Σάββατο 22 Απριλίου 2017

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΝΤΥΘΗΚΕ ΝΟΜΙΚΟ ΜΑΝΔΥΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΝΤΥΘΗΚΕ ΝΟΜΙΚΟ ΜΑΝΔΥΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


 Σε ιδιώτες ο έλεγχος των καταναλωτικών προϊόντων!! Ταυτοπροσωπεία ελεγκτή και ελεγχομένου δηλαδή!!


Ολοκληρώθηκε χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με τη διαδικασία του επείγοντος, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία "Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης" και άλλες διατάξεις», το οποίο θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη από την Ολομέλεια.

Με το νομοσχέδιο διαχωρίζεται από το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) ο φορέας «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης» και από ανώνυμη εταιρεία που ήταν, μετατρέπεται σε διακριτό ΝΠΙΔ. Την «ανεξαρτητοποίηση» του συγκεκριμένου φορέα προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ και συγκεκριμένα η «Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τη Διαπίστευση» της ΕΕ.

Δεν πρόκειται, βέβαια, για μια «τυπική» και άνευ σημασίας αλλαγή, αφού το «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης» είναι ο φορέας ο οποίος διαπιστεύει ιδιωτικές επιχειρήσεις να πιστοποιούν ότι ένα προϊόν, που μπορεί να αφορά από βιομηχανικό υλικό, τρόφιμα, καλλυντικά, ηλεκτρολογικό ή ιατρικό και εργαστηριακό εξοπλισμό, μέχρι αγροτικά προϊόντα και ξενοδοχειακά καταλύματα κ.ο.κ., είναι κατάλληλο για χρήση, διακίνηση και ευρεία κατανάλωση.

Τον πρώτο λόγο σε αυτή την υπόθεση έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι - με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα λαϊκά συμφέροντα ακόμα και σε ζητήματα Υγείας - κάτι που αναδεικνύει και η ενίσχυση της εκπροσώπησής τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΥΔ, όπου στη μέχρι σήμερα εκπροσώπηση από τον ΣΕΒ, τώρα προστίθεται και ο ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Β. Ελλάδας). Ακόμα, το ΔΣ θα είναι το ανώτατο όργανο που θα παίρνει τις τελικές αποφάσεις, από τη γενική συνέλευση που ήταν μέχρι τώρα. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι ο φορέας δεν θα επιχορηγείται πλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα έχει δικά του έσοδα από τις ...υπηρεσίες που θα προσφέρει, ενώ το ΔΣ θα διορίζεται από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, εδώ «παίζονται πολλά». Πρόκειται, όπως σημείωσε, για «πολύ σημαντικό εργαλείο, που μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση της παραγωγής», «μπορεί να αποβάλει κάθε φραγμό από την κυκλοφορία ή και να εμποδίσει την κυκλοφορία εμπορευμάτων», «για να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, και παραδείγματα υπάρχουν».

Ανέδειξε τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από Συλλόγους Εργαζομένων, όπως του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), ο οποίος ανήκει στο ΕΣΥΠ, όπου σε υπόμνημα που κατέθεσε στη Βουλή, κάνει λόγο για «κινδύνους» που μπορεί να προέλθουν από «αμφιλεγόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις» για «καθεστώς πιέσεων επιμέρους συμφερόντων που οδηγούν στην απαξίωση και τη συρρίκνωση των λειτουργιών του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας, σε οικονομική ζημιά και επιβάρυνση του Δημοσίου με απεμπόληση συμφερόντων του ελέγχου της αγοράς υπέρ ιδιωτικών και ιδιοτελών συμφερόντων». Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Η ΝΔ, η Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι υπερψήφισαν καταθέτοντας διάφορες επιμέρους παρατηρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ και η ναζιστική Χρυσή Αυγή επιφυλάχτηκαν για την Ολομέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: