Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

ΑΠΑΤΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΝΕΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

 ΑΠΑΤΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΝΕΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA


«Ζητούνται ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ψυκτικοί, οικοδόμοι, χτίστες, σοβατζήδες, ελαιοχρωματιστές για εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνιμη απασχόληση με ετήσιες αποδοχές 19.000 - 27.000 λίρες Αγγλίας»... Με αυτήν την αγγελία - «απάτη» πιάνουν οι επιτήδειοι του Διαδικτύου στη φάκα άνεργους ανυποψίαστους νέους και τους εμπλέκουν σε παρανομίες!

Ο λόγος για τη δράση κυκλώματος, το οποίο, για να σου βρει μια θέση στον... ήλιο, ζητάει προσωπικά στοιχεία (ταυτότητα, διαβατήριο και ΔΕΚΟ), αριθμούς τηλεφώνου, ενώ χρησιμοποιούν ως όχημα εταιρείες που παρέχουν τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Με τα κλεμμένα πλέον στοιχεία, χρησιμοποιώντας ταυτότητα και ΔΕΚΟ, δημιουργούν e-mail με τα στοιχεία του θύματος και στη συνέχεια αναρτούν ψεύτικες αγγελίες πώλησης αυτοκινήτου.
Οι εν λόγω αγγελίες στο Διαδίκτυο έχουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας γνήσιας αγγελίας, ακόμη και φωτογραφίες από το εσωτερικό και το εξωτερικό του αυτοκινήτου, στοιχεία του αμαξώματος και της μηχανικής του κατάστασης.
Κατόπιν στέλνουν όλα τα πλαστά – αλλά απαραίτητα για την αγορά αυτοκινήτου – έγγραφα στους υποψήφιους αγοραστές (με τα στοιχεία κάποιου ανέργου που πιάστηκε στη φάκα τους), ζητούν από τα νέα υποψήφια θύματά τους να καταθέσουν μια προκαταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό στη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια εξαφανίζονται.

Έτσι οι αετονύχηδες θησαυρίζουν και τα θύματα τους εμπλέκονται σε μια χρονοβόρα δικαστική διαμάχη, αφού ο αγοραστής του υποτιθέμενου αυτοκινήτου στρέφεται εναντίον του ανέργου.
Οι τιμές πώλησης των αυτοκινήτων, όπως είναι αναμενόμενο, είναι εξαιρετικά δελεαστικές, με αποτέλεσμα τα ΙΧ να γίνονται... ανάρπαστα.
Ο... γιατρός
Κάπως έτσι παραλίγο να «την πατήσει» Ροδίτης επιχειρηματίας, ο οποίος επικοινώνησε με το e-mail της μικρής αγγελίας για πληροφορίες ζητώντας μάλιστα ένα κινητό τηλέφωνο για να έχει επικοινωνία.
Στο μήνυμα του απάντησε ο απατεώνας, ο οποίος του συστήθηκε ως Έλληνας που διαμένει στη Μεγάλη Βρετανία. Στις μετέπειτα συνομιλίες, του συστήθηκε ως ιατρός και του ζήτησε να του καταβάλει ως προκαταβολή για τον «αρραβώνα» το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ και να του αποστείλει την ταυτότητά του για να ολοκληρώσει τη γραφειοκρατική διαδικασία μεταβίβασης του οχήματος.

Ο Ροδίτης επιχειρηματίας αρνήθηκε να προκαταβάλει το ποσό και τότε ο απατεώνας τού πρότεινε να αναλάβει εκείνος το κόστος αποστολής του αυτοκινήτου και εκτελωνισμού του στη Ρόδο και να δεσμευτεί για την εξόφλησή του με την παράδοσή του στο νησί. Για να τον πείσει του απέστειλε μάλιστα το αντίγραφο μιας αστυνομικής ταυτότητας, στην οποία υποτίθεται ότι απεικονιζόταν ο ίδιος, και του ζήτησε να του αποστείλει αντίγραφο της δικής του.
Ο Ροδίτης αναζήτησε τα στοιχεία που απεικονίζονταν στην ταυτότητα που του απεστάλη και διαπίστωσε ότι ανήκαν σε έναν κάτοικο του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Επρόκειτο για έναν μαρμαροτεχνίτη και όχι ιατρό, όπως του είχε συστηθεί ο απατεώνας, με τον οποίο επικοινώνησε για να διαπιστώσει έκπληκτος ότι ο ίδιος απατεώνας είχε αφαιρέσει από τον εν λόγω μαρμαροτεχνίτη με δόλιο τρόπο χρηματικό ποσό ύψους 1.300 ευρώ και έκανε χρήση της ταυτότητάς του.
Το κύκλωμα
Στην πορεία των ερευνών προέκυψε ότι η συγκεκριμένη αγγελία, όπως και δεκάδες άλλες στο Διαδίκτυο, προέρχονται από κύκλωμα που αποσπά προσωπικά στοιχεία πολιτών υποσχόμενο εργασία στη Μεγάλη Βρετανία με πολύ καλούς μισθούς.
Το κύκλωμα ζητάει από Έλληνες ανέργους να συμπληρώσουν μία φόρμα με τα πλήρη στοιχεία τους και έναν λογαριασμό ΔΕΚΟ για να ταυτοποιήσουν τη διεύθυνσή τους.
Αφού πλέον έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία του ανέργου, βάζουν αγγελίες στο όνομά του και πωλούν ακριβά αυτοκίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές.
Στη διάθεση της εφημερίδας βρίσκονται και τα στοιχεία μητέρας, της οποίας ο γιος έπεσε θύμα του κυκλώματος και η οποία προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι αυτής της υπόθεσης και έχει συλλέξει στοιχεία μόνη της, αφού οι αρχές κωλυσιεργούν. Την ίδια ώρα όμως τρέχει και στα δικαστήρια, αφού έχει υποστεί τουλάχιστον δύο μηνύσεις για αυτήν την υπόθεση.

Και σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποίησαν την υπεξαιρεθείσα ταυτότητα και τον λογαριασμό ΔΕΚΟ και ανάρτησαν με το όνομα του «θύματος» πέντε αυτοκίνητα, τα οποία έχουν «πουλήσει», με αποτέλεσμα να τρέχει και να μη φτάνει, ακριβώς επειδή ο γιος της πίστεψε στην εν λόγω αγγελία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: