Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

ENTOΠΙΣΤΗΚΑΝ ΕΚΑΤΟ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ



ENTOΠΙΣΤΗΚΑΝ ΕΚΑΤΟ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ


Εντόπισαν 100 άτομα, που είχαν λάβει μέρος στην σφαγή του Κομμένου 


Στα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου, θα βρεθεί ηαντιφασιστική ομάδα Γερμανών πολιτών «Angreifbare Traditionspflege» που συμπαραστέκεται στον αγώνα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων
Επιμέλεια: Βίκυ Κώστα
Σε όλη την περίοδο μετά την Κατοχή, η γερμανική κυβέρνηση έχει επιδείξει μία στάση ανιστόρητη και αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, ορθώνοντας τείχος αδιαλλαξίας απέναντι στις απαράγραπτες και ισχυρά θεμελιωμένες (ήδη από το 1945) ελληνικές αξιώσεις για την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, την απόδοση επανορθώσεων για την καταστροφή και λεηλασία του εθνικού πλούτου και την επιστροφή του κατοχικού δανείου και των κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών.
Στην συμπεριφορά αυτή, υπάρχουν αρκετές, πλέον, τιμητικές εξαιρέσεις Γερμανών πολιτών και συλλογικοτήτων, που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε.
Ανάμεσα σε αυτούς, και η αντιφασιστική ομάδα Γερμανών πολιτών «Angreifbare Traditionspflege» που συμπαραστέκεται στον αγώνα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης.
Η ομάδα των ακτιβιστών και ιστορικών, εντόπισε τα ονόματα εκατό ατόμων της ναζιστικής 1ης Ορεινής Μεραρχίας Καταδρομών (της αποκαλούμενης και ως «Το Αιματοβαμμένο Εντελβάις») τα οποία είχαν λάβει μέρος στην σφαγή του Κομμένου Άρτας, μία από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην ιστορία της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, με 317 νεκρούς, που αποτελεί ανοιχτή «πληγή» για την Ήπειρο.
Πρόκειται για τους βετεράνους που συμμετέχουν (όσοι ζουν) στην συνάθροιση του αίσχους στο Μίττενβαλντ της ορεινής Βαυαρίας, κάθε χρόνο, ανήμερα της Πεντηκοστής, όπως ανέφερε ο Γερμανός ιστορικός, Στέφαν Στράκε (Stephan Stracke), σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Ο ίδιος, δήλωσε ότι γίνεται αγώνας για να πάψει η συνάθροιση, να τιμωρηθούν οι εναπομείναντες στη ζωή ναζιστές εγκληματίες και να απονεμηθεί δικαιοσύνη.
«Προφανώς το γερμανικό κράτος δεν έκανε ενέργειες για να τους τιμωρήσει και μόνο ένας εξ αυτών καταδικάστηκε. Για μας πάντως συνεχίζεται ο αγώνας, για να τιμωρηθούν όλοι οι υπαίτιοι, αλλά να δοθούν και οι αποζημιώσεις» τόνισε ο κ. Στράκε.
«Εμείς αναζητήσαμε και βρήκαμε ότι υπάρχουν 100 άτομα εκείνης της μεραρχίας που διέπραξαν τα εγκλήματα. Όταν κατάλαβαν οι βετεράνοι ότι το αντιφασιστικό κίνημα τους ψάχνει φοβήθηκαν και αυτό σημαίνει ότι η κινητοποίησή μας έχει συνέπειες. Υπάρχουν ακόμη βετεράνοι ναζί που έπαιξαν ρόλο στις δολοφονίες που έγιναν στην Αθήνα και άλλοι που ήταν υπεύθυνοι για την μεταφορά των Εβραίων στο Άουσβιτς» επεσήμανε από την πλευρά του, ο Ραλφ Κλάιν προσθέτοντας ότι «ένας από αυτούς που εντοπίσαμε, κάθε χρόνο στα γενέθλιά του πραγματοποιεί γιορτή με ναζιστικά εμβατήρια. Εμείς ως απάντηση στήσαμε συναυλία έξω από το σπίτι του με ελληνικά αντάρτικα και αντιφασιστικά τραγούδια».
Στην Ήπειρο
Η αντιφασιστική ομάδα, διοργανώνει κάθε χρόνο κινητοποιήσεις ενάντια στη συνάθροιση των βετεράνων της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Καταδρομών, τραγουδώντας ελληνικά αντάρτικα τραγούδια και κάνοντας γνωστό το ζήτημα στη γερμανική κοινή γνώμη και ευρύτερα.
Η 9μελής ομάδα θα βρίσκεται μέχρι τις 9 Απριλίου στην Ελλάδα και αναμένεται να επισκεφθεί και μαρτυρικά χωριά στην Ήπειρο, προκειμένου να μελετήσει από κοντά τα εγκλήματα της ναζιστικής κατοχής και να καταγράψει την ιστορία τους.
Η «άσπιλη» και «ηρωική» μεραρχία, όπως αποκαλούν οι Γερμανοί την «Εντελβάις», μέσα σε λίγους μήνες κατέκαψε εκατοντάδες χωριά και έκανε τα ολοκαυτώματα στο Kομμένο της Άρτας, στους Λιγκιάδες, στη Μουσιωτίτσα, ενώ εξολόθρευσε τον εβραϊκό πληθυσμό των Ιωαννίνων.
Υπολογίζεται ότι σκότωσαν πάνω από 2.500 άμαχους στην Ήπειρο, αλλά και 10.000 Ιταλούς αιχμαλώτους της λεγόμενης μεραρχίας Άκουι. Η μεραρχία δολοφόνησε άμαχους με το πρόσχημα των αντιποίνων. Έκλεψε και ερήμωσε δεκάδες χωριά με το πρόσχημα ότι οι χωρικοί βοηθούσαν τους αντάρτες του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ.
Μόλις το 15% των πολιτών, είναι ενημερωμένο
Εκτίμηση, άλλωστε, του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης, Δαμιανού Βασιλειάδη, είναι ότι μόλις το 15% των πολιτών στη Γερμανία είναι ενημερωμένο για το ζήτημα, ενώ η γερμανική κυβέρνηση, «φαίνεται να φοβάται το θέμα των αποζημιώσεων γιατί, αν δικαιωθεί η Ελλάδα, θα πάρουν σειρά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
«Το Εθνικό Συμβούλιο έβγαλε από την αφάνεια το θέμα και καθόρισε με ένα έγγραφο του από το 2010 με δηλώσεις της ΤτΕ τα ποσά που συμπληρώθηκαν με στοιχεία από το πόρισμα της επιτροπής της Βουλής στις 28/7/2014. Πλέον έχουμε ολοκληρωμένες τις απαιτήσεις μας και αυτές ανέρχονται σε 300 δις. ευρώ». Οι απαιτήσεις αφορούν τέσσερις τομείς, τις επανορθώσεις για τις καταστροφές και διαρπαγές των υποδομών της χώρας ύψους 7,5 δις. ευρώ έτσι όπως καθορίστηκε από την διασυμμαχική επιτροπή των συμμάχων το 1949 που αντιστοιχεί σήμερα σε 108 δις. ευρώ.
Το δεύτερο θέμα αφορά το κατοχικό δάνειο 3,5 δις. ευρώ σε τιμές του 1938 που ανέρχεται στα 56 δις. ευρώ σήμερα χωρίς τους τόκους. Επίσης υπάρχει το τρίτο θέμα αφορά τις αποζημιώσεις των θυμάτων, όπου οι οφειλές της Γερμανίας από τις οποίες έχουν διεξαχθεί οι διαδικασίες που αφορούν το Δίστομο με την απόφαση του πρωτοδικείου της Λιβαδειάς που κατοχύρωσε 28 εκατ. ευρώ τους αιτούντες.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη η απόφαση αυτή αμφισβητήθηκε από την Γερμανία και τελικά ο Άρειος Πάγος κατοχύρωσε την απόφαση του πρωτοδικείου με 16 υπέρ και 4 κατά και εκκρεμούν οι αιτήσεις από τις άλλες μαρτυρικές πόλεις αλλά και αυτή του Διστόμου, γιατί υπάρχει μια διάταξη της πολιτικής δικονομίας που επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό να εγκρίνει η να απορρίπτει την απόφαση του Αρείου Πάγου.
«Αγωνιζόμαστε για να καταργηθεί αυτή η διάταξη για να ανοίξει και ο δρόμος των υπόλοιπων αγωγών» δήλωσε ακόμη ο κ. Βασιλειάδης ενώ τέλος αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις για την πολιτιστική κληρονομιά από τις διαρπαγές για τις οποίες είναι φυσικά δύσκολο να υπολογιστεί η αξία τους.
Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: