Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΚΑΝΕΣ ΟΠΛΩΝ


ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΚΑΝΕΣ ΟΠΛΩΝ


Και βεβαίως καθίσταται ο υπ' αριθμόν ένα στόχος  των Ρωσικών σκόπευτρων..
Πληθαίνουν συνεχώς οι πληροφορίες σχετικά με τη συζήτηση για παραπέρα «αναβάθμιση» της αμερικανικής βάσης της Σούδας, τη χρήση από μέρους των Αμερικανών κι άλλων στρατιωτικών υποδομών επί ελληνικού εδάφους, την παροχή πρόσθετων τέτοιων υπηρεσιών από πλευράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπηρετώντας τον στόχο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» για λογαριασμό των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΗΠΑ για την επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας μέχρι και για μία δεκαετία, οι Αμερικανοί ζητούν δημιουργία σταθερής, μόνιμης βάσης βατραχανθρώπων («Navy Seals») στις εγκαταστάσεις της Σούδας, ώστε να την έχουν ορμητήριο για τις επιχειρήσεις τους στη Μέση Ανατολή.

Η παρουσία εκεί βατραχανθρώπων δένει με τη λειτουργία του παρακείμενου ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, που εκπαιδεύει τέτοια στελέχη σε ζητήματα «θαλάσσιας ασφάλειας», η σημασία και η χρησιμότητα του οποίου για την υλοποίηση των σχεδιασμών τους έχει πολλάκις αναγνωριστεί από ανώτατα στρατιωτικά στελέχη της λυκοσυμμαχίας.

Επίσης, οι Αμερικανοί φέρεται να ζητούν πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Καστελίου (133 Σμηναρχία Μάχης), αίτημα το οποίο είχε διατυπωθεί και επί της προηγούμενης κυβέρνησης, κυρίως για στάθμευση μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV), με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για «θετική στάση» της κυβέρνησης απέναντι στο αίτημα των ΗΠΑ.

Επιπλέον, πληροφορίες κάνουν λόγο για διευκολύνσεις που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσφέρεται να παράσχει στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, και πέρα από το Καστέλι. Π.χ. στον απόηχο πληροφοριών για απομάκρυνση δραστηριοτήτων των Αμερικανών από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, λέγεται ότι οι Αμερικανοί συζητούν τη μεταφορά αεροπλάνων τους στη Λάρισα, στο Ακτιο και την Ανδραβίδα, ενώ στελέχη τους ήδη επιθεωρούν τις βάσεις αυτές και τις δυνατότητές τους. Το Ακτιο χρησιμοποιείται, άλλωστε, κατά διαστήματα από τα ιπτάμενα ραντάρ του NATO, τα AWACS.
 
Διαβεβαιώνουν για το «ντιλ»...
 
Πολλά από τα παραπάνω σχεδιάζεται να ρυθμιστούν με «καπέλο» την ανανέωση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας («Mutual Cooperation Defense Agreement» - MCDA) μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία ρυθμίζει τη χρήση της Σούδας και άλλα παρεμφερή ζητήματα.
Η MCDA υπογράφτηκε για πρώτη φορά το 1990. Από το 1998 ανανεώνεται ετησίως, αλλά οι Αμερικανοί ζητούν πλέον πολυετή ανανέωση, καθότι έτσι θα μπορέσουν να ξεδιπλώσουν πιο μακρόχρονα τους σχεδιασμούς τους, ενώ όπως γράφεται θα μπορούν να κάνουν ακόμα πιο μεγάλες «επενδύσεις» στις υποδομές της βάσης.

Ο δε υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, διαβεβαίωσε, δημόσια, τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, την περασμένη βδομάδα ότι «η Ελλάδα επεξεργάζεται θετικά τη χρονική επέκταση της αμυντικής μας συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός εργάζεται για αυτό όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση. Επίσης, εργαζόμαστε για αυτό με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ στρατηγό Τζέιμς Μάτις, με τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε όχι μόνο την επέκταση των δυνατοτήτων της αμυντικής μας συνεργασίας αλλά και μία παράταση για περισσότερα χρόνια».
...διεκδικούν αναβαθμισμένους ρόλους
 
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρεται να συζητά κι άλλες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει στον αμερικανικό 6ο Στόλο που επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως συνοδεία από πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε αμερικανικά αεροπλανοφόρα που πλέουν στην εν λόγω ζώνη, ώστε να αποδεσμευτούν από την αποστολή συνοδείας τους άλλα πολεμικά καράβια των Αμερικανών και να ανοιχτούν σε άλλα μέτωπα αντιπαράθεσης.

Ενδεικτικά των αναβαθμισμένων «ρόλων» που φιλοδοξεί να αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό της αστικής τάξης και σε στρατιωτικό επίπεδο είναι και τα όσα αναφέρονται για τα «επιχειρησιακά ανταλλάγματα» που παζαρεύει η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ, όπως την παραχώρηση δύο μεταχειρισμένων πολεμικών πλοίων ανοικτής θαλάσσης για να περιπολεί σε όλη τη γραμμή «από την Κρήτη μέχρι το Σουέζ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, την περασμένη βδομάδα, ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος.

Επίσης, ένα ιπτάμενο τάνκερ για εναέριο ανεφοδιασμό ώστε να παραμένουν τα ελληνικά μαχητικά περισσότερη ώρα και για μεγαλύτερες αποστάσεις στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και την παραχώρηση, μεταξύ άλλων, UAV που θα καλύψουν ανάγκες για εναέρια επιτήρηση και αναγνώριση στη θάλασσα. Οπως και χρηματικές διευκολύνσεις για την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού του στόλου των ελληνικών «F16» ή μέρους του.

Ολα αυτά τα επιμέρους στοιχεία αποτελούν μια σειρά από πρόσθετες «δυνατότητες» ενεργότερης εμπλοκής στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για τους ρόλους και το «έργο» που η κυβέρνηση θέλει να αναλάβει ενόσω οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην περιοχή για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Θ. Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: