Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


 
Ξεκινά εντός του έτους η μόνιμη συνεργασία στον τομέα της ευρωπαικής άμυνας κατά της τρομοκρατίας..
 

Τελικά οι αλλεπάλληλες προβοκάτσιες απέδωσαν.. Φορά το ευρωχαμαιτυπείο αλυσίδες στα πόδια και στα χέρια των λαών..


 
Εντός τριών μηνών, τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν σχετικά με κοινό κατάλογο κριτηρίων και δεσμεύσεων, σε συνδυασμό με συγκεκριμένα έργα ανάπτυξης δυνατοτήτων, ώστε να ξεκινήσει η όνιμη συνεργασία στον τομέα της ευρωπαικής άμυνας.
 
Αυτό επισήμανε σε σημερινές δηλώσεις ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου κύριος Donald Tusk,σχετικά με τα αποτελέσματα των συζητήσεων των Ευρωπαίων ηγετων. Επίσης,μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε δράσεις στο Διαδίκτυο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σε παράτασση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και στις διεθενίς σχέσεις.
 
Οι δηλώσεις
 
Οι ηγέτες, είπε ο κύριος Tusk συζήτησαν αρχικά ζητήματα σχετικά με την τρομοκρατία, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα απειλή. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους λαούς μας. Για το σκοπό αυτόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των αλλοδαπών τρομοκρατών μαχητών. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε εντός του έτους τις εργασίες μας γύρω από το νέο σύστημα ανταλλαγής συνοριακών πληροφοριών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε εξάλλου ότι είναι αναγκαία η στενή συνεργασία με τους φορείς του διαδικτύου. Απευθύνουμε έκκληση στις εταιρείες στον τομέα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την παρεμπόδιση της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Στην πράξη, αυτό συνεπάγεται την ανάπτυξη νέων εργαλείων για την αυτόματη ανίχνευση και διαγραφή αυτού του περιεχομένου. Είμαστε εξάλλου έτοιμοι να θεσπίσουμε εάν αποδειχθεί αναγκαίο τη σχετική νομοθεσία.
 
Σύσταση μόνιμης ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας
 
Οπως έχουμε δημοσιεύσει, το Ευρωοαικό Συμβούλιο επρόκειτο να πάρει αποφάσεις στον τομέα της ευρωπαικής άμυνας. Στις σημερινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε την απόφαση ιστορικό βήμα,και  είπε,σχετικά: 
 
Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να συσταθεί μόνιμη ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα, δεδομένου ότι η συνεργασία αυτή θα επιτρέψει στην ΕΕ να επιτύχει μεγαλύτερη ολοκλήρωση στον τομέα της άμυνας. Στόχος μας είναι η συνεργασία αυτή να είναι φιλόδοξη και χωρίς αποκλεισμούς και συνεπώς καλούνται όλες οι χώρες να συμμετάσχουν. Εντός τριών μηνών, τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν σχετικά με κοινό κατάλογο κριτηρίων και δεσμεύσεων, σε συνδυασμό με συγκεκριμένα έργα ανάπτυξης δυνατοτήτων, ώστε να ξεκινήσει η συνεργασία αυτή.
 
 
Αργότερα, απόψε θα πραγματοποιήσουμε απολογισμό της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη. Θα μοιραστώ με τους ηγέτες τις εκτιμήσεις μου μετά από τις πρόσφατες διεθνείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων με τους Προέδρους κκ. Trump και Ερντογκάν, τη σύνοδο της G7 και τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας. 
 
Θα προτείνω εξάλλου στους ηγέτες να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Ως είθισται, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος θα προβούν σε ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ. Αυτό θα μας επιτρέψει να παρατείνουμε τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για έξι επιπλέον μήνες.
 
Τέλος, σήμερα το βράδυ η Πρωθυπουργός κυρίαα May θα μας ενημερώσει σχετικά με τις προθέσεις της όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να είναι σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποτελεί φόρουμ για τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, τις οποίες διεξάγουν οι διαπραγματευτές μας, και συνεπώς οι ηγέτες μας θα λάβουν απλά υπό σημείωση τις προθέσεις αυτές.
 
Εγκρίνεται,απόψε η νέα έδρα των ευρωπαικών οργανισμών, στο ΗΒ
 
 Στόχος μου για απόψε είναι οι ηγέτες της ΕΕ των 27 να εγκρίνουν τη διαδικασία επιλογής νέων τοποθεσιών για τα δύο όργανα που είχαν έδρα στο ΗΒ, συγκεκριμένα τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.
 
Υπενθυμίζεται, πως ο Αναπληρωτής Εξωτερικών κύριος Γιώργος Κατρούκαλος, που συμμετείχε στην προ ημερών σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών, στη συζήτηση σχετικά με την μετεγκατάσταση των Ευρωπαϊκών Οργανισμών που είχαν έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κύριο. Κατρούγκαλος υποστήριξε την ανάγκη να επιδειχθεί ευελιξία και να αναζητηθούν συναινετικές λύσεις ως προς τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: