Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΒΕΓΓΟΣ


 Η ψυχή του γέλιου και της γενναίας και μεγάλης καρδιάς

 



Σαν σήμερα 29 Μαΐου του 1927 γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο ο Θανάσης Βέγγος. Ενας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς – για όσους τον χάρηκαν στο θέατρο, στο κινηματογράφο και στην τηλεόραση – και αγαπητός από όσους τον γνώρισαν.Αυθεντικά λαϊκός άνθρωπος, αγωνίστηκε, έζησε, βιοπάλεψε και δημιούργησε σαν γνήσιο τέκνο του λαού. Και πάντα με μοναδική σεμνότητα, συνέπεια, αξιοπρέπεια, καλοσύνη κι ανθρωπιά. Η έπαρση και το «σταριλίκι» ήταν ξένα για εκείνον, παρά το – εκ φύσεως – τεράστιο, σπάνιο, πολύπλευρο δημιουργικό και ερμηνευτικό ταλέντο του.



Μοναχοπαίδι ο Θανάσης Βέγγος. Ο πατέρας του, εργάτης στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού στον Πειραιά, αλλά και μαχητής του ΕΛΑΣ Πειραιά, απολύθηκε από την εταιρεία λόγω της συμμετοχής του στη Μάχη της Ηλεκτρικής. Η απόλυση του πατέρα του ανάγκασε τον Θανάση Βέγγο να βγει στη βιοπάλη. Δούλεψε στην επεξεργασία δερμάτων και έκανε μικροθελήματα στη γειτονιά του. ΕΠΟΝίτης στα χρόνια της Κατοχής, ο Θανάσης Βέγγος υπηρέτησε τη θητεία του ως κρατούμενος στο Κολαστήριο της Μακρονήσου, όπου παρέμεινε μέχρι το 1951.
Εκεί γνώρισε και τον άνθρωπο που έμελλε να αλλάξει τη ζωή του, τον Νίκο Κούνδουρο.
Το 1954 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία του σκηνοθέτη «Μαγική Πόλις» και για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε μικρούς ρόλους σε ταινίες που άφησαν εποχή, δείχνοντας το μεγάλο και έμφυτο ταλέντο του.



Ο Θανάσης Βέγγος δεν σπούδασε υποκριτική. Το 1959 πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού, όχι από Σχολή, αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο, με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή.
Την ίδια χρονιά έκανε και το θεατρικό του ντεμπούτο, στην επιθεώρηση «Ομόνοια πλατς πλουτς», δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη.
Ετσι άρχισε μια ιδιαίτερα ζηλευτή καριέρα με συμμετοχή ή πρωταγωνιστικό ρόλο σε πάρα πολλές κινηματογραφικές ταινίες.

Μπορεί να ταυτίστηκε με την εικόνα του… αεικίνητου ανθρώπου και να έγινε ατάκα «τρέχω σαν τον Βέγγο»), όμως ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας ηθοποιός που μπορούσε να σε κάνει να κλάψεις, να γελάσεις, και να συγκινηθείς με μόνο μια του λέξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: