Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΜΜΕ

ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΜΜΕ


Τα μεγάλα πετρελαϊκά
και επιχειρηματικά συμφέροντα
  ευθύνονται για την αναταραχή 
 
 Εξακολουθεί να προβάλλεται ως πρώτη είδηση στον κόσμο η έκρυθμη κατάσταση στη Βενεζουέλα, σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί η προσοχή της κοινής γνώμης από άλλα παγκόσμια επικίνδυνα γεγονότα. 
 
Έτσι ενώ ο πρόεδρος της Βενζουέλα Μαδούρο σε μια ύστατη προσπάθεια υπέγραψε διάταγμα καλώντας ευρύτερη επιτροπή για την αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Καπρίλες κάλεσε το λαό να ξεσηκωθεί εναντίον του «πραξικοπήματος» του προέδρου.
Τι μας λέει ο δυτικός Τύπος για την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει ποικίλες εξωγενείς συγκυρίες για να φτάσει η χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
 
Ήδη από τις 2 Μαρτίου 2017, έχει διαγραφεί το μέλλον για τη χώρα, από τον πρώτο γύρο  της συνόδου του Οργανισμού των Αμερικάνικων Κρατών (OAS) από τον Shannon K. O'Neil (διευθυντή του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (CFR*)  βάσει έκθεσης  προς την της αρμόδια επιτροπή της αμερικάνικης Γερουσίας.
 
Την διευρυμένη βάση του συμβουλίου CFR αποτελούν περί τα 4.000 μέλη και για την προώθηση της εφαρμογής της στρατηγικής του έχουν τοποθετηθεί αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοί αι μη εξαιρετέοι, όπως ο Henry Kissinger, η Madeleine Albright και ο Colin Powell. Ονόματα που έχουν συνδέσει την πολιτική πορεία τους με τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και τον πόλεμος το Ιράκ αντίστοιχα. Ο Κόλιν Πάουελ ως μέλς της CFR έχει το μερίδιό του και στις οδηγίες και τον εξοπλισμών όσων συμμετείχαν στο πραξικόπημα εναντίον του Τσάβεζ , το 2002 ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών του Τζορτζ W. Μπους.
 
 Επιπλέον, επίτιμο μέλος και πρώην αντιπρόεδρος της «δεξαμενής των σκεπτόμενων» ήταν κι ο David Rockefeller πρώην ιδιοκτήτης της Standard Oil Company με μεγάλα ενδιαφέροντα, συμφέροντα και επιρροές στη Βενεζουέλα. Η διείσδυσή του στην πολιτική ζωή της Βενεζουέλα, είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της όταν είχε χρηματοδοτήσει την συμφωνία «Puntofijo Pact» τον πολιτικό διακανονισμό ανάμεσα στα τρία κυριότερα κόμματα της χώρας το 1958 για τη δημιουργία της «4ης Δημοκρατίας».
 
 Μετά την διάλυση της Standard Oil  (που χρηματοδοτούσε την CFR, δημιουργήθηκαν οι Chevron και Exxon Mobil. Που πρωτοστάτησαν όχι μόνον στο οικονομικό εμπάργκο εναντίον της Βενεζουέλα, αλλά ιδιαίτερα η Exxon Mobil έχει συμφέρον να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Βενεζουέλα και την Γουϊάνα προκειμένου να εκμεταλλευθεί όσο τον δυνατόν περισσότερο τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου στο Essequibo.
Αλλά ανάμεσα στους χρηματοδότες της CFR ξεχωρίζει η Citibank, η οποία τον περασμένο χρόνο μπλοκάρισε τους λογαριασμούς της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλα και της «Bank Venezuela» με άμεση επίπτωση να εμποδίζεται η ικανότητα εισαγωγών σε βασικά είδη κυρίως διατροφής.
 
  Ο οικονομικός γίγαντας JP Morgan πρωτοστάτησε ώστε η Βενεζουέλα να χρεοκοπήσει το 2016 μηδενίζοντας την οικονομική πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Το αμερικανικό οικονομικό περιβάλλον φρόντισε ώστε να πλήξει κάθε απόπειρα προσέλκυσης επενδύσεων στη Βενεζουέλα και να σταθεροποιήσει την οικονομία που ήδη γνώριζε μεγάλο πρόβλημα από την διεθνή πτώση στις τιμές του πετρελαίου.   
Οι πλέον επιθετικοί τραπεζικοί παράγοντες στην διάλυση της βενεζουελάνικης οικονομίας συμμετέχουν στην CFR. Οι ίδιοι χρηματοδοτούν τους παράγοντες 
  Η πρόταση της CFR προβλέπει σειρά μέτρων και δράσεων που θα πρέπει να ληφθούν από τις ΗΠΑ (κατ΄αρχήν) για να απομακρυνθούν οι Chavismos (οπαδοί του αλήστου μνήμης Τσάβεζ) από την πολιτική εξουσία στη Βενεζουέλα, και να αντικατασταθούν με φιλο-αμερικανική (υπακουη) διακυβέρνηση.
  Έχοντας δημιουργήσει διαστρεβλωμένη εικόνα της ανθρωπιστικής κρίσης που οι ίδιοι προκάλεσαν και αποδίδοντάς την στην διακυβέρνηση της χώρας και με πλήρη συμμετοχή των ελεγχόμενων δυτικών ΜΜΕ έχουν συμπαρασύρει την διεθνή κοινή γνώμη, ώστε να προκαλέσουν ανακούφιση, όταν πέσει η κυβέρνηση Μαδούρο και αντικατασταθεί από την φιλο-αμερικάνικη (ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ).
 
 Έτσι εντείνονται και οι προσπάθειες των ΗΠΑ να σταματήσει η κινεζική υποστήριξη στο καθεστώς Μαδούρο ώστε να πάθει ασφυξία η οικονομία της χώρας της ήδη σκληρά δοκιμαζόμενης από τα πολλαπλά δυτικά οικονομικά αντίποινα.
 
  Η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τις (δεξιές) κυβερνήσεις της Κολομβίας, Βραζιλίας, Γουϊάνας και χωρών της Καραϊβικής  και διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ,  όπως η Human Rights Watch (HRW), που με έκθεσή της στις 18 Απριλίου πως η ανθρωπιστική κρίση της Βενεζουέλα απειλεί να εξαπλωθεί και στη Βραζιλία. 
 
  Και καλεί τις κυβερνήσεις των γειτονικών με τη Βενεζουέλα χωρών να αυξήσουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση Μαδούρο βάσει της στρατηγικής που υπαγορεύει η  CFR.
  Η "δεξαμενή»  αυτή επίσης απαιτεί από τις χώρες αυτές, να εφαρμόσουν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του ΔΝΤ οικονομικό σχέδιο για τη Βενεζουέλα, προκειμένου να αντικαταστήσει την χρηματοδότησή της από την Ρωσία και την Κίνα.
 
  Τον σχεδιασμό της όλης επιχείρησης έχει αναλάβει ο διοικητής της Νότιας Πτέρυγας ναύαρχος Kurt Tidd  ο οποίος βρίσκεται σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα για το συντονισμό της δημιουργίας βιαιοτήτων που θα προκαλέσουν γενικότερο χάος ώστε να δικαιολογείται ακόμη και άμεση εξωτερική επέμβαση.
---
(*) CFR:Πρόκειται για «δεξαμενής σκέψης που δημιουργήθηκε το 1921 με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Rockefeller και στόχο ομάδα ειδικών να διαμορφώνει προτάσεις για την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική με ηγετικές προοπτικές όχι μόνο για τον πρόεδρο των ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και για τα συμφέροντα που εξυπηρετούν τον ευρύτερο κύκλο των μελών της επιτροπής.
Σημείωση styx.gr: Ο κακομοίρης ο πρώην τραβαγέρης Μαδούρο, αποδείχθηκε εντελώς ανίκανος να αντιμετωπίσει παρόμοια πολυεθνική επίθεση, όπως είχε κατορθώσει ο Ούγκο Τσάβεζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: