Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΡΑΚΙΑ


ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΡΑΚΙΑ..


 .. υποσχόμενοι σταθερότητα και υποταγή του λαού..


Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση την παράδοση των εγχώριων πηγών υδρογονανθράκων σε ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους, υποσχόμενη, διά στόματος πρωθυπουργού, αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που καλύπτει την έρευνα και εκμετάλλευση τόσο για την προσαρμογή του στα μέτρα κερδοφορίας των «επενδυτών», όσο και για να συμπιεστούν κατά το δυνατόν οι χρόνοι που μεσολαβούν μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υπογραφής των τελικών συμβάσεων.

Πρόκειται για ένα ακόμα κομμάτι στο «παζλ» της Ενέργειας που συμπληρώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, με τον πρωθυπουργό την περασμένη Τετάρτη να επαναλαμβάνει από το υπουργείο Ενέργειας πως στρατηγικός στόχος είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε «πολλαπλό ενεργειακό κόμβο», ξεχωρίζοντας τον τομέα αυτό ως ικανό να προσελκύσει επενδύσεις στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, την ίδια στιγμή που «αναβαθμίζει την γεωπολιτική ισχύ της χώρας».

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, την βδομάδα που πέρασε υπογράφηκαν οι πρώτες συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των ΕΛΠΕ για τις περιοχές Αρτα - Πρέβεζα και τη ΒΔ Πελοπόννησο και της «Energean Oil & Gas» για την Αιτωλοακαρνανία. Παράλληλα, «τρέχουν» οι σχετικές διαδικασίες σε επίπεδο Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον προσυμβατικό έλεγχο της θαλάσσιας Περιοχής Παραχώρησης 2 (βρίσκεται στα δυτικά της Κέρκυρας), στην οποία θα προβούν σε έρευνες τα ΕΛΠΕ σε συνεργασία με τη γαλλική «Total» και την ιταλική «Edison». Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα υπογραφεί η Σύμβαση Μίσθωσης και αμέσως μετά ξεκινά ανάλογη διαδικασία για την περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου έχουν αναδειχθεί «επιλεγείς αιτών» ξανά τα ΕΛΠΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και οι πρόσφατες συναντήσεις που πραγματοποίησαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, εκπρόσωποι της αμερικανικής «Exxon Mobil» και της γαλλικής «Total», όπου συζητήθηκαν οι όροι και οι προοπτικές για την «αξιοποίηση» εγχώριων κοιτασμάτων. Εκτός βέβαια απ' όσα επίσημα ανακοινώνονται, υπάρχει έντονη φημολογία για συστηματικές επαφές κυβερνητικών παραγόντων και με άλλους μεγάλους ομίλους του χώρου, στους οποίους έχουν παραχωρηθεί αποτελέσματα σεισμικών ερευνών, τα οποία λέγεται πως είναι ιδιαίτερα «ελπιδοφόρα».

Το ζήτημα βρίσκεται πολύ υψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες, ενώ ετοιμάζεται ο επόμενος γύρος παραχωρήσεων για την περιοχή του Ιονίου και τη θαλάσσια περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης, έπειτα «από το έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακές εταιρείες με πολυεθνική δραστηριότητα, ενεργειακοί κολοσσοί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Αξίζει ακόμη να αναφερθούν τα όσα δήλωσε την περασμένη βδομάδα κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρ. Στεργιούλης, ο οποίος επισήμανε ότι για να διαμορφώσει η εταιρεία «διεθνείς συμμαχίες» για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, ήταν προαπαιτούμενο εκτός από την πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων και η «ύπαρξη σταθερότητας στη χώρα», προσθέτοντας πως «δεν είναι τυχαίο ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις αφορούν αυτήν ακριβώς την περίοδο που διανύουμε».

Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, το οποίο συνηγορεί στην «ανάγκη» των επενδυτών για ύπαρξη «πολιτικής σταθερότητας» έστειλε και ο διευθύνων σύμβουλος της «Energean», Μ. Ρήγας, ο οποίος σημείωσε ότι «οι έρευνες υδρογονανθράκων είναι πάνω από πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αν θέλουμε πραγματικά να δούμε την Exxon και άλλες εταιρείες να έρθουν στην Ελλάδα πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα σταθερότητας, ότι μπορούμε διαχρονικά να συνεχίζουμε τις επενδύσεις, ανεξάρτητα με το τι γίνεται στο πολιτικό τοπίο...».
Πηγή Ριζοσπάστης

Φ. Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια: