Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ; (STYX.GR)


ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ; (STYX.GR)

Θέλουν να τον παραπέμψουν
    με το ερώτημα αποπομπής 
 
 
Μνήμες που οι Αμερικάνοι θα ήθελαν να ξεχάσουν όταν είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση   ο Ρίτσαρντ Νίξον (o 37oς πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1969 ως το 1974, και ήταν ο πρώτος πρόεδρος που υποχρεώνεται να υποβάλει την παραίτησή του, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Γουότεργκειτ. (Για να αποφύγει την παραπομπή του είχε υποβάλει την παραίτησή του).
 
 
  Εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε άκρως απόρρητα κρατικά μυστικά στον υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και τον πρεσβευτή της Μόσχας στην Ουάσιγκτον, τότε αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της παραπομπής με το ερώτημα της καθαίρεσης.
  Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν απλά απρόσεκτος με απόρρητες πληροφορίες; Ή μήπως κάποιοι στο Λευκό Οίκο του έστησαν παγίδα; 
  Σύμφωνα με τους αντιπάλους του πάντως ο Τραμπ αποτελεί πλέον κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ. 
  Το δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post ξεπερνά κάθε φαντασία. Ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε αυτοπροσώπως στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απόρρητες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο.
 
 
  Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε τοπωνύμιο, όπου μυστική υπηρεσία συμμαχικής χώρας συλλέγει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για το Ισλαμικό Xαλιφάτο. Πληροφορίες, οι οποίες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Washington Post επικαλούμενο νυν και πρώην συνεργάτες του Λευκού Οίκου, δεν γνωρίζουν ούτε καν μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης.
 
 
  Στη χειρότερη περίπτωση όσα είπε ο Ντ. Τραμπ ενδέχεται να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας πρακτόρων, που έχουν πρόσβαση στα άδυτα του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
  Παράλληλα με τις πληροφορίες, που φέρεται να έδωσε στους Ρώσους, ο πρόεδρος Τραμπ διακινδυνεύει τις σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες συμμαχικής χώρας, η οποία για ευνόητους λόγους δεν αναφέρεται ρητώς. 
 
  Στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κάνουν λόγο για «εφιάλτη» αναφερόμενοι στο ατόπημα του Ντ. Τραμπ.
  Κατά πάσα πιθανότητα «ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε απόρρητες πληροφορίες βάσει των οποίων μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις πηγές και τις μεθόδους των μυστικών υπηρεσιών. 
 
  Αυτό προσάπτει στον Ντ. Τραμπ η εφημερίδα Washington Post. Το δημοσίευμα αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι υπάρχει πρωτόκολλο του διαλόγου με τον Σ. Λαβρόφ. Κατά συνέπεια οι επιτροπές τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όσο και της Γερουσίας, που είναι αρμόδιες για τις μυστικές υπηρεσίες μπορούν να ζητήσουν το εν λόγω πρωτόκολλο».
 
 
Επιπόλαιη η συμπεριφορά του Ντ. Τραμπ
 
  Σύμφωνα με την εκτίμηση σχολιαστών το «λάθος» του Ντ. Τραμπ ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη συνεργασία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με αυτές των συμμαχικών της χωρών: Από τις αγοροπωλησίες ακινήτων ο Ντ. Τραμπ είναι συνηθισμένος να χρησιμοποιεί κεφάλαια ξένων ατόμων.    Δανείστηκε χρήματα για διάφορα πρότζεκτ, διακινδύνευσε και σε αρκετές περιπτώσεις και έχασε χρήματα επενδυτών. Και τώρα κάνει κάτι παρόμοιο. Επιπόλαια μοιράζεται απόρρητες πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών. Και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις.
 
Επισημαίνεται  ωστόσο σαφές ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κατηγορείται για αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών, αλλά για κατάχρηση εξουσίας.
 
 Πάντως ο Ντ. Τραμπ ισχυρίζεται μέσω twitter ότι μοιράστηκε τις πληροφορίες με τους Ρώσους για... ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για να βοηθήσει το Κρεμλίνο στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου. 
Το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ
 
 
 Ηλίας Δημητρακόπουλος:Ο δημοσιογράφος που γκρέμισε τον Νίξον
 
«Γιατί έγινε η διάρρηξη στο κτίριο Γουότεργκεϊτ; Τι έψαχναν οι «υδραυλικοί» της CIA στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ουάσιγκτον;» ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι της Washington Post Γούντγουορντ και Μπέρνστιν το «Βαθύ Λαρύγγι», Μαρκ Φελτ.
 'Οπως αποδείχτηκε, το "Γουότεργκέητ" ...είχε ελληνική προέλευση: Νωρίτερα, η χούντα των συνταγματαρχών είχε χρηματοδοτήσει τον Ελληνοαμερικανό αντιπρόεδρο Σπύρο Αγκνιου και κατόπιν, με μεσάζοντα τον επίσης Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τομ Πάπας, την προεκλογική εκστρατεία του Νίξον, με ένα εκατομ. δολάρια.
 Τα χρήματα αυτα είχε δώσει στον Πάπας ο διευθυντής της χουντικής ΚΥΠ, Μιχάλης Ρουφογάλης. 
  Τρία χρόνια αργότερα, το 1972, μέσα στην προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία, ο Νίξον φοβόταν ότι οι Δημοκρατικοί μπορεί να είχαν κρυμμένα στοιχεία για τη δοσοληψία του με τη χούντα, που θα τα χρησιμοποιούσαν λίγο πριν από τις εκλογές. «Οι διαρρήκτες έψαχναν στοιχεία για οικονομικές συναλλαγές», θ' αποκαλύψει χρόνια αργότερα ο ερευνητής δημοσιογράφος Σέιμουρ Χιρς  (ο ίδιος που αποκάλυψε τα βασανιστήρια στην υπό αμερικανικό έλγχο φυλακή στο Ιράκ), όταν έφερε στο φως με το βιβλίο του «The price of power» την απόρρητη κατάθεση στη Γερουσία, του πρώην Αμερικανού πρέσβη στη Αθήνα, Χένρι Τάσκα.
 
  Για την προεκλογική εκστρατεία: Χρήµατα στον Νίξον από Ελληνα οπαδό της χούντας
 
 

Τον Νοέµβριο του 1968 ο ρεπουµπλικάνος Ρίτσαρντ Νίξον έγινε ο 37ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έφτασαν αργότερα στα χέρια του Ηλ. Δηµητρακόπουλου, µέρος της χρηµατοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας προερχόταν από την Αθήνα. Ενδιάµεσος της συναλλαγής ήταν ο πανίσχυρος Ελληνοαµερικανός επιχειρηµατίας Τοµ Πάπας, στενός φίλος του Νίξον και θερµός υποστηρικτής της χούντας.
 
 
 
Σε τρεις δόσεις
 
  Το µεγάλο για τα δεδοµένα της εποχής ποσόν των 549.000 δολαρίων είχε δοθεί σε τρεις δόσεις από τον τότε διευθυντή της ΚΥΠ Μιχάλη Ρουφογάλη στον Πάπας, ο οποίος µε τη σειρά του τα είχε προωθήσει στον επικεφαλής της εκστρατείας του Νίξον. 
 
Η χρηµατοδότηση υποψηφίου από ξένη κυβέρνηση ήταν φυσικά παράνοµη.
  Ο Ελληνας δηµοσιογράφος επεδίωξε να συναντηθεί µε τον τότε πρόεδρο του Δηµοκρατικού κόµµατος Λάρι Ο'Μπράιαν, παρότι τον παρακολουθούσε η CIA. Το υλικό που είχε στην κατοχή του έπληττε ταυτόχρονα το καθεστώς των συνταγµαταρχών και το αµερικανικό σύστηµα που τους στήριζε. Πέντε ηµέρες πριν από τις εκλογές του 1968 ο Ο'Μπράιαν ζήτησε επισήµως εξηγήσεις από τον Νίξον για τις σχέσεις του µε τον Πάπας, αλλά ο Νίξον κατάφερε τελικά να εκλεγεί µε µικρή διαφορά.
 
 
  Τον Ιούλιο του 1971, έπειτα από ενέργειες του κ. Δηµητρακόπουλου, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε ανακρίσεις για την ελληνική δικτατορία µε βασικό µάρτυρα τον Ελληνα δηµοσιογράφο, από τον οποίο ζητήθηκε να ετοιµάσει µνηµόνιο µε όσα γνώριζε για τις πηγές χρηµατοδότησης του Νίξον. Υπέβαλε περίπου δέκα σελίδες, παρότι δέχθηκε τις, περί του αντιθέτου, παραινέσεις του πρωτοπαλίκαρου του Νίξον, Μόρι Τσότνερ, ενός «έξυπνου, επικίνδυνου ανθρώπου». Το επιτελείο του Νίξον κατέτρωγε στη συνέχεια η ανησυχία για τα στοιχεία που είχαν φτάσει στο Κογκρέσο και στον Ο'Μπράιαν. 
Αυτή ήταν η γενεσιουργός αιτία του Γουότεργκεϊτ, σύµφωνα µε την εκδοχή της «ελληνικής πτυχής», την οποία υιοθέτησε στο βιβλίο του «Οι Πόλεµοι του Γουότεργκεϊτ» ο έγκριτος Αµερικανός πανεπιστηµιακός καθηγητής Ιστορίας Στάνλεϊ Κάτλερ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: