Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

 
ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

Παλιότερα βαλκανικά σχέδια 
            επανέρχονται 
σε προγραμματισμούς του ΝΑΤΟ
styx.gr
 
Εδώ και καιρό μας λένε πως «ανησυχούν οι ΗΠΑ για το μέλλον της πΓΔΜ». Γι’ αυτό πιέζουν να αποδεχτούμε την ονομασία με την οποία έχει βαφτιστεί για αλυτρωτικούς λόγους η «Περιοχή του Βαρδάρη».
 
   Οι ίδιοι που βομβάρδισαν την Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο, μας λένε πως ανησυχούν τώρα μην τύχει και αποσταθεροποιηθεί ένα κράτος-μόρφωμα, που δημιουργήθηκε το 1991 σε συνθήκες ανάλογες με εκείνες του Κοσσυφοπέδιου. (Χωρίς ωστόσο να υπάρξει ΝΑΤΟϊκή πολεμική επιχείρηση, αλλά απλή αμερικανική απόφαση).
 
Η πΓδΜ, παρά τη διαφαινόμενη άρση του πολιτικού αδιεξόδου, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Η τωρινή κρίση έχει ως σημείο αναφοράς τη διακυβέρνηση Γκρούεφσκι, η οποία χαρακτηρίστηκε από αυταρχισμό, διαφθορά, σκάνδαλα και οικονομική στασιμότητα.
Πολλοί εξωγενείς παράγοντες  βοήθησαν ώστε η αίσθηση της κοινής (ενιαίας πατρίδας) να φθίνει με την πάροδο του χρόνου και του πρώτου ενθουσιασμού της δημιουργίας του κράτους αναγνωρισμένου από τους πολλούς με το συνταγματικό του όνομα. 
 
 Το κράτος - μόρφωμα παραπέμπει πλέον περισσότερο σε ένωση φατριών, όπου η καθεμία μάχεται για τα συμφέροντα της εθνoτικής κοινότητας που εκπροσωπεί. 
  Στην πραγματικότητα, εδώ και καιρό τους δημιουργούς του κρατίδιου, που απέκτησε πολλές φιλοδοξίες για επέκταση κυρίως προς νότον, ενοχλεί ότι είναι κοστοβόρο. Και έτσι άρχισαν να μελετώνται από τους ίδιους, σχέδια διαμοιρασμού, ώστε να απαλλαγούν από το οικονομικό βάρος που έχουν αναλάβει.
 
Οι ενδιαφερόμενοι είναι αρκετοί: Πρώτ΄ απ΄όλα η Αλβανία, μια και διαθέτει μεγάλο μέρος αλβανόφωνων στον πληθυσμό της πΓδΜ. Ένα κομμάτι διεκδικεί η Σερβία , αλλά και η Βουλγαρία. Η Ελλάδα δεν θα έλεγε όχι για «ζώνη ασφαλείας» προς βορρά. Αλλά όλα τούτα απαιτούν μια γενικότερη αναταραχή και βέβαια πολεμικές συγκρούσεις. Ποιοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το κόστος και τις επιπτώσεις που τυχόν θα προκύψουν; 
 
Αναζητούνται πάλι οι υπάκουοι.
 
  Βασικοί εξωτερικοί παίκτες θεωρούνται ΗΠΑ και Ρωσία οι οποίες σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό επηρεάζουν τις εξελίξεις. 
  Προς το παρόν η ΕΕ και τα μέσα πίεσης που ασκούσε έχουν για την ώρα εξασθενήσει, με την απουσία σοβαρής ευρωπαϊκής προοπτικής.
  Η Ουάσιγκτον, ενόψει ευρύτερων ανακατατάξεων που σήμανε η είσοδος Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, επιζητεί   γρήγορη λύση. 
  Η θέση της Μόσχας στην περιοχή περιορίζεται στην επιρροή της στη Σερβία. 
Ιστορική αναδρομή
  Από την εποχή του Μουσολίνι, η Ιταλία, (που έσπευσε από τους πρώτους να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως κράτος) χάριζε το 1938, εδάφη της τότε ακόμα Γιουγκοσλαβίας, αλλά και της Ελλάδας, στην κατεχόμενη από τα φασιστικά στρατεύματα Αλβανία. Τα σχέδια του Μουσολίνι για τη «Μεγάλη Αλβανία», είχε υιοθετήσει στις αρχές του 1960 και η δημοκρατική πλέον Ιταλία, και τα είχε προωθήσει στο ΝΑΤΟ…
 
 
   ΟΙ ΗΠΑ φρόντισαν να διαλύσουν τη Γιουγκοσλαβία, και ύστερα παροτρύνουν τα νεόκοπα κρατίδια να ενταχθούν, για λόγους σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να μεταφερθούν εκεί οι διαφορές που δημιούργησε η αναταραχή και οι πόλεμοι στην κάποτε Ομόσπονδη Γιουγκοσλαβία.
 
 
   Μας έχει πείσει το Στέητ Ντηπάρτμεντ, ότι αν αναγνωρίσουμε το Κοσσυφοπέδιο, θα γίνει ένα "σταθερό κράτος",  όπως η Βοσνία για παράδειγμα…
Προς τούτο χρησιμοποιούν διάφορους υπάκουους να δημιουργούν εντυπώσεις.
    Τρεις μέρες μετά την αυτοανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και ανήμερα του εορτασμού της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, είχαν επιλέξει κάποιοι Πανεπιστημιακοί (που κινούνται γύρω από την γραμμή Τζωρτζ Σόρος-ΗΠΑ στα βαλκανικά ζητήματα) να στήσουν επιχείρηση στο Πάντειο πανεπιστήμιο ώστε να ανακινηθεί «μειονοτικό ζήτημα» Τσάμηδων.
 
  Ευτυχώς, η ιστορικός Ελευθερία Μαντά, επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ), μιλώντας για τον «κύκλο του αίματος στην Ήπειρο της Κατοχής», εξήγησε πως οι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας δεν παρέλειπαν καμμιά ευκαιρία διεθνούς περιπλοκής για να βλάψουν τον ελληνικό λαό και την πατρίδα που τους φιλοξενούσε. Τον Ιούλιο του 1942, οι Τσάμηδες συγκρότησαν την K.S.I.L.I.A. (Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοίκησης) με 14 γερμανοντυμένα τάγματα και με στόχο την εξολόθρευση των ελληνικών πληθυσμών.  Γι’ αυτό τον λόγο, μετά τον πόλεμο τιμωρήθηκαν για τα εγκλήματά τους και την συνεργασία με τις δυνάμεις κατοχής, τους αφαιρέθηκε η ιθαγένεια και απαλλοτριώθηκαν οι περιουσίες τους.
 
  Το καθεστώς της μεταπολεμικής Αλβανίας είχε θέσει στο περιθώριο το ζήτημα των Τσάμηδων, εκτόπισε ένα μέρος τους προς τα βόρεια της χώρας και εκτέλεσε κάποιους επώνυμους από αυτούς. Το ζήτημα ανακινήθηκε ξανά μετά την δεκαετία του ’90 όταν ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και διεθνείς παράγοντες, όπως ο Ουγγροεβραίος μεγιστάνας Σόρος, άρχισαν να ανακατεύονται στα εσωτερικά των Βαλκανίων.
 
 
  Οι ίδιοι που είχαν θελήσει να ξυπνήσουν αλυτρωτικές μνήμες στο Πάντειο, με την ημερίδα που πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και δεν απασχόλησε την τηλεόραση, έρχονται να συνηγορήσουν σε παλιά ΝΑΤΟϊκά σχέδια που αποτελούν συνέχεια του μουσολινικού σεναρίου ώστε να υπάρξει η «Μεγάλη Αλβανία».
 
 
  Γράφει το ΕΘΝΟΣ της  6-1-1962:
 
 
    Ο αλήστου μνήμης πια, τότε δημοσιογράφος του «Έθνους» Ηλίας Π. Δημητρακόπουλος (*), είχε αποκαλύψει από τις 29 Μαΐου 1960 την ύπαρξη και αποστολή από την ιταλική κυβέρνηση, άκρως εμπιστευτικής έκθεσης του ιταλικού Γενικού Επιτελείου Άμυνας που αφορά στην Αλβανία, προς το ατλαντικό Αρχηγείο στο Παρίσι. 
  Η εντύπωση που προκλήθηκε  τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, από το περιεχόμενο της απίστευτα ανακριβούς, κακοηθέστατης και ανθελληνικής αυτής έκθεσης της Ρώμης, υπήρξε συγκλονιστική. Προκάλεσε την εξέγερση της ελληνικής κοινής γνώμης και πολυάριθμα συλλαλητήρια, σ’ ολόκληρη τη χώρα.
Να το σπουδαίο και αποκαλυπτικότατο για τις υπόγειες προθέσεις ορισμένων κύκλων να προκαλέσουν νέα δεινά στα Βαλκάνια δημοσίευμα:
 
 
ΕΘΝΟΣ    (29 ΜΑΪΟΥ 1960)
 
«Οι Ιταλοί προβάλλουν Αλβανία με προσηρτημένας περιοχάς Ελλάδος και Γιουγκοσλαβίας. Ανατύπωσις  φασιστικού χάρτου  του 1938 ετέθη εις κυκλοφορίαν υπό της αντιπροσωπείας της Ρώμης εις τα Τίρανα. Συμπίπτει με το περιεχόμενο της γνωστής ιταλικής στρατιωτικής εκθέσεως».
 
  Συμφώνως προς απολύτως εξηκριβωμένας πληροφορίας, τας τελευταίας τρεις εβδομάδας, προκηρύξεις εις αλβανική γλώσσαν περιέχουσαι χάρτην της «Μεγάλης Αλβανίας», διενεμήθησαν εις Τίρανα και Δυρράχιον δια μέσου της εν Αλβανία ιταλικής διπλωματικής αντιπροσωπείας. Ουδέν εξ άλλου, εγνώσθη εισέτι περί της εκτάσεως και του τρόπου κυκλοφορίας των προκηρύξεων αυτών, καθώς και περί του κατά πόσον, εκτός των δύο αυτών πόλεων εκυκλοφόρησαν και εις άλλας πόλεις ή περιοχάς της Αλβανίας. Ο υπάρχων  εις τας προκηρύξεις αυτάς χάρτης, περιλαμβάνει περιοχάς της Ελλάδος και της Γιουγκοσλαυΐας, ως ανηκούσας εις την Αλβανίαν. Ούτως, από την ελληνικής Ήπειρον φέρει τας πόλεις  και τας συνδεούσας αυτάς περιοχάς της Κονίτσης, Φιλιατών, Ιωαννίνων, Παραμυθίας, Φιλιππιάδος, Άρτης, Πρεβέζης και από την ελληνικής Δυτικήν Μακεδονίαν τα πόλεις της Φλωρίνης και Καστοριάς, ως εδάφη ανήκοντα εις την αλβανικήν Επικράτειαν.
 
  Όλως ιδιαιτέρας βαρύτητος και σημασίας τυγχάνει η διαπίστωσις ότι, όσον αφορά το ελληνικόν τμήμα του χάρτου αυτού, που παρουσιάζεται  ως ανήκον εις την Αλβανίαν, τα γεωγραφικά όρια , αι περιοχαί και πόλεις του τμήματος τούτου, συμπίπτουν απολύτως και εις τας τελευταίας ακόμη λεπτομερείας με τας διαλαμβανομένας εις την απόρρητον επίσημον έκθεσιν του ιταλικού Γενικού Επιτελείου  Αμύνης περί Αλβανίας, την υποβληθείσαν προς το εις Παρισίους  Ανώτατον Αρχηγείον των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ  και τα άλλα συμμαχικά περιφερειακά στρατηγεία, ελληνικάς περιοχάς  και πόλεις της Ηπείρου  και Δυτικής Μακεδονίας, που συμφώνως προς την επίσημον έκθεσιν αυτήν της Ρώμης, ανήκουν εις την «εθνολογικήν οντότητα» της Αλβανίας.
 
   Σχετικώς με το τμήμα του γιουγκοσλαβικού εδάφους που παρουσιάζεται εις τον χάρτην αυτόν, ως ανήκον εις την Αλβανίαν, τούτο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τας πόλεις του Μοναστηρίου, των Σκοπίων του Κουμανόβου, ως και ολόκληρον την περιοχήν του Κοσσυφοπεδίου.
 
    Εμπεριστατωμένη εξέτασις όλων των στοιχείων του χάρτου αυτού γενομένη εις Αθήνας, απεκάλυψεν ότι ο χρησιμοποιηθείς εις τας προκηρύξεις αυτάς χάρτης, αποτελεί πιστήν ανατύπωσιν χάρτου της ιταλικής φασιστικής περιόδου, εκτυπωθέντος το 1938 εις την αλβανικήν γλώσσαν υπό της κυβερνήσεως Μουσολίνι και ευρισκομένου από τότε εις χείρας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης! Σημειωτέον ότι υπεράνω του χάρτου αυτού αναγράφεται με κεφαλαία
γράμματα  της αλβανικής γλώσσας η φράσις: «Η πραγματική Αλβανία».
ΗΛΙΑΣ Π. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
   Την Τρίτη 31 Μαϊου 1960, στο Νεολόγο Πατρών υπάρχει συνέχεια του ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ηλία Π. Δημητρακόπουλου:
Κάτω από τον πρωτοσέλιδο κύριο τίτλο:
 
 
ΥΒΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΔΙΕΒΙΒΑΣΘΗ ΕΙΣ ΤΟ ΝΑΤΟ
ΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΟΝΤΑΙ ΩΣ ΑΛΒΑΝΙΚΑΙ!
 
   Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται το ανακοινωθέν της «Εν Αθήναις ιταλικής πρεσβείας», που αναφέρει:
 Η εν Αθήναις ιταλική πρεσβεία εξ αφορμής του όλου θορύβου γύρω από το έγγραφον του ιταλικού Γενικού Επιτελείου  προς το ΝΑΤΟ περί Αλβανίας, εξέδωσε το ακόλουθον ανακοινωθέν:
    «Η ιταλική πρεσβεία εξ αιτίας της εκτάσεως ήτις επεδιώχθη να προσδοθή εις μίαν μελέτην αφορώσαν την Αλβανίαν και που είδε το φως εις τον Τύπον, επιθυμεί να υπογραμμίσει ότι πρόκειται περί εγγράφου απολύτως τεχνητού, μη απηχούντος  ουδεμίαν επίσημον  άποψιν και το οποίον η ιταλική κυβέρνησις εζήτησεν  όπως αποσυρθή από τα αρμόδια όργανα του ΝΑΤΟ, ευθύς ως η ελληνική κυβέρνησις εξέφρασεν διαμαρτυρίαν  επισύρουσαν την προσοχήν της ιταλικής Κυβερνήσεως επί των εθνογραφικών ανακριβειών βεβαίως λυπηρών, αφορωσών τους ελληνικούς πληθυσμούς ωρισμένων επαρχιών της Βορείου Ελλάδος».
 
   Τώρα γιατί μας είχε πείσει η ανακοίνωση της ιταλικής πρεσβείας  «περί τεχνητού εγγράφου» που δεν απηχούσε επίσημη θέση και γι’ αυτό την είχαν αποσύρει (;) -λένε- από το ΝΑΤΟ, είναι άλλο ζήτημα. Όπως και το ότι δεν είχε γίνει τότε οποιαδήποτε διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ. Μήτε τότε υπήρξε, μήτε τώρα, το απαιτούμενο σθένος από τους κυβερνώντες τη χώρα !
  Τότε η Ιταλία υπήρξε το παπαγαλάκι του ΝΑΤΟ. Μετά ήρθε η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στο Κόσσοβο. Και η βίαιη απόσπαση σερβικού εδάφους.
  Ακολούθησαν οι πανηγυρισμοί των Κοσοβάρων με αλβανικές και αμερικανικές σημαίες... (Κάτι σαν το άγαλμα του Τρούμαν που είχε στηθεί στο κέντρο των Αθηνών...) Αλλά, ποιος εγγυάται το μετά;
  (*) Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος, γεννημένος στην Αθήνα την 1η Δεκεμβρίου του 1928, έγινε ο νεότε¬ρος φυλακισμένος των φυλακών Αβέ¬ρωφ από τις κατοχικές δυνάμεις το '43, ο νεότερος πολιτικός συντάκτης της «Καθημερινής» του Γεωργίου Βλάχου το '50.
  Βοήθησε στην επιστροφή του Μακάριου από την εξορία του στις  Σεϋχέλλες, συνετέλεσε στην εκλογική ήττα του Καραμανλή το '63, και έγραψε το βιβλίο «Η Απειλή Δικτατορίας», στο οποίο 18 σημαντικά πολιτικά πρόσωπα των ΗΠΑ μι¬λούσαν για το πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας και προειδοποιούσαν για μια επερχόμενη χούντα. Ηταν το πρώτο βιβλίο που είχε απαγορεύσει στέλνοντάς το στην πυρά ο δικτάτορας Παπαδόπουλος.
Ο θάνατος του Ηλία Δημητρακόπουλου το 2015, αποτέλεσε πληγμα και για την ιστοσελίδα «www.styx.gr» της οποίας υπήρξε στενός συνεργάτης με συνεχείς ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ, αλλά και την αποστολή βιβλίων και περιοδικών. Μια ματιά στο αρχείο του "styx.gr" βρίσκεις τις αποκαλυπτικές ανταποκρίσεις του Ηλία Δημητρακόπουλου, για το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ, την ανάμειξη του Κίσιντζερ στο Κυπριακό, την χρηματοδότηση Νίξον από τη χούντα, αποκαλύψεις για την πολιτική Καραμανλή και άλλα πολλά.
---
 styx.gr: Δες και στοιχεία από δημοσίευμα του 2008
Μεγάλη Αλβανία, μια παλιά ιστορία (Κ. Μπετινάκης)    

Δεν υπάρχουν σχόλια: