Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Εμμονή σε ότι ως τώρα έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε κοιμητήριο ζωντανών νεκρών
Συνεδριάζει αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Στην ατζέντα του βρίσκεται το Brexit, η μετανάστευση, η ασφάλεια - άμυνα, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων της ΕΕ.

Για την προετοιμασία του Συμβουλίου συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Το ΣΓΥ ενέκρινε το αναθεωρημένο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014 - 2020 για την κάλυψη νέων προτεραιοτήτων, καθώς περισσότεροι πόροι θα κατευθυνθούν στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους αλλά και στη διαχείριση του Προσφυγικού, ενώ μεριμνά και για «την ικανότητα της ΕΕ να αντιδρά σε απροσδόκητα γεγονότα».

«Η σημερινή απόφαση προσαρμόζει το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, και σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα αποτελέσει ακόμη πιο αποτελεσματικό μέσο για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Επιτρέπει στην ΕΕ να αντιδρά ταχύτερα και να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις όταν αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις», δήλωσε η Μαλτέζα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Helena Dalli.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, θα αξιολογηθούν οι εξελίξεις στην Κεντρική Μεσόγειο και η πορεία υλοποίησης των αποφάσεων της ΕΕ. Για την ασφάλεια και την άμυνα, επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει απολογισμό της προόδου υλοποίησης των όσων έχουν αποφασιστεί. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει τις προσπάθειες για την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και αναμένεται να επιβεβαιώσει «την ισχυρή δέσμευση της ΕΕ για ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο».
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, ο γενικός του στόχος είναι να συμβάλει στην ενίσχυση της Ευρώπης και στην προστασία των πολιτών της, δηλαδή να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην προστασία των συνόρων της Ευρώπης, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην επιδίωξη μιας ισχυρής εμπορικής πολιτικής. 

Για την ασφάλεια, την άμυνα και τη διαμόρφωση του δικού της μέλλοντος», ανέφερε η H. Dalli.

Τέλος, το ΣΓΥ έθεσε τις προτεραιότητες για το 2018, που εστιάζουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, στην Ενεργειακή Ενωση και στο ρόλο της ΕΕ ως ισχυρού παγκόσμιου «παίκτη».
Παρεμβαίνοντας, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ως αναγκαία την ενίσχυση «της αυτονομίας της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας», στο όνομα δήθεν της προστασίας των πολιτών «από τις εξωτερικές απειλές και το φόβο», αλλά στην πραγματικότητα «για την ενίσχυση του παγκόσμιου ρόλου της Ενωσης».
Αναζητώντας τις προοπτικές της σοσιαλδημοκρατίας...
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα Τετάρτη θα μιλήσει σε εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» για την «Εναλλακτική για τους Ευρωπαίους», «αγκαζέ» με πράσινους και σοσιαλδημοκράτες. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη δημοσίευση της «Λευκής Βίβλου» που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα πέντε σενάρια του προέδρου της, Ζ. Κ. Γιούνκερ, για το μέλλον της Ευρώπης.
Θυμίζουμε ότι η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus) είναι σχήμα ευρωβουλευτών από τις ευρωομάδες της GUE, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, πρόπλασμα ευρύτερων συμπράξεων και σε κάθε περίπτωση έκφραση διεργασιών στους κόλπους ευρύτερα της σοσιαλδημοκρατίας για την ανασύνθεσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: