Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑΣ ΣΤΗ ΠΑΤΡΑ

  ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑΣ ΣΤΗ ΠΑΤΡΑ
 
 
Οι τοκογλύφοι ορίζουν διοικήσεις.. Προσοχή.. Μη "σας" τους κύκλους ταράσσουν
 
 
Στην τρίτη «φουρνιά» 46 δημόσιων επιχειρήσεων και συμμετοχών που προορίζονται για μεταφορά στο Υπερταμείο, περιλαμβάνονται η Ιχθυόσκαλα και η Λαχαναγορά Πατρών, μέσω του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, στον οποίο και υπάγονται διοικητικά.
Η υποχρέωση απορρέει από τη δεύτερη αξιολόγηση και στοχεύει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των επιχειρήσεων αυτών, χωρίς να αποκλείεται το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης, όπου κριθεί αναγκαίο και εφικτό.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ, ΠΛΕΟΝ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ
Σε κάθε περίπτωση, η μεταφορά των επιχειρήσεων αυτών στο Υπερταμείο συνεπάγεται απώλεια της δυνατότητας διορισμού των διοικήσεων από την εκάστοτε κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, για την τύχη των εταιρειών αυτών θα συναποφασίζουν πλέον με την κυβέρνηση τεχνοκράτες, εποπτευόμενοι από τους Θεσμούς.
Πάντως, η αναζήτηση ενός μοντέλου αξιοποίησης αυτών των δύο οργανισμών από ιδιώτες θα μπορούσε να προσφέρει νέες δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα του εμπορίου και της διακίνησης ψαριών και προϊόντων του αγροτικού τομέα.
Η ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ
Η Κεντρική Λαχαναγορά της Πάτρας καταλαμβάνει έκταση 50 στρεμμάτων περίπου.
Η εγγύτητα της στην παραγωγική περιοχή της Δυτικής Ελλάδας διασφαλίζει την συνεχή τροφοδοσία της με αγροτικά προϊόντα.
Η περιφέρεια διαθέτει μεγάλη ετήσια παραγωγή που περιλαμβάνει 500.000 τόνους φρούτα (καρπούζι, φράουλες πορτοκάλια κ.λπ.), 100.000 τόνους λαχανικά (πατάτες, λάχανα, σπαράγγια κ.λπ.), 40.000 τόνους ελιές (18.000 επιτραπέζιες και 22.000 για παραγωγή ελαιολάδου), πολύ μεγάλες ποσότητες σταφυλιών οινοποίησης (από τα οποία πολλά γίνονται οίνοι ΠΟΠ) και άλλα επιτραπέζια.
Η θέση της πάνω στη συμβολή των δύο οδικών αξόνων Πατρών - Κορίνθου και Αντιρρίου - Ιωαννίνων, σε συνδυασμό με την εγγύτητά της στο νέο λιμάνι της Πάτρας, αποτέλεσε στο παρελθόν αφορμή για τη διοίκηση του ΟΚΑA ΑΕ να εξετάσει τη μετεξέλιξη της σε έναν κόμβο δημοπράτησης και διακίνησης αγροτικών προϊόντων.
Μάλιστα, η διοίκηση του φορέα είχε έρθει σε επαφές με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όμως η αναβάθμιση της Λαχαναγοράς έχει μείνει από τότε στα χαρτιά.

Η ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ ΣΗΜΕΡΑ
Η Ιχθυόσκαλα Πατρών, που λειτουργεί από το 1966, διαδραματίζει και αυτή έναν κεντρικό ρόλο στην εμπορία και διακίνηση αλιευμάτων, ενώ πριν από ενάμιση χρόνο, ολοκληρώθηκε υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η ανακαίνιση και αναβάθμιση του κτιρίου και των ηλεκτρομηχανολογικών του εγκαταστάσεων, έπειτα από τις φθορές που είχαν προκληθεί μετά τον σεισμό τον Ιούνιο 2008.
Στον χώρο της Ιχθυόσκαλας λειτουργεί δημοπρατήριο αλιευμάτων, ενώ υπάρχουν ψυκτικοί θάλαμοι συντήρησής τους, παγοποιητικό συγκρότημα, αποθήκη ιχθυοκιβωτίων, γραφεία διοίκησης και δημόσιων υπηρεσιών και συσκευαστήριο.
Το 2015 διακινήθηκαν στην ιχθυόσκαλα Πατρών 2.207.915 κιλά εγχώρια νωπά αλιεύματα, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,21%. Αν προστεθούν και τα ψάρια που προέρχονται από τις χώρες της ΕΕ, έχουν διακινηθεί 2.276.417 κιλά. Συνολικά, το 2015 διακινήθηκαν 259.160 ιχθυοκιβώτια.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: