Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ

«Θερμό» επεισόδιο στην Κορέα: Ο νοτιοκορεατικός στρατός άνοιξε πυρ κατά βορειοκορεατικού «ιπτάμενου αντικειμένου» - Media 
ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣΟ Νοτιοκορεάτικος στρατός άνοιξε πυρ κατά αγνώστου αντικειμένου που δεν αναγνωρίστηκε (θα ήταν η τραγιάσκα του Κιμ) πάνω από από την αποστρατιωκοποιημένη ζώνη..
 
 
Ο νοτιοκορεατικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε προειδοποιητικά πυρά εναντίον ενός αντικειμένου που εισήλθε στον εναέριο χώρο προερχόμενο από τη Βόρεια Κορέα αφού πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τα δύο κράτη.
 
Το αντικείμενο αυτό δεν αναγνωρίστηκε και η πορεία του που κατέγραψαν τα ραντάρ μελετάται, προστίθεται στην ανακοίνωση του στρατού. Αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσε πως ότι μπορεί να επρόκειτο για μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
 
Ο στρατός δεν διευκρίνισε αν το αντικείμενο καταρρίφθηκε ή αν άλλαξε πορεία και πέρασε εκ νέου τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, που είναι από τα πλέον οχυρωμένα στον κόσμο. «Ο στρατός διατηρεί τον Βορρά υπό στενή επιτήρηση και διατηρεί αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, 90 βλήματα πυροβολικού εβλήθησαν προς την κατεύθυνση του αντικειμένου.
 
Την ίδια στιγμή, η Βόρεια Κορέα «απέρριψε κατηγορηματικά» τη δήλωση καταδίκης του ΟΗΕ για την τελευταία εκτόξευση πυραύλου και την απειλή για ενίσχυση των κυρώσεων.
 
Σε ομόφωνη δήλωσή του, την οποία υποστήριξε και η Κίνα που είναι σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε χθες Δευτέρα τη δοκιμή, την Κυριακή, ενός πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς Pukguksong-2. Απείλησε επίσης την Πιονγκγιάνγκ με ενίσχυση των κυρώσεων.
 
Εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών απέδωσε αυτή τη δήλωση «στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους ακολούθους τους», μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA. «Κατατρύχονται από την ακλόνητη εχθρότητα και αποστροφή τους».
 
«Είναι απολύτως γελοίο να τους βλέπουμε να επικρίνουν το ελάχιστο μέτρο αυτοάμυνας της Βόρειας Κορέας», συνέχισε ο εκπρόσωπος. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την ανακοίνωση».
 
Νωρίτερα ο βορειοκορεάτης διπλωμάτης Τζου Γιονγκ Τσολ είχε δηλώσει στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό, που διεξάγεται στη Γενεύη, πως οι πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας είναι νόμιμες ενέργειες αυτοάμυνας «από μια πλήρως πυρηνική δύναμη» και δεν είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο.
 
«Είναι η εχθρική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και τα κοινά επιθετικά στρατιωτικά γυμνάσιά τους, οι πυρηνικές απειλές και η στρατιωτική ενίσχυση γύρω από την κορεατική χερσόνησο που επιδεινώνουν πραγματικά την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και την περιοχή και που αναγκάζουν την DPRK (Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας) να ενισχύσει επίσης την πυρηνική αποτροπή της», είπε.
 
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ απάντησε ότι είναι «γελοίος» ο ισχυρισμός ότι οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας είναι νόμιμες. Νωρίτερα ο Γουντ είπε πως ο κόσμος είναι ενωμένος ενάντια στην «πυρηνική απειλή πολέμου» της Βόρειας Κορέας.
 
«Η Βόρεια Κορέα είναι παρίας και απόβλητη. Όσο συνεχίζει τις προκλήσεις της, η απομόνωσή της θα βαθαίνει», είπε κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό. «Η Πιονγκγιάνγκ πρέπει επίσης να σημειώσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωριστεί ως κράτος με πυρηνικά όπλα», είπε.
 
(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: