Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

ΝΕΑ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

 
ΝΕΑ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Τι ακριβώς κρύβεται
           πίσω από την κρίση
               με το Κατάρ
Από τον Κώστα Μπετινάκη

 Στα άκρα οδηγείται για μια ακόμη φορά, η πολιτικο-οικονομική κρίση στη Μέση Ανατολή με την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, της Λιβύης, των Ηνωμένων Εμιράτων, της (διεθνώς αναγνωρισμένης  με έδρα τη Σαουδική Αραβία) Υεμένης  και των Μαλδίβων, να διακόψουν τις σχέσεις τους και να κλείσουν τα σύνορα (όσοι έχουν) με το Κατάρ. 
 Ως πρόφαση προβλήθηκε πως το κρατίδιο του Κόλπου «υποστηρίζει την τρομοκρατία».
  Δηλαδή όλα τα άλλα κράτη που αποφάσισαν να απομονώσουν το Κατάρ, προσπαθούν να πείσουν πως  ουδέποτε εκμεταλλεύτηκαν για τους πολιτικούς  στόχους τους, χρηματοδότησαν ή ενίσχυσαν με εξοπλισμό, τα διάφορα ισλαμικά κινήματα τζιχαντιστών που αναστατώνουν με λουτρό αίματος, όχι πλέον μόνον τη Μέση Ανατολή.
   Η διαμάχη ανάμεσα σε αραβικά κράτη στην περιοχή του Κόλπου, «αυξάνει κατακόρυφα την ένταση στη Μέση Ανατολή και εντείνει την αποσταθεροποίηση της περιοχής» , επισημαίνει το Reuters.
  Ουδείς φυσικά ξεκαθαρίζει πως πίσω από την κρίση βρίσκονται οι καλές σχέσεις Κατάρ με το Ιράν
  Εκείνο που ενοχλούσε περισσότερο είναι πως το Κατάρ μέσω του τηλεοπτικού δίκτυου Al Jazeera επέτρεπε να ακούγονται δυσάρεστες φωνές για την πολιτική των Σουνιτικών κρατών με πρώτη  τη Σαουδική Αραβία.
  Αλλά και λόγω των σχέσεων με την αποκαλούμενη «ριζοσπαστική» οργάνωση των αδελφών Μουσουλμάνων που ενοχλούσε ιδιαίτερα την κυβέρνηση του εγκατεστημενου από τις ΗΠΑ πραξικοπηματία προέδρου της Αιγύπτου αλ-Σίσι. (Ο ανατραπείς πρόεδρος Μόρσι ανήκε στην Μουσουλμανική Αδελφότητα).
Το Ριάντ  επίσης κατήγγειλε «τις αρχές της Ντόχα ότι υποστηρίζουν τους ελεγχόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη», του οποίους μάχονται οι Σαουδάραβες και οι σύμμαχοί τους.
  Έτσι ένα από τα πρώτα μέτρα που πήρε ο Οίκος των Σαούντ, ήταν να κλείσει τα γραφεία του Al Jazeera στη Σαουδική Αραβία.
Εκτός από την άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, επιχειρείται και οικονομικός στραγγαλισμός του κρατίδιου, που βρίσκεται σε μικρή χερσόνησο στον Κόλπο, απέναντι από τις ιρανικές ακτές.
  Εκτός από την ανάκληση των πρέσβεων, οι χώρες αυτές έκλεισαν τα σύνορα τους εναέριους χώρους και διέκοψαν κάθε επικοινωνία καθώς και τροφοδοσία. Με αποτέλεσμα να αδειάσουν αμέσως τα ράφια στα σούπερ μάρκετς στο Κατάρ.
  Το Ιράν με ανακοίνωσή του διευκρίνισε πως είναι έτοιμο να ανεφοδιάσει με τα απαραίτητα το Κατάρ.

 Mε το Ιράν, το Κατάρ έχει στενή συνεργασία, στην άντληση ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου στην περιοχή του Κόλπου.  Κάτι που ιδιαίτερα ενοχλεί τον κυριότερο αντίπαλο του Ιράν - τη Σαουδική Αραβία.
Βαθειά στον Κόλπο, ανάμεσα σε Κατάρ και Ιράν, βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου έκτασης 9.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων με αποθέματα 43 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Πρόκειται για το γνωστό North Field γνωστό από τους δικαιώματα της εξόρυξης κάτι που τις ενώνει με οικονομικά οφέλη.
Τράπεζες των ΗΑΕ και της Σ. Αραβίας σταματούν τις συναλλαγές με το Κατάρ
  Eμπορικές τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σταματούν να συνεργάζονται με τράπεζες του Κατάρ μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των χωρών, δήλωσαν πηγές του τραπεζικού τομέα στο Reuters.
  Οι πηγές αυτές αρνήθηκαν να κατονομάσουν τις τράπεζες, oi οποίες, καθυστερούν τις συναλλαγές μέχρις ότου λάβουν κατευθυντήριες γραμμές από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους.
Πτώση τιμής πετρελαίου
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της διαμάχης που προέκυψε ξαφνικά (;) ανάμεσα σε αραβικά κράτη –από τις κυριότερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες- χτες Δευτέρα, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση στις παγκόσμιες αγορές. Η τιμή του μαύρου χρυσού έπεσε πάλι λίγο πιο κάτω από τα 50$ το βαρέλι, στις κυριότερες ευρωπαϊκέ αγορές. Πάντως υποστηρίζεται πως η κρίση ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
 Και αυτό μόλις δύο εβδομάδες μετά την απόφαση των χωρών-μελών του OPEC να παρατείνει τις ισχύουσες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.
  Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που δημιουργείται διπλωματική κρίση ανάμεσα στα κράτη της περιοχής.
  Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από το Κατάρ  για οκτώ μήνες το 2014. πάλι με την καταγγελία ότι «η Ντόχα ενισχύει ριζοσπαστικά ισλαμικά κινήματα». 
  Επίσης, στα 1990, οι ηγέτες των χωρών του Κόλπου –που δεν διακρίνονται για τα δημοκρατικά τους αισθήματα- είχ;αν εκφράσει την ενόχλησή τ ους, όταν ο πρώην εμίρης είχε ανατρέψει τον πατέρα του κάτι που δεν άρεσε ως τρόπος διαδοχής στην εξουσία στις άλλες βασιλικές οικογένειες της περιοχής.
  Τις τελευταίες εβδομάδες, πάλι, οι άλλες χώρες του Κόλπου είχαν ενοχληθεί με τη δήλωση του Εμρίρη του Κατάρ ότι «δεν βλέπει  τους λόγους να υπάρχει εχθρότητα με το Ιράν».
  Το Ριάντ επίσης, έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του Εμίρη του Κατάρ, ότι κατάγεται από τον ιδρυτή του Wahhabi κλάδου του Ισλάμ.
  Ο κυριότερος λόγος πάντως, είναι πως όλες οι χώρες του Κόλπου θα πρέπει να κάνουν ό,τι επιτάσσει ο Οίκος των Σαούντ, αλλά το Κατάρ εδώ και πλέον του ενός τετάρτου του αιώνα ακολουθεί το δικό του δρόμο. Με κυριότερο αγκάθι οι σχέσεις του με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, την Χαμάς και φυσικά το Ιράν.
  Επανειλημμένα οι Σαουδάραβες ηγέτες έχουν επικρίνει την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει το Κατάρ αποκαλώντας το ως «χωριόπου έχει ξεφύγει».
Όταν μάλιστα η οικονομία του σαουδαραβικού Οίκου δεν διανύει τις καλύτερες των εποχών της, με την αιμορραγία και του πολέμου εναντίον  της Υεμένης.
Ισχύει απαγόρευση πτήσεων
  Η Αίγυπτες ήδη έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα αεροπλάνα του κατάρ και ήδη αναμένεται να ανακοινωθείτ ο ίδιο σήμερα από τη Σ. Αραβία και το Μπαχρέιν.
  Αυτό σημαίνει πως υποχρεώνονται τα αεροσκάφη των αερογραμμών του Κατάρ να κατευθύνονται προς τη Δύση μέσω ιρανικού εναέριου χώρου. Κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη διαδρομή και επιμήκυνση της ώρας πτήσης.
  Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχης Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani,  στο Al Jazeera  «η χώρα δεν θα απομείνει απομονωμένη, επειδή υπάρχουν οι παγκόσμιοι διεθνείς θαλάσσιοι και αεροπορικοί δίοδοι».
Ερντογάν για εκτόνωση της κρίσης με το Κατάρ
  Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας σε προσπάθεια αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί μετά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ αραβικών χωρών και του Κατάρ.
  «Η σημασία της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης, υπογραμμίστηκε στις συνομιλίες, όπως επίσης και η σημασία επικέντρωσης των προσπαθειών στην διπλωματία και τον διάλογο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, πηγές της τουρκικής προεδρίας.'
  Η Τουρκία, διατηρεί καλές σχέσεις με το Κατάρ, και οικονομικές, όπως  και με αρκετές αραβικές χώρες της ευρύτερης περιοχής του Περσικού Κόλπου, ενώ αξιοποιεί την κατάσταση της έντασης που προκλήθηκε διπλωματικά, προκειμένου ν' αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.
CNN: Η διαμάχη με το Κατάρ περιπλέκει τους αμερικάνικους στόχους στη Μ. Ανατολή
  Η διαμάχη μεταξύ των στενότερων συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου θα μπορούσε να προκαλέσει εμπόδια  στη μάχη των ΗΠΑ εναντίον του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Χαλιφάτου» (ISIS), ακόμη κι αν η πρώτη αντίδραση της διακυβέρνησης Τραμπ ήταν πως  9δεν θα υπάρξει άμεση επίπτωση».
Από την πρόσφατη συνάντηση Τραμπ με τον Σαουδάραβα μονάρχη και τον αλ-Σίσι στο Ριάντ
  Η κρίση έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, όπου και είχε εξάρει «την ενότητα του Αραβικού Κόσμου στην περιοχή του Κόλπου».
  Η Σαουδική Αραβία και οι στενοί σύμμαχοί της, αποφάσισαν την δραματική κίνησή τους εναντίον του Κατάρ, μετά το ταξίδι που έκανε ο αμερικάνος πρόεδρος στις 20-21 στο Ριάντ, και την υπογραφή συμφωνίας   $110 δισεκατομμυρίων με τους Σαουδάραβες και την διακήρυξη Τραμπ εναντίον του Ιράν.
  Από την άλλη, ο πρόεδρος Τραμπ και οι αξιωματούχοι του δεν έχουν παύσει να επαινούν το Κατάρ –το μικροσκοπικό εμιράτο των 300.000 κατοίκων «για την εξαιρετική στρατηγική συνεργασία του». Μια και στο έδαφός του υπάρχει μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση.
  Επαναβεβαιώνοντας τις αμερικανικές υποχρεώσεις προς το Κατάρ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε χτες, πως «οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το εμιράτο παραμένουν ισχυρές και κάλεσε όλα τα σύμμαχα κράτη του Κόλπου να λύσουν τις διαφορές τους το συντομότερο δυνατόν».
  Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική: Οι σχέσεις Κατάρ και ΗΠΑ βρίσκονται σε ένταση τον τελευταίο καιρό, όχι ωστόσο στον στρατιωτικό τομέα.
  Οι ΗΠΑ όμως είναι ιδιαίτερα ενοχλημένες από τον τρόπο που καλύπτει τα γεγονότα το μεγάλης επιρροής στον αραβικό κόσμο  τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera, ιδιαίτερα με την υποστήριξη της Χαμάς. Της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης, σε εκπομπή του καναλιού πριν λίγες ημέρες, επαναβεβαίωνε πως «δεν πρόκειται για εξτρεμιστική οργάνωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: