Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

ΙΔΟΥ ΟΙ ΚΛΩΝΟΙ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΗΜΩΝ

 
 Ανάγουν οι άθλιοι σε εθνικό στόχο τη διευθέτηση του χρέους και ζητούν νέες θυσίες από τον λαό
 
 
Το θέμα της διευθέτησης του χρέους ανάγεται σε μείζον πρόταγμα του εγχώριου κεφαλαίου, άρρηκτα συνδεδεμένο με την προσπάθεια ανάκαμψης της κερδοφορίας του και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας. 
 
Κι αυτό γιατί αφενός θα εξοικονομηθούν πόροι απ' την εξυπηρέτησή του που θα κατευθυνθούν στη στήριξη επενδύσεων, αφετέρου θα ανοίξει ο δρόμος για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πρόσβαση δηλαδή σε φτηνό χρήμα. Ετσι, πολύ φυσιολογικά, οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης ανάγουν σε «εθνικό στόχο» την υπεράσπιση της αναγκαιότητας διευθέτησης του χρέους, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική τους σύμπλευση.
 
Επιπλέον, κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ζητούν από το λαό να συναινέσει στα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας και να συνεχίσει να ματώνει για τα χρέη που σώρευσε το κεφάλαιο. 

Πρόκειται, άλλωστε, για τις δυνάμεις που από κοινού ψήφισαν και εφάρμοσαν τα μνημονιακά μέτρα, υλοποιώντας τα προαπαιτούμενα της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, στο πλαίσιο πάντα της φιλομονοπωλιακής και βαθιά αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ.
 
Ηταν χαρακτηριστική η ομοιότητα των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, προχτές, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. 

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε «μία σαφή λύση με χρονικό βάθος, που θα δημιουργήσει "καθαρό διάδρομο" που θα επιτρέψει μια πιο επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική και στοχευμένες προωθητικές φοροελαφρύνσεις», καθώς, όπως ισχυρίστηκε προκλητικά, την ώρα που ο λαός ματώνει, «μεγάλο φόρο αίματος έχει πληρώσει και ο χώρος της υγιούς επιχειρηματικότητας»!

Είχε προηγηθεί στο ίδιο βήμα ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος χαρακτήρισε «εθνική προτεραιότητα» τη διευθέτηση του χρέους και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Η λύση για το χρέος και η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούν αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απολογήθηκε στους βιομηχάνους ότι η λύση που προτάθηκε στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ δεν δικαίωνε τις προσπάθειες και τις θυσίες του λαού, ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «η δικαίωση των θυσιών του ελληνικού λαού είναι εθνική γραμμή». Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, δήλωσε με τη σειρά του ότι «στην υπόθεση του χρέους είναι απαραίτητη η εθνική συνεννόηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: