Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ

 ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ


Μας εξοντώνουν μεθοδευμένα και ποικιλοτρόπως: Εθνικά, πολιτικά, οικονομικά κοινωνικά και εν τέλει βιολογικά..



Τα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2016 και αφορούν στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015, δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ), χωρίς βέβαια σε αυτά να αποτυπώνεται η ενίσχυση της φοροληστείας του 2016 μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η μάζα των δηλωμένων εισοδημάτων από περίπου 6,2 εκατ. νοικοκυριά διαμορφώθηκε σε 75,2 δισ. ευρώ, που όμως μέσω της εφαρμογής των λεγόμενων «αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης», που εφαρμόζει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, διογκώθηκαν σε 82,1 δισ. ευρώ ή κατά 7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα, βέβαια, την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε κατηγορίες λαϊκών νοικοκυριών, με εισοδήματα χαμηλότερα από το προβλεπόμενο αφορολόγητο (9.545 ευρώ για το 2015).

Τα εν λόγω στοιχεία αναμένεται να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της περαιτέρω συρρίκνωσης του αφορολόγητου ορίου, προκειμένου, όπως λένε, να διευρυνθεί η «φορολογική βάση», δηλαδή να επιβληθούν φόροι εισοδήματος ακόμη και σε λαϊκά νοικοκυριά που αναγκάζονται να ζουν με εισοδήματα χαμηλότερα και από αυτά της επίσημης φτώχειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η συνολική μάζα των εισοδημάτων (82,1 δισ.) προήλθε από τις ακόλουθες πηγές:
  • Τα 59,4 δισ. ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις
  • Τα 6,9 δισ. ευρώ του τεκμαρτού εισοδήματος. Από αυτά, τα 6,6 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του ποσού της συγκεκριμένης κατηγορίας, έρχεται να «φουσκώσει» ατομικά εισοδήματα μέχρι τα 10.000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, η μείωση του αφορολόγητου ορίου που ξεκίνησε το 2016 και θα δηλωθεί φέτος, έρχεται να δυναμώσει τη φοροληστεία με την επιβολή φόρων σε λαϊκά εισοδήματα κάτω και από το επίσημο όριο.
  • Τα 6,05 δισ. ευρώ από ακίνητα
  • Τα 4,7 δισ. ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα. Οπως προκύπτει, η φορολογία εισοδήματος των κάθε είδους επιχειρήσεων αποτελεί μόλις το 5,7% των άμεσων φόρων, χωρίς βέβαια σε αυτούς να υπολογίζονται οι φόροι κατανάλωσης (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια) που φορτώνονται στη μαζική λαϊκή κατανάλωση.
  • Τα 1,25 δισ. ευρώ από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σε κάθε περίπτωση, στα στοιχεία της ΑΑΔΕ απεικονίζεται η κατάσταση φτώχειας τμημάτων του λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, το 38,2% των νοικοκυριών εμφανίζεται με δηλώσεις μέχρι 5.000 ευρώ το χρόνο, ενώ, αθροιστικά μέχρι για εισοδήματα μέχρι τα 12.000 ευρώ, καταγράφεται το 64% των νοικοκυριών.
Αντίστροφα, στο πάνω - πάνω μέρος της «πυραμίδας», με εισοδήματα μεγαλύτερα από 100.000 ευρώ, καταγράφονται περίπου 25.000 οικογένειες.
Ειδικότερα:
  • Το 26,3% των νοικοκυριών (περίπου 1,6 εκατ.) βρίσκονταν το 2015 με εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο, ακόμη και μετά από τις προσαυξήσεις των λεγόμενων «αντικειμενικών κριτηρίων».
  • Το 17,7% των νοικοκυριών (περίπου 1,1 εκατ.) πληρώνουν άμεσους φόρους μέχρι και 15 ευρώ.
  • Αθροιστικά άμεσους φόρους μέχρι 150 ευρώ το χρόνο πλήρωσαν περίπου 3,3 εκατ. νοικοκυριά, ή το 52,5% του συνόλου.
Υπουργική Απόφαση για τις «ηλεκτρονικές πληρωμές»
Στο μεταξύ, δημοσιοποιήθηκε χτες η Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται τα πρώτα 85 επαγγέλματα - επιχειρηματικές δραστηριότητες, που θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν συσκευές ηλεκτρονικής χρέωσης καρτών (POS) εντός τριών μηνών, δηλαδή το αργότερο μέχρι τις 12 Ιούλη. Σε περίπτωση μη εγκατάστασης προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 1.500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: