Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

ΕΣΗΕΑ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ

 ΕΣΗΕΑ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ

Παγκόσμια ημέρα
    Ελευθερίας του Τύπου 2017
 
«Για την παγκόσμια ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, καλώ να τερματισθούν όλα τα κατασταλτικά μέτρα εναντίον των δημοσιογράφων –επειδή η Ελευθερία του Τύπου προωθεί την ειρήνη και την δικαιοσύνη για όλους» : António Guterres Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ
 
 Κάθε χρόνο η 3η Μαΐου είναι η ημέρα πουε ορτάζονται οι βασικές αρχές της ελευθερίας του Τύπου, για να προωθηθεί η ελευθεροτυπία σ΄όλο τον κόσμο να υπερασπισθούν τα Μέσα από επιθέσεις εναντίον της ανεξαρτησίας τους και να τιμηθούν οι δημοσιογράφοι που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους.
Η 3η Μαΐου  καθορίσθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1993 μετά από προτάσεις που υιοθετήθηκαν την 26η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης της UNESCO ρου 1991.
Πρόκειται για την ημέρα που προψθεί την ανάπτυξη πρωτοβουλιών προς όφελος της Ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως. 
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΣΗΕΑ 
για την σημερινή ημέρα
 3 Μαΐου: Η Ελευθεροτυπία δεν περιορίζεται, δεν απειλείται, δεν τιμωρείται 
Ελευθερία του Τύπου με ανεργία στους δημοσιογράφους, που υπερβαίνει στην Ελλάδα το 50% μαζί με απλήρωτη εργασία και Ασφαλιστικό σε αποδόμηση, δεν συμβιβάζονται.
Εφημερίδες χωρίς συντάκτες, κανάλια δίχως δελτία ειδήσεων και μυθοπλασία, που πνίγει την ενημέρωση για να παίζει το στοίχημα, είναι ο κανόνας που θέλουν να επιβάλλουν τα νέα καρτέλ μαζί με την παλιά διαπλοκή.
Στην κατεύθυνση αυτή της διακήρυξης του ΟΗΕ για την 3η του Μάη που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα συνεχίζουμε τις αγωνιστικές διεκδικήσεις απέναντι σε ανάλγητους πολιτικούς, κυβερνητικούς χειρισμούς και ασύδοτους εργοδότες, που αμφισβητούν ότι η Ενημέρωση είναι δικαίωμα και η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων προϋποθέτει πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Η ΔΟΔ με ανακοίνωσή της, που εκφράζει και τις θέσεις της ΕΣΗΕΑ, επισημαίνει την προτεραιότητα για την προάσπιση και την προώθηση της ελευθερίας του Τύπου σε όλο τον κόσμο, να στηρίξουμε τις βασικές αρχές και να ξεκινήσουμε εκστρατείες ενημέρωσης για τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στον καθημερινό αγώνα που δίνουν σε όλο τον κόσμο, για την αλήθεια.
Το εφετινό μήνυμα από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προς πάσα κατεύθυνση, με αφορμή και πρόσφατα γεγονότα, είναι το κρίσιμο εδάφιο από την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ελευθερία του Τύπου, που αναφέρει: «Το δικαίωμα των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ να συλλέγουν και να μεταδίδουν πληροφορίες και απόψεις  δεν επιδέχεται απειλές, περιορισμούς και τιμωρίες.
Η προστασία των δημοσιογραφικών πηγών πρέπει να τηρείται με κάθε αυστηρότητα»!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: