Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ : ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΩΣ ΤΗ ΥΕΜΕΝΗ

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ : ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΩΣ ΤΗ ΥΕΜΕΝΗ


"Αν καταλάβετε την αν. Συρία,
 θα πάρουμε εκείνο το λιμάνι
        στην Υεμένη…" 
 

 
Αργά αλλά σταθερά, φουντώνει ο ξεχασμένος πόλεμος στην Υεμένη, λόγω του γενικότερου γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος για την περιοχή.
 Η απρόβλεπτη εξωτερική πολιτική της διακυβέρνησης Τραμπ δημιουργεί σενάρια όπως το ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί τελικά η Συρία από τις ΗΠΑ, αλλά μόνο με αντάλλαγμα να μην καταφθάσει και ο ρωσικός στόλος στην Υεμένη.



 Οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει την βάση Camp Lemonnier στο Djibouti μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
   Έτσι στην περίπτωση που οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν το ενδιαφέρον τους για τη Συρία (όπως είχε διαφανεί αρχικά με τις προεκλογικές δηλώσεις Τραμπ) θα το κάνουν ώστε να εμποδίσουν την Ρωσία να επιτύχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που έχει αρχίσει για την Υεμένη.
  Δεν είναι τυχαία έκθεση που δημοσίευσαν πρόσφατα νεοσυντηρητικοί κύκλοι της Ουάσινγκτον. (https://www.criticalthreats.org/briefs/yemen-situation-report/2017-yemen-crisis-situation-report-april-28 )



Με τον εμφύλιο να μαίνεται στην Υεμένη, ποιος ελέγχει τι, τώρα εκεί.
   Η στρατηγικής σημασίας πάμφτωχη αυτή χώρα απέναντι στο κέρας της Αφρικής, όπου η θαλάσσια περιοχή στο Άντεν και η ευρύτερη Ερυθρά Θάλασσα ελέγχεται από τον στόλο των  ΗΠΑ, γνωρίζει πλέον και κινεζική βάση «με στόχο την καταπολέμηση της πειρατείας» που εδώ και λίγο καιρό έχει ανοίξει στο Τζιμπουτί. 


美国警惕在吉布提的新邻居:中国军事基地杰安迪, 2017年2月27日
 

  Το ενδιαφέρον όμως προκύπτει από το ενδεχόμενο να καταφθάσουν και οι Ρώσοι.
Η ρωσική διαπραγματευτική προσπάθεια για εύρεση πολιτικής επίλυσης  στον πόλεμο της Υεμένης, πέρα από τα κανάλια του ΟΗΕ δημιουργεί υποψίες ότι η Μόσχα σχεδιάζει να εγκαταστήσει κι εκείνη ναυτική βάση στην άκρως ευαίσθητη περιοχή που γνωρίζει πλέον -πέραν από τους συνήθεις αντιπάλους παίκτες της περιοχής (Ιράν και Σαουδική Αραβία- ευρύτερο και άμεσο διεθνές ενδιαφέρον.


  Η Ρωσία επιδιώκει πολιτικές διαπραγματεύσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Ali Abdullah Saleh σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμβιβαστική επίλυση διακυβέρνησης της σπαρασσόμενης από εμφύλιο πόλεμο με την συμμετοχή διεθνών παραγόντων αλλά και τρομοκρατικών τζιχαντιστικών οργανώσεων (αλ-Κάιντα και Ισλαμικού Χαλιφάτου).
 Η υποστήριξη του Saleh προς τους επαναστατημένους Χούτι, θεωρείται κρίσιμη λόγω της επιρροής που διαθέτουν στη βόρεια και κεντρική Υεμένη.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (και η Σαουδική Αραβία) ίσως δουν αυτόν τον διακανονισμό ως έναν τρόπο να περιορισθεί η ιρανική επιρροή στην Υεμένη (επειδή όπως καταγγέλλουν η Τεχεράνη ενισχύει τους Χούτι). Από την άλλη ο αλ-Σαλέχ έχει δείξει πρόθυμος να προσφέρει δικαιώματα στους Ρώσους να δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις στην Υεμένη.
 
  Αυτό θα δώσει το δικαίωμα στους Ρώσους να καταφθάσουν και να ελέγχουν (κι αυτοί) έναν από τους πλέον πολυσύχναστους ναυτικούς διαδρόμους στην Ερυθρά Θάλασσα προς τα στενά του BabalMandab ένα  από τα σημαντικότερα σημεία ελέγχου της παγκόσμιας ναυτιλίας. Επειδή στην ειρηνευτική συμφωνία θα περιλαμβάνονται δικαιώματα να έχουν ναυτική βάση οι Ρώσοι στο Άντεν.
 
Ο Ali Abdullah Saleh, πρώην σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας είχε ανατραπεί μετά από μαζικές διαδηλώσεις στα 2011. Τον περασμένο Αύγουστο, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Russia 24, είπε πως η Υεμένη είναι έτοιμη να παραχωρήσει στη Μόσχα αεροπορικές και ναυτικές βάσεις «για τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας».
 
  Ο πρώην ηγέτης μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην υπόσχεσή του. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με συνεργάτες του που συμμετέχουν στο πολιτικό συμβούλιο που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μαζί με εκπροσώπους του κινήματος των Χούτι –συμμάχων του Ιράν.
 
  Και μην ξεχνάμε πως το Ιράν είχε επιτρέψει σε ρωσικά μαχητικά να απογειωθούν από ιρανικές βάσεις «για να βομβαρδίσουν ένοπλες ομάδες στην Υεμένη». Ακόμη, η Ρωσία είναι η μόνη σημαντική χώρα που διαθέτει διπλωματική αντιπροσώπευση στην Υεμένη, όπου ο πόλεμος εδώ και δύο χρόνια ανάμεσα στους Χούτι και τον συνασπισμό υπό την Σαουδική Αραβία, έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερες από 7.000 ανθρώπους.
 Οι σχέσεις Μόσχας-Υεμένης πάνε πίσω δεκαετίες, πριν ακόμη την διάλυση της ΕΣΣΔ, όταν χιλιάδες Σοβιετικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές εργάζονταν στην κάποτε ανεξάρτητη Νότια Υεμένη.
 
  Τα κόκκινα φώτα αναβοσβήνουν στο Πεντάγωνο και το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια  για την Αραβική Θάλασσα, τον κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα, όπου ως τώρα κυριαρχούσε η παρουσία του αμερικάνικου στόλου.
Ο πόλεμος του οίκου των Σαούντ εναντίον της Υεμένης που υποστηρίζεται και από την παρούσα αμερικάνικη διακυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο. Οι Σαουδάραβες καθημερινά χάνουν στρατιώτες στις επιδρομές που πραγματοποιούν στα εδάφη της Υεμένης στα νότια της Σαουδικής Αραβίας.
 
  Ούτε διαφαίνεται προοπτική οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Σαουδική Αραβία να είναι σε θέση να προωθηθούν ρπος τη Βόρεια Υεμένη και την πρωτεύουσα Σανάα που ελέγχεται απόλυτα από τους Χούτι και τους οπαδούς του Σάλεχ.
 
  Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στηρίζουν στον πόλεμο της Σαουδική Αραβία, αλλά στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται μόνον για το Άντεν και τις κοντινές του εγκαταστάσεις πετρελαϊκής φόρτωσης,
 
  Οι Σαουδάραβες επιθυμούν τα λιμάνια της Υεμένης ως διέξοδο για τις δικές τους εξαγωγές, μακριά από τα δικά τους λιμάνια στον Περσικό Κόλπο που εύκολα μπορεί να απενεργοποιήσει το Ιράν. Αλλά ταυτόχρονα θέλουν τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της Υεμένης.
 
Για το λόγο αυτό έχουν «ενοικιάσει» μισθοφορικά την αλ-Κάιντα στην Υεμένη να πολεμά «αντιπροσωπεύοντας» τις σαουδαραβικές\ δυνάμεις. Ωστόσο οι μαχητές της αλ-Κάιντα έχουν επιτεθεί και εναντίον δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
 
Οι ΗΠΑ φοβούνται πως η αλ Κάιντα θα χρησιμοποιήσει την Υεμένη ως εφαλτήριο για να εξαπολύσει διεθνείς τρομοκρατικές επιθέσεις. Για τον λόγο αυτόν από τις αρχές του χρόνου οι ΗΠΑ -για να δικαιολογήσουν τις αεροπορικές τους επιδρομές που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και άμαχοι- υποστήριξαν πως είχαν στόχους μαχητές της αλ Κάιντα.
 

  Οι αμερικανικές επιδρομές προκάλεσαν δυσαρέσκεια στη Σαουδική Αραβία, η οποία ωστόσο δεν διαμαρτυρήθηκε για να μην ομολογήσει έτσι πως χρησιμοποιούσε την αλ Κάιντα ως τελευταίο άσο στο μανίκι της. Και τον έχασαν.
 

  Μετά οι Σαουδάραβες υποχρεώθηκαν να μην προχωρήσουν την εισβολή που σχεδίαζαν στις ακτές της Ερυθράς στην Hodeidah.
  Το λιμάνι αυτό είναι προς το παρόν το μόνο απ΄ όπου ανεφοδιάζονται με τρόφιμα της διεθνούς βοήθειας οι βόρειες περιοχές που πλήττονται μεταξύ άλλων και από την ασιτία.
  Οι Χούτι και ο Σάλεχ έχουν συμφωνήσει σε κάποιου είδους έλεγχο του λιμανιού από τον ΟΗΕ. Οι Σαουδάραβες κατηγορούν ότι από το λιμάνι ανεφοδιάζονται με όπλα και πολεμοφόδια από το Ιράν.
 

  Οι κατηγορίες για την άμεση ιρανική εμπλοκή στην Υεμένη ελέγχονται, μια και δεν υπάρχει έστω κι ένας Ιρανός που να έχει σκοτωθεί, τραυματισθεί ή συλληφθεί αιχμάλωτος όσο μαίνεται ο πόλεμος εκεί. Όσο για τους βαλλιστικούς πυραύλους που χρησιμοποιούν οι Χούτι, είναι παλαιού τύπου σοβιετικής κατασκευής που υπήρχαν στις αποθήκες από την εποχή που τους είχε χορηγήσει η ΕΣΣΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: