Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

ΜΠΑΡΑΖ ΔΕΚΑΔΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


 ΜΠΑΡΑΖ ΔΕΚΑΔΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


 Έχουν τα ευρωγκρουπόσκυλα βρει διηρημένο τον ελληνικό λαό και τον ξεσχίζουν αλύπητα..



Μπαράζ από νέα φουρνιά αντιλαϊκών μέτρων περιλαμβάνονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο με την Ευρωζώνη και τα άλλα συνοδευτικά νομικά έγγραφα («τεχνικό μνημόνιο», «έκθεση συμμόρφωσης»), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πέρα και πάνω από τα μέτρα που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης», προβλέπονται για τη συνέχεια δεκάδες προαπαιτούμενα, με νέες παρεμβάσεις στα Εργασιακά, στην καρατόμηση των προνοιακών επιδομάτων της λαϊκής οικογένειας, την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων (εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ κ.ά.), ενώ στο «τεχνικό μνημόνιο» υπάρχει και η λίστα με τη δεύτερη ομάδα 11 επιχειρήσεων υπό κρατικό έλεγχο, που θα περάσουν στη διαχείριση του υπερταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στο συμπληρωματικό μνημόνιο χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Η επιτυχία απαιτεί την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος από τις ελληνικές αρχές. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει όλα τα μέτρα που μπορούν να το καταστήσουν κατάλληλο για το σκοπό αυτό, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαβουλεύεται και να συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για όλες τις δράσεις σχετικά με την επίτευξη των στόχων του μνημονίου κατανόησης».

Στο βασικό σενάριο για τη «βιώσιμη» διαχείριση του κρατικού χρέους, το πρωτογενές πλεόνασμα για την περίοδο 2019-2060 διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 2,4% του ΑΕΠ, έναντι 2,2% που προβλέπεται στην ανάλυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Μεταξύ άλλων, οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις της επόμενης φάσης περιλαμβάνουν:


-- Νομοθέτηση της «μεταρρύθμισης» για το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «μεταρρύθμιση» στα οικογενειακά επιδόματα και στα επιδόματα αναπηρίας (έως το Νοέμβρη του 2017).
-- Διαμόρφωση «αξιόπιστου συστήματος εκπροσώπησης» στις κλαδικές συμβάσεις (έως το Σεπτέμβρη του 2017).
-- Νομοθέτηση της «αύξησης της απαρτίας για την προκήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία στο 50%» (έως την ερχόμενη «αξιολόγηση»).
-- Σύνταξη έκθεσης με βάση μια ανεξάρτητη νομική άποψη για το ρόλο της διαιτησίας στις Συλλογικές Συμβάσεις (έως το Σεπτέμβρη του 2017).
-- Εκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Μάη - Οκτώβρη.
-- Εφαρμογή των 4 συστάσεων της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορούν τα ποτά. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός του ΕΦΚ που επιβάλλεται στις ζυθοποιίες, το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς (έως τον Ιούλη του 2017).
-- Κατάρτιση λίστας με 15-20 «εμβληματικά έργα» με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
-- Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (έως το Σεπτέμβρη του 2017).
-- Εκποίηση λιγνιτικών μονάδων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ κ.ά.
-- Προσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων.
Στο υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων
 
Την ίδια ώρα, το «δρόμο» για το υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων παίρνουν οι παρακάτω 11 εταιρείες: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (25%), εναπομείναντα αεροδρόμια, ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Διώρυγα Κορίνθου, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, Helexpo, περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο Δημόσιο και ελέγχονται από τη ΛΑΡΚΟ, κρατικά ποσοστά μειοψηφίας σε ΟΤΕ, ΚΑΕ και «Hellenic Duty Free».
 
«Ουρές» από τη δεύτερη «αξιολόγηση»
 
Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα και προς άμεση διευθέτηση βρίσκονται η έναρξη της διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ (66%), το ζήτημα παράτασης της «οικειοθελούς φορολογικής συνεισφοράς» των Ελλήνων εφοπλιστών της ποντοπόρου ναυτιλίας για το 2018, καθώς και ο «επανυπολογισμός» τουλάχιστον του 10% των συντάξεων με βάση το νέο νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: