Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις - Εξετάζουν σχέδια τουρκικών επιθέσων - MediaΕξετάζονται επιθετικά σχέδια της Τουρκίας με κυρίαρχο αυτό κατά της Κύπρου


Ιφιγένειες στις γεωστρατηγικές συγκρούσεις της διεθνούς ολιγαρχίας για τους αγωγούς και τον ορυκτό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου Ελλάς και Κύπρος



Η σιγή ασυρμάτου τηρούν όλοι όσοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ γύρω από όλα όσα συζητήθηκαν για τα ελληνοτουρκικά, γεγονός που δείχνει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή.
Όλα δείχνουν ότι η Αθήνα μελετά τρία βασικά σενάρια για το που μπορεί να εκδηλωθεί η τουρκική προκλητικότητα.


Το θερμό επεισόδιο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο φαίνεται ότι είναι πιο κοντά από ποτέ. Το που και το πότε προσδιορίζεται από κάποιες πληροφορίες, αλλά και αναλύσεις με βάση τις εξελίξεις μέσα στους επόμενους μήνες και ως το τέλος του καλοκαιριού.

Η πληροφορία από ανώτατη πηγή έχει ήδη υποδείξει την περιοχή της Κύπρου. Οι ίδιοι οι Τούρκοι έχουν προειδοποιήσει τη Λευκωσία πως δεν θα ανεχθούν έρευνες και γεωτρήσεις. Έτσι η περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ είναι μια περιοχή στο κόκκινο από άποψης επικινδυνότητας.

Θα αποτολμήσει η Τουρκία μια επιθετική κίνηση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας;  Σε στρατιωτικό επίπεδο είναι μια περιοχή όπου η Άγκυρα έχει το... πάνω χέρι. Ταυτόχρονα βλέπει ότι η Ευρώπη κλείνει την πόρτα και χώρες του Βορρά να είναι πλέον αποφασισμένες να την αποκλείσουν από οποιαδήποτε προοπτική ένταξης και έτσι δεν έχει και κάτι να ρισκάρει ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ζήτημα είναι εάν το καθεστώς Ερντογάν θα κάνει μια τέτοια κίνηση ρισκάροντας τη θέση του στο ΝΑΤΟ αλλά και τις σχέσεις του με τις υπόλοιπες χώρες στην ανατολική Μεσόγειο όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος που φαίνεται να έχουν βρει τα πατήματά τους στον ενεργειακό τομέα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ειδήσεις» το δεύτερο σενάριο που εξετάζει η Αθήνα είναι εκείνο της κατάληψης μιας βραχονησίδας, όχι απαραίτητα με στρατιωτική επέμβαση αλλά με δημιουργία επεισοδίου τύπου Ίμια.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις τοποθέτησης φρουράς σε πολλά μικρά νησιά ή ενίσχυσης των δυνάμεων που ήδη υπάρχουν.
Χαρακτηριστικό είναι και η φράση που λέει ο Πάνος Καμμένος πως «αυτή τη φορά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, δεν θα πάρει ο αέρας τη σημαία».

Το τρίτο σενάριο αφορά στη Θράκη. Το γεγονός ότι η περιοχή είναι από τις πλέον ενισχυμένες στρατιωτικά απ' την πλευρά της Ελλάδας φαίνεται δεν επιτρέπει μια άμεση επέμβαση στρατιωτικού τύπου από την Άγκυρα. Κάπως έτσι εξετάζονται κυρίως σενάρια προβοκάτσιας και εδώ κάποιοι θυμίζουν με νόημα τα «καθαρά» όπλα στο τζαμί της περιοχής. Το γεγονός ότι τα όπλα ήταν «καθαρά» δείχνει πιθανή δράση κάποιας υπηρεσίας και οι υπηρεσίες συνηθίζουν να κινούνται στο παρασκήνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: