Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

ΕΦΙΑΛΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ


 ΕΦΙΑΛΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ


Μας παίζουν !! Ο Ερντογάν φλυαρεί για θετικό κλίμα που όμως σε κάθε ευκαιρία δυναμιτίζει!!Με διαφορά μιας μέρας, δυο γεγονότα της προηγούμενης βδομάδας έφεραν ξανά με ένταση στο προσκήνιο τις σύνθετες σχέσεις ανταγωνισμού και συνεργασίας μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Τη Δευτέρα, 2 τουρκικές πυραυλάκατοι, συμμετέχοντας στην τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος» προσέγγισαν τις ακτές του Αγαθονησίου, παρέμειναν στη θαλάσσια περιοχή επί περίπου 20', παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε με 44 αεροσκάφη της σε 141 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, συμμετέχοντας και σε 9 εμπλοκές με ελληνικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.

Σε αντίθεση μάλιστα με προηγούμενες, καθησυχαστικές δηλώσεις τύπου «επί Ερντογάν ουδέποτε έγινε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο», κύκλοι της κυβέρνησης χαρακτήριζαν τα περιστατικά αυτά «ποιοτική αναβάθμιση» της τουρκικής επιθετικότητας και ανησυχητική εξέλιξη, συνδέοντάς τα και με προηγούμενα περιστατικά όπως τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, ότι στο Αιγαίο υφίστανται 130 νησιά και νησίδες το καθεστώς των οποίων δεν έχει καθοριστεί από τις διεθνείς συνθήκες, μια θέση που, όπως λένε, είχε να εκφραστεί περίπου 20 χρόνια τώρα, αλλά και την άσκηση του τουρκικού πολεμικού πλοίου «Κουσάντασι» με πραγματικά πυρά, τον Φλεβάρη, στο Φαρμακονήσι.

Σημειωτέον, οι τελευταίες προκλήσεις σημειώθηκαν μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν στην Κίνα, όπου βρέθηκαν παριστάμενοι σε συνέδριο για τον σύγχρονο «δρόμο του μεταξιού», το κολοσσιαίων διαστάσεων πρότζεκτ της Κίνας που περνάει και από την περιοχή μας, με την κυβέρνηση να διεκδικεί για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης ρόλο «εισόδου» του στην ΕΕ. Στη συνάντηση, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν ...θετικότερος απέναντι στον Ελληνα πρωθυπουργό, που «τόνισε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι είναι απαραίτητος ο τερματισμός της έντασης, η επαναφορά θετικής ατζέντας στα Ελληνοτουρκικά, ενώ του δήλωσε ότι στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας». Πάντως, και αυτήν τη φορά, ο Ερντογάν ξανάβαλε ζητήματα όπως την εκλογή των ψευδομουφτήδων, τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας και την παράδοση πίσω στην Τουρκία Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: