Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ


Σπιράλ βύθισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 


Την ώρα που ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί ονειρέυονται και αναγγέλουν την σύντομη άφιξη της…. ανάπτυξης και την έξοδο της χώρας στις αγορές, το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος χρόνου, 5.669 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, ενώ αυτές που άνοιξαν το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 4.396.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), το γεγονός πως τα «λουκέτα» ήταν κατά 1.273 περισσότερα από τις συστάσεις εταιριών ή διαφορετικά το λεγόμενο αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών εταιριών στους καταλόγους του ΓΕΜΗ έχει θορυβήσει τον επιχειρηματικό κόσμο.

Πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν πως αν συνεχίσει την πορεία της η ελληνική οικονομία σε καθοδικό σπιράλ -αργά ή γρήγορα- θα έρθει η σειρά τους να κατεβάσουν ρολά. Αναλυτικότερα, για τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, η νομική μορφή εταιρίας που προτιμάται, σταθερά, περισσότερο είναι η ατομική. Το χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2017 ιδρύθηκαν 2.535 ατομικές εταιρίες. Ταυτόχρονα, όμως, έκλεισαν 4.016 εταιρίες της ίδιας νομικής μορφής – οι περισσότερες έβαλαν «λουκέτο» τον πρώτο μήνα του χρόνου (2.233 επιχειρήσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια: