και των υπουργών Αμυνας από Σουηδία και Φινλανδία, στην προσπάθεια των δύο κέντρων για καλύτερο συντονισμό και «αλληλοσυμπληρωματικότητά» τους, στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τη διείσδυση σε «αγορές», τον έλεγχο σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους.
Ο Στόλτενμπεργκ, δίνοντας ένα παράδειγμα της «καλής συνεργασίας» μεταξύ των δύο κέντρων, αναφέρθηκε στο συντονισμό τους στη Μεσόγειο, με τις ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» και της ΕΕ «Sophia», που αναπτύσσονται με πρόσχημα τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.
Η Σύνοδος έκανε και μια «ανασκόπηση» σε βασικά μέτωπα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών:
Σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών του ΝΑΤΟ με τους ομολόγους τους από τα κράτη που συνεισφέρουν δυνάμεις και μέσα στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ θα αυξήσει τη στρατιωτική του παρουσία στη χώρα, από τις 14.000 προσωπικό που επιχειρεί σήμερα εκεί, με βάση αιτήματα που έρχονται εδώ και μήνες από τις επί τόπου διοικήσεις.
Η κατάσταση στο Αφγανιστάν αποτέλεσε και ένα από τα θέματα συζήτησης μεταξύ του Στόλτενμπεργκ με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Τζ. Μάτις. Με τον Αμερικανό ΥΠΑΜ φέρεται να συζήτησαν και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σε Συρία και Ιράκ, τις επιχειρήσεις των Αμερικανών και την παραπέρα εμπλοκή του ΝΑΤΟ που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο, με περισσότερες περιπολίες των ιπτάμενων ραντάρ «Awacs» και τη συλλογή, επεξεργασία και διάχυση πληροφοριών μεταξύ «συμμάχων» και «εταίρων» στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού αγώνα».
Στη Σύνοδο έγινε επίσης αναλυτική ενημέρωση για την προώθηση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, με τους 4 πολυεθνικούς σχηματισμούς μάχης («Battlegroups») να είναι πλέον πλήρως επιχειρησιακοί στις 3 Βαλτικές χώρες και την Πολωνία. Επίσης προχωρά με γοργά βήματα η ενίσχυση της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα, με τη συγκρότηση πολυεθνικής ταξιαρχίας - πλαισίου στη Ρουμανία, με τον Στόλτενμπεργκ να τονίζει πως βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν ήδη μετασταθμεύσει εκεί και κάνουν εναέριες περιπολίες.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ως απόδειξη στην πράξη της ικανότητας του ΝΑΤΟ να μεταφέρει ταχέως στρατεύματά του στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αναλύθηκαν τα δρομολόγια που έκαναν και οι επιδόσεις που πέτυχαν στην πρόσφατη μεγάλης κλίμακας άσκηση «Noble Jump 2017», στη Ρουμανία, όπου μεταφέρθηκαν για να ασκηθούν περίπου 2.000 άνδρες από 9 άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε βασικό κόμβο διεκπεραίωσης προσωπικού και μέσων, καθώς με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πέρασαν από εδώ, προς Βουλγαρία και μετά Ρουμανία, στρατεύματα από Βρετανία, Ισπανία και Αλβανία.
Τέλος, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα γίνει στα κεντρικά του στις Βρυξέλλες. Αυτό ανατρέπει μια πρώτη απόφαση που είχαν πάρει το 2016 στη Βαρσοβία, η Σύνοδος του 2018 να γίνει στην Κωνσταντινούπολη, στο φόντο και ενδοαστικών αντιθέσεων και τριβών που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου