Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ Η ΣΦΑΓΗ..


Η κυβέρνηση με ριπάς κατά ριπάς πυροβολεί τον λαό με αλλεπάλληλα μέτρα άθλιων μεθοδεύσεων



Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και μάλιστα σε νομοσχέδιο για την κύρωση διεθνούς συμφωνίας για την αλιεία, η κυβέρνηση νομοθέτησε την περασμένη Παρασκευή μια ακόμα φουρνιά μέτρων για το κεφάλαιο, ως προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».


Το ΚΚΕ κατήγγειλε από την πρώτη ώρα τα αντιλαϊκά μέτρα και τις άθλιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να ψηφιστούν «στα μουλωχτά» και αποχώρησε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου και των τροπολογιών την Παρασκευή. 

Την ίδια μέρα, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση, συνδικάτα της Αττικής και άλλοι φορείς συμμετείχαν σε συγκέντρωση στην οποία καλούσε το ΠΑΜΕ έξω από τη Βουλή. Οι πέντε τροπολογίες που ψηφίστηκαν τελικά από την κυβέρνηση αφορούν τα εξής:
  • Αφορολόγητο: Η τροπολογία προβλέπει ότι προκειμένου να διασφαλιστεί ο «δημοσιονομικός στόχος» (πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ) «οι ελληνικές αρχές σε συμφωνία με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και τον ΕΜΣ θα εφαρμόζουν τις αναγκαίες προσαρμογές» στη σχετική διάταξη, δηλαδή στο ύψος της καρατόμησης του αφορολόγητου. Να σημειωθεί ότι το μέτρο που ψηφίστηκε στο 4ο μνημόνιο προβλέπεται να ισχύσει από το 2020, ενώ η εφαρμογή του, σύμφωνα με την αρχική διάταξη, θα ξεκινήσει από το 2019, σε περίπτωση αρνητικής απόκλισης από τους στόχους. Με τη νέα διάταξη, το αντιλαϊκό οπλοστάσιο θωρακίζεται παραπέρα με τη δυνατότητα δραστικότερων παρεμβάσεων με την περαιτέρω καρατόμηση, είτε από το 2019 είτε και στα επόμενα χρόνια, με γνώμονα την κατοχύρωση των ματωμένων πλεονασμάτων.
  • Συντάξεις: Στα 250 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η νέα απώλεια σε βάρος των συνταξιούχων, από την «ουρά» που κατέθεσε προς ψήφιση χτες η κυβέρνηση για το σκέλος των συντάξεων, πρόσθετα στον νόμο του 4ου μνημονίου. Με τη σχετική τροπολογία η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους εταίρους, παγώνει για έναν επιπλέον χρόνο τις ήδη κατακρεουργημένες καταβαλλόμενες συντάξεις, δηλαδή μέχρι και το τέλος του 2022, αντί του 2021 όπου είχε ήδη πάει το πάγωμα με τον νόμο που ψήφισε μόλις πριν από λίγες μέρες. Υπενθυμίζεται ότι με την ψήφιση του 4ου μνημονίου, οι νέες απώλειες για τους συνταξιούχους, στις οποίες συνυπολογίζονται η κατάργηση ή η μείωση της «προσωπικής διαφοράς», το κόψιμο των οικογενειακών επιδομάτων και το πάγωμα των συντάξεων, είναι: 2,494 δισ. ευρώ το 2019, 2,583 δισ. το 2020 και 2,723 δισ. το 2021. Σύνολο απωλειών, μόνο από τα συγκεκριμένα μέτρα: 7,8 δισ. ευρώ την τριετία 2019 - 2021. Σε αυτά τα ποσά προστίθενται τώρα επιπλέον 250 εκατ. ευρώ από την επέκταση του παγώματος των συντάξεων και για το έτος 2022.
  • Συλλογικές Συμβάσεις: Με τη συγκεκριμένη τροπολογία η κυβέρνηση παγιώνει ακόμα παραπέρα την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί για λογαριασμό του κεφαλαίου, διαιωνίζοντας το σημερινό άθλιο καθεστώς διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που ψηφίστηκε, όχι μόνο παγιώνεται μέχρι την «επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής» το σημερινό αντεργατικό πλαίσιο, αλλά στρώνεται διάπλατα ο δρόμος για την παραπέρα μονιμοποίησή του, αφού απαλείφεται και η παραμικρή αναφορά, τόσο από τη διάταξη του νόμου, όσο και από την αιτιολογική έκθεση, σε ημερομηνία επαναφοράς της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Θυμίζουμε, επίσης, ότι οι παρεμβάσεις στα Εργασιακά και ειδικά στον συνδικαλιστικό νόμο δεν σταματούν εδώ, καθώς η κυβέρνηση, στο «συμπληρωματικό μνημόνιο» με την Ευρωζώνη, έχει ήδη δεσμευτεί να φέρει στην τρίτη «αξιολόγηση» νομοθεσία για την επιβολή νέων εμποδίων στην προκήρυξη απεργιών, χωρίς να αποκλείεται, βέβαια, και η προσθήκη νέων αντεργατικών μέτρων.
  • Με άλλες τροπολογίες που ψηφίστηκαν, διευθετούνται οι εκκρεμότητες γύρω από την υπάρχουσα διάταξη για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τροποποιούνται οι διατάξεις για τη χορήγηση δανείων σε πολιτικά κόμματα κ.ά.
Ο επόμενος γύρος
Παράλληλα, στο επόμενο διάστημα, μέσω υπουργικών και άλλων αποφάσεων αναμένεται, μεταξύ άλλων, να ολοκληρωθούν και τα παρακάτω προαπαιτούμενα: Στα ζητήματα της Ενέργειας συγκαταλέγεται η προκήρυξη διαγωνισμού για την εκχώρηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, όπως για τη χορήγηση αδειών καζίνο, για τις αρχαιολογικές και δασικές εκτάσεις κ.ά. «Νομική γνωμοδότηση» σχετικά με τη συνταγματικότητα των προνομοθετημένων μέτρων για τη συνταξιοδοτική «μεταρρύθμιση». Ενέργειες που αφορούν στα οικονομικά της ΔΕΗ, με την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: